» » Житній хліб на кефірі

Житній хліб на кефірі


Домашній житній хліб на кефірі виходить дуже ароматний і смачний! Мої домочадці цей немаленький коровай умялі за півдня. Але щоб хліб при випічці не перетворився на великий сухар, треба знати невеликі хитрощі.Житній хліб на кефірі

Я довго експериментувала з кількістю пшеничного і житнього борошна, так як спочатку хотіла спекти хліб на одній житнього борошна. Виходить смачно, але такий хліб в результаті виходить з дуже жорсткою скоринкою, і навіть витримування під вологим рушником її НЕ розм'якшує. Тому краще при замісі брати пшеничне і житнє борошно порівну. А про інші нюанси я розповім в процесі описування рецепта.

Щоб спекти такий хліб, вам знадобиться:

  • 2 ст. пшеничного борошна;
  • 2 ст. житнього борошна;
  • 10 г солі;
  • 250 г кефіру;
  • 250 г води;
  • 10 г цукру;
  • 1 ч. Ложка дріжджів;
  • 20 г масла;
  • 0,5 ч. Ложки кмину;
  • 0,5 ч. Ложки коріандру.

Приготуйте дві миски: середнього розміру і побільше.
У меншу миску налийте кефір (його можна не підігрівати). У склянку налийте 150 мл гарячої води (фото 1). Рецепт житнього хліба на кефірі: фото 1

З'єднайте кефір і воду, швидко розмішуючи віночком, щоб кефір не згорнувся (фото 2).

Рецепт житнього хліба на кефірі: фото 2

У велику миску насипте обидва види борошна, сіль, кмин і коріандр. Якщо ви використовуєте дріжджі, які треба з'єднувати безпосередньо з борошном, то покладіть і їх (фото 3). В такому випадку з кефіром змішуйте все кількість води.

Рецепт житнього хліба на кефірі: фото 3

Добре розмішайте.

Якщо у вас дріжджі, які повинні попередньо розмокнути, то в 100 г теплої води розчинити дріжджі, додавши і цукор. Через кілька хвилин з'явиться шапочка з піни (фото 4). Рецепт житнього хліба на кефірі: фото 4

З'єднайте обидві рідини (фото 5). Рецепт житнього хліба на кефірі: фото 5

Тепер приступайте до замісу тіста. Так як різна борошно бере в себе неоднакове кількість води, то кефірну суміш наливайте частинами, з'єднуючи її з борошном за допомогою дерев'яної лопатки (фото 6-7). Рецепт житнього хліба на кефірі: фото 6Рецепт житнього хліба на кефірі: фото 7

У вас суміші може трохи залишитися (як у мене) або, навпаки, не вистачити - тоді долийте теплої води. Але тісто у вас не повинно вийти тугим, інакше хліб вийде «важкий» і може не пропектися. Тісто буде у вас липнути до рук, як розтанув пластилін. Добре його вимісити і зробіть колобок (фото 8). Ретельно змийте з рук тісто. Рецепт житнього хліба на кефірі: фото 8

Полийте колобок рослинним маслом і місите його до повного вбирання масла в тісто (фото 9-10). Це приблизно 2-3 хвилини. Рецепт житнього хліба на кефірі: фото 9Рецепт житнього хліба на кефірі: фото 10

Накрийте тісто харчовою плівкою і залиште його на одну годину для підйому (фото 11). Рецепт житнього хліба на кефірі: фото 11

За цей час один раз його обомніте.

Тісто ще раз вимісити, викладіть на деко, змащене маслом і застелений папером для випічки. Коли тісто знову підійде, гострим ножем акуратно зробіть надрізи (фото 12). Зачекайте 15-20 хвилин.Рецепт житнього хліба на кефірі: фото 12

Духовку нагрійте до 180 °, збризніть її стінки водою і відразу ж поставте хліб випікатися.

Хліб спечеться через 40 хвилин. Щоб перевірити готовність хліба, підніміть його за край і постукайте по денця - звук повинен бути глухий (фото 13).Рецепт житнього хліба на кефірі: фото 13

Гарячий готовий хліб добре загорніть в рушник, збризніть водою і залиште остигати. Розгорніть його тільки після повного охолодження! І тільки тоді його можна нарізати (фото 14).

Рецепт житнього хліба на кефірі: фото 14

Радимо прочитати

Хліб на сироватці житній
Хліб на сироватці житній
А ви ще не відмовилися від вживання магазинного хліба? Якщо ні - то дарма! Багато недобросовісні виробники використовують різноманітні добавки, які ну ніяк не можна назвати корисними. А ось домашній
Хліб без дріжджів
Хліб без дріжджів
Домашній хліб без дріжджів з пшеничного і вівсяного борошна – це прекрасна альтернатива дріжджове. Він виходить не таким пишним і легким, але зате набагато корисніше. Для його приготування не
Піта рецепт
Піта рецепт
Піта - простий хліб арабського походження, елементарно готується в духовці. Ця коржик з додаванням начинки стає дивним стравою. Цікаво спостерігати, як цей хліб роздувається на решітці, а в підсумку
Закваска для хліба
Закваска для хліба
Бездрожжевая закваска для хліба є натуральною живої біологічної культурою, забезпечує процес бродіння тіста. Для її вирощування використовуються тільки борошно і вода. Саме така закваска без дріжджів
Бездріжджовий хліб
Бездріжджовий хліб
Бездріжджовий хліб стає дуже популярним у любителів здорового харчування. Вважається, що хліб без пекарських дріжджів набагато корисніше, він має приємний смак і довго не псується. Більш того, при

0 комментариев

Ваше имя: *
Ваш e-mail: *
Код: Кликните на изображение чтобы обновить код, если он неразборчив
Введите код:
X

Зарегистриваться
/Войти

На початок сторінки