Закваска для хліба
Бездрожжевая закваска для хліба є натуральною живої біологічної культурою, забезпечує процес бродіння тіста. Для її вирощування використовуються тільки борошно і вода. Саме така закваска без дріжджів застосовувалася в минулі століття для приготування домашнього хліба.
Але не всяка борошно годиться для вирощування цієї біологічної культури. Бездрожжевая закваска вийде тільки з цільнозерновий борошна.
Рецепт квасу в домашніх умовах
цей Процес займає приблизно 7 діб, але зате потім можна постійно користуватися натуральною закваскою: вона роками зберігається в холодильнику, її ще можна висушити або заморозити для дуже тривалого зберігання.
Інгредієнти:
- Цільнозернові пшеничне борошно грубого помелу;
- Цільнозернові житнє борошно грубого помелу;
- Вода.
Процес приготування:
Послідовність для зручності дуже докладно розписана і проілюстрована покроковими фото.
1-й день:
1. Взяти 50 г житнього борошна, 50 г пшеничного борошна і 100 г води (використовувати ваги). Все перемішати в баночці.
2. Закрити кришкою баночку і відправити її в тепло (можна скористатися духовкою, включивши там підсвічування – це створить необхідну температуру, 28 градусів приблизно).
2-й день (через 24 години):
1. Якщо закваска не збільшилася трохи в обсязі, нехай постоїть ще 6 годин. Потім потрібно залишити в банку 75 г закваски і додати 75 г борошна (25 г її складу припадає на житнє борошно, 50 м – на пшеничне). Розвести це все 75 г води.
2. Банку заховати в тепло.
3-й день:
1. Закваску підгодувати вранці і ввечері таким же складом.
2. Банку заховати в тепло.
4-й день:
1. Закваску підгодувати 2 рази, але вранці колишнім складом, а ввечері взяти 75 г закваски, 75 г пшеничного борошна (житнього) і 75 г води.
2. Банку заховати в тепло.
Зазвичай на 4-й день закваска сильно збільшується в об'ємі, у неї з'являється приємний пивний запах, утворюється багато пухирців.
Далі закваску оновлювати вранці і ввечері за схемою:
- закваска – 75 г;
- пшеничне борошно – 75 г;
- вода – 75 г
На 7-10 день закваска набирає зрілості і готова до застосування.
Як приготувати бездріжджовий хліб на заквасці, читайте в найближчому випуску.