Хліб на сироватці житній
А ви ще не відмовилися від вживання магазинного хліба? Якщо ні - то дарма! Багато недобросовісні виробники використовують різноманітні добавки, які ну ніяк не можна назвати корисними. А ось домашній хліб краще додати свої, натуральні добавки: коріандр, кунжут, різноманітні спеції і навіть квас, хліб з квасом дуже смачний!
На сьогоднішній день існує багато способів випікання домашнього хліба. Це духовка, мультиварка, російська піч, яка зустрічається ще в деяких будинках, хлібопічка, яка стане головною вашою помічницею, якщо ви вирішите харчуватися тільки домашнім хлібцем. Сьогодні на нашому столі житній хліб на сироватці з квасом, смачний і дуже ароматний хліб. В якості добавки будемо використовувати насіння коріандру, які додадуть особливий аромат домашнього хліба.
Хліб на сироватці в хлібопічці
рецепт з житнім борошном і сухим квасом
Рецепт домашнього хліба на сироватці досить простий. На фото буханець випечений з половини зазначеної норми інгредієнтів.
Інгредієнти:
- Житнє борошно – 185 грам,
- Пшеничне борошно – 200 грам,
- Сухий хлібний квас – 6 ст. ложок,
- Сироватка молочна – 320 мл,
- Сухі швидкодіючі дріжджі – 2 ч. ложки,
- Рослинна олія (рафінована) – 2 ст. ложки
- Цукровий пісок - 1,5 ст. ложки,
- Сіль – 1.5 ч. ложки
- Насіння коріандру (або інша смакова добавка) за смаком.
Процес приготування:
Отже, як зазначалося вище, сьогодні хліб на сироватці будемо випікати в хлібопічці. Для того щоб почати процес випічки, потрібно засипати всі інгредієнти в відерце хлібопічки, у тій послідовності і у відповідності з інструкцією, що додається до вашого агрегату.
У моїй хлібопічці Панасонік спочатку закладаються сухі інгредієнти, а потім вже вливаються рідкі інгредієнти. Тривалість випічки житнього хліба на сироватці з квасом приблизно 3 години 30 хвилин. При цьому потрібно вибрати програму «Житній хліб», якщо такого режиму немає, печіть на основному.
В процесі замісу хліба в хлібопічці ви можете контролювати весь процес замісу, додавати потрібні інгредієнти по необхідності.
Готовий хліб потрібно повністю остудити і тільки потім приступати до дегустації. В народі побутує така думка, що не можна різати гарячий хліб, його потрібно ламати, інакше господиня, пекшая хліб розучиться готувати. У ті часи просто не було хлібопічок, навряд чи машину хтось розучить піч!
Експериментуйте на своїй кухні і створюйте нові смачні рецепти!
Житній хліб з квасом на сироватці приготувала Світлана Кісловська.
Приємного вам апетиту бажає Записна книжка рецептів!