Хліб без дріжджів
Домашній хліб без дріжджів з пшеничного і вівсяного борошна – це прекрасна альтернатива дріжджове. Він виходить не таким пишним і легким, але зате набагато корисніше. Для його приготування не потрібно ні закваски, ні дріжджів, що дозволяє протягом години спекти смачний і ароматний хліб в духовці, мультиварці або хлібопічці.
Хліб без дріжджів
Молоко потрібно закисляти, вливши в нього оцет. Суміш слід перемішати і залишити на 5 хвилин. За цей час молоко згорнеться. При бажанні його можна замінити будь-яким молочнокислим продуктом і спекти хліб без дріжджів на кефірі, мацоні, айраном.
Для содового хліба буде потрібно вівсяна мука. Можна використовувати покупну або приготувати її самостійно, подрібнивши вівсяні пластівці в блендері.
Якщо таку муку змішати з пшеничного, хліб вийде менш калорійним. Таким чином, готуємо тісто для хліба на соді, при бажанні її можна замінити розпушувачем.
Інгредієнти:
- Вівсяні пластівці – 0,5 ст.;
- Пшеничне борошно – 2 ст.;
- Сода – 1 ч. л.;
- Сіль – 1 ч. л.;
- Оцет 6% - 1 ст. л.;
- Рослинне масло – 1 ст. л.;
- Молоко – 300 мл
Процес приготування:
У ємність для тіста насипати всі сухі інгредієнти: просіяне пшеничне і вівсяну муку, сіль, соду. Замість соди можна використовувати розпушувач. Всі інгредієнти потрібно перемішати, щоб не залишилося грудочок.
У центрі потрібно зробити воронку і влити в неї скисле молоко і рослинне масло. Круговими рухами ложкою необхідно, поступово захоплюючи суху суміш з боків, з'єднати її з рідиною.
Слід замісити липке тісто. Воно повинно зібратися в грудку і не розтікатися кілька хвилин. Якщо тісто погано тримає форму, значить борошна виявилося недостатньо і можна додати 2-3 ст. л. Отриману масу потрібно як слід вимішати.
Круглу форму для випічки необхідно застелити пекарської папером. На неї одним комком потрібно викласти тісто і мокрими руками пригладити його поверхню.
Ніж слід припудрити борошном і зробити їм глибокі, хрестоподібні надрізи. Вони запобіжать появі тріщин на хлібі. Зверху можна присипати вівсяної або пшеничним борошном.
Випікати содовий хліб необхідно в заздалегідь розігрітій до 200 градусів духовці протягом 45 хвилин. Потім духовку слід вимкнути, але не відкривати. Бездріжджовий хліб повинен постояти ще 10 хвилин. Після цього його потрібно перекласти на решітку і накрити рушником.
Через 30 хвилин содовий хліб готовий до вживання.
Він виходить досить важким по вазі, завдяки мелкопористому м'якушці.
Скоринка залишається м'якою і не хрусткою. Хліб на соді й кефірі не черствіє 2-3 дні, якщо зберігати його в поліетиленовому пакеті.
Як приготувати смачний хліб без дріжджів в домашніх умовах розповіла Гаяне, рецепт і фото автора.
Можливо, вам буде цікаво, як приготувати хліб без дріжджів на заквасці: