» » Закваска для хліба

Закваска для хліба


Бездрожжевая закваска для хліба є натуральною живої біологічної культурою, забезпечує процес бродіння тіста. Для її вирощування використовуються тільки борошно і вода. Саме така закваска без дріжджів застосовувалася в минулі століття для приготування домашнього хліба.

Але не всяка борошно годиться для вирощування цієї біологічної культури. Бездрожжевая закваска вийде тільки з цільнозерновий борошна.

Рецепт квасу в домашніх умовах

цей Процес займає приблизно 7 діб, але зате потім можна постійно користуватися натуральною закваскою: вона роками зберігається в холодильнику, її ще можна висушити або заморозити для дуже тривалого зберігання.

Закваска з житнього борошна

Інгредієнти:

  • Цільнозернові пшеничне борошно грубого помелу;
  • Цільнозернові житнє борошно грубого помелу;
  • Вода.

Процес приготування:

Послідовність для зручності дуже докладно розписана і проілюстрована покроковими фото.

1-й день:

1. Взяти 50 г житнього борошна, 50 г пшеничного борошна і 100 г води (використовувати ваги). Все перемішати в баночці.

2. Закрити кришкою баночку і відправити її в тепло (можна скористатися духовкою, включивши там підсвічування – це створить необхідну температуру, 28 градусів приблизно).

Закваска без дріжджів

2-й день (через 24 години):

1. Якщо закваска не збільшилася трохи в обсязі, нехай постоїть ще 6 годин. Потім потрібно залишити в банку 75 г закваски і додати 75 г борошна (25 г її складу припадає на житнє борошно, 50 м – на пшеничне). Розвести це все 75 г води.

2. Банку заховати в тепло.

3-й день:

1. Закваску підгодувати вранці і ввечері таким же складом.

2. Банку заховати в тепло.

4-й день:

1. Закваску підгодувати 2 рази, але вранці колишнім складом, а ввечері взяти 75 г закваски, 75 г пшеничного борошна (житнього) і 75 г води.

2. Банку заховати в тепло.

Зазвичай на 4-й день закваска сильно збільшується в об'ємі, у неї з'являється приємний пивний запах, утворюється багато пухирців.

Закваска для хліба

Далі закваску оновлювати вранці і ввечері за схемою:

  • закваска – 75 г;
  • пшеничне борошно – 75 г;
  • вода – 75 г

На 7-10 день закваска набирає зрілості і готова до застосування.

Як приготувати бездріжджовий хліб на заквасці, читайте в найближчому випуску.

Хліб на заквасці

Радимо прочитати

Житній хліб на кефірі
Житній хліб на кефірі
Домашній житній хліб на кефірі виходить дуже ароматний і смачний! Мої домочадці цей немаленький коровай умялі за півдня. Але щоб хліб при випічці не перетворився на великий сухар, треба знати
Цільнозерновий вишневий пиріг
Цільнозерновий вишневий пиріг
Бездріжджові пироги з цільнозерновий борошна набагато корисніше традиційних, адже борошно грубого помелу дає необхідну кількість вітамінів групи В, не так небезпечна для фігури. При додаванні
Хліб з висівками без борошна і дріжджів
Хліб з висівками без борошна і дріжджів
Сьогодні дуже багато воліють не купувати ті чи інші продукти, а готувати їх будинку. Це стосується і хліба. Серед моїх знайомих і родичів є захоплені хлібопеченням люди. Хтось використовує для цього
Хліб без дріжджів
Хліб без дріжджів
Домашній хліб без дріжджів з пшеничного і вівсяного борошна – це прекрасна альтернатива дріжджове. Він виходить не таким пишним і легким, але зате набагато корисніше. Для його приготування не
Бездріжджовий хліб
Бездріжджовий хліб
Бездріжджовий хліб стає дуже популярним у любителів здорового харчування. Вважається, що хліб без пекарських дріжджів набагато корисніше, він має приємний смак і довго не псується. Більш того, при

0 комментариев

Ваше имя: *
Ваш e-mail: *
Код: Кликните на изображение чтобы обновить код, если он неразборчив
Введите код:
X

Зарегистриваться
/Войти

На початок сторінки