Житній хліб на кефірі
Домашній житній хліб на кефірі виходить дуже ароматний і смачний! Мої домочадці цей немаленький коровай умялі за півдня. Але щоб хліб при випічці не перетворився на великий сухар, треба знати невеликі хитрощі.
Я довго експериментувала з кількістю пшеничного і житнього борошна, так як спочатку хотіла спекти хліб на одній житнього борошна. Виходить смачно, але такий хліб в результаті виходить з дуже жорсткою скоринкою, і навіть витримування під вологим рушником її НЕ розм'якшує. Тому краще при замісі брати пшеничне і житнє борошно порівну. А про інші нюанси я розповім в процесі описування рецепта.
Щоб спекти такий хліб, вам знадобиться:
- 2 ст. пшеничного борошна;
- 2 ст. житнього борошна;
- 10 г солі;
- 250 г кефіру;
- 250 г води;
- 10 г цукру;
- 1 ч. Ложка дріжджів;
- 20 г масла;
- 0,5 ч. Ложки кмину;
- 0,5 ч. Ложки коріандру.
Приготуйте дві миски: середнього розміру і побільше.
У меншу миску налийте кефір (його можна не підігрівати). У склянку налийте 150 мл гарячої води (фото 1).
З'єднайте кефір і воду, швидко розмішуючи віночком, щоб кефір не згорнувся (фото 2).
У велику миску насипте обидва види борошна, сіль, кмин і коріандр. Якщо ви використовуєте дріжджі, які треба з'єднувати безпосередньо з борошном, то покладіть і їх (фото 3). В такому випадку з кефіром змішуйте все кількість води.
Добре розмішайте.
Якщо у вас дріжджі, які повинні попередньо розмокнути, то в 100 г теплої води розчинити дріжджі, додавши і цукор. Через кілька хвилин з'явиться шапочка з піни (фото 4).
З'єднайте обидві рідини (фото 5).
Тепер приступайте до замісу тіста. Так як різна борошно бере в себе неоднакове кількість води, то кефірну суміш наливайте частинами, з'єднуючи її з борошном за допомогою дерев'яної лопатки (фото 6-7).
У вас суміші може трохи залишитися (як у мене) або, навпаки, не вистачити - тоді долийте теплої води. Але тісто у вас не повинно вийти тугим, інакше хліб вийде «важкий» і може не пропектися. Тісто буде у вас липнути до рук, як розтанув пластилін. Добре його вимісити і зробіть колобок (фото 8). Ретельно змийте з рук тісто.
Полийте колобок рослинним маслом і місите його до повного вбирання масла в тісто (фото 9-10). Це приблизно 2-3 хвилини.
Накрийте тісто харчовою плівкою і залиште його на одну годину для підйому (фото 11).
За цей час один раз його обомніте.
Тісто ще раз вимісити, викладіть на деко, змащене маслом і застелений папером для випічки. Коли тісто знову підійде, гострим ножем акуратно зробіть надрізи (фото 12). Зачекайте 15-20 хвилин.
Духовку нагрійте до 180 °, збризніть її стінки водою і відразу ж поставте хліб випікатися.
Хліб спечеться через 40 хвилин. Щоб перевірити готовність хліба, підніміть його за край і постукайте по денця - звук повинен бути глухий (фото 13).
Гарячий готовий хліб добре загорніть в рушник, збризніть водою і залиште остигати. Розгорніть його тільки після повного охолодження! І тільки тоді його можна нарізати (фото 14).