» » Матнакаш – чудовий вірменський хліб

Матнакаш – чудовий вірменський хліб


Матнакаш випікають з пшеничного борошна, тіста перед випіканням надається овальна форма з візерунками. Особливістю вірменського хліба є те, що тісто не розкочується качалкою, форму йому потрібно надавати пальцями. Звідси і така назва, в перекладі це кисть або п'ять витягнутих пальців. Вважається неправильним давати назву вірменському хлібу «товстий лаваш», проте саме так і називають деякі цю випічку.

Товстий лаваш матнакаш

Матнакаш обов'язково повинен бути рум'яним, з пористим м'якушем, а зверху можна посипати кунжутом. Кунжут додасть додаткову пікантність вірменської випічці.

Не вірте тим, хто стверджує, ніби тісто має замішуватися тільки руками. У нашому сучасному світі, коли не вистачає часу на неспішну готування, на допомогу приходить побутова техніка. Ось і для матнакаша тісто відмінно готується в хлібопічці, де відбувається заміс і розстоювання протягом півтора годин.

Матнакаш - вірменський хліб

Товстий лаваш матнакаш

Розглянемо два варіанти замісу тіста на матнакаш – в хлібопічці і вручну.

Інгредієнти:

  • Вода – 400 мл,
  • Сметана – 2 ст. ложки
  • Цукор – 3 ст. ложки
  • Сіль – 2 ч. ложки, масло рослинне – 2 ст. ложки
  • Борошно пшеничне – 500 г,
  • Дріжджі сухі – 10 р.

Процес приготування:

Тісто на матнакаш в хлібопічці

У відерце хлібопічки влити 2 склянки теплої води (400 мл), покласти 2 столові ложки сметани, 3 столові ложки цукру, 2 чайних ложки солі, 2 столові ложки рослинної олії. Всипати 500 г пшеничного борошна, попередньо просіяного через сито, і всипати 10 г сухих дріжджів. Виставити режим «Тісто». Якщо ж у вашої моделі хлібопічки інший порядок закладки продуктів, то слідуйте йому.

Тісто на матнакаш вручну

Від загальної кількості води відлити 100 мл і розчинити сухі дріжджі з чайною ложкою цукру. Дочекатися активації дріжджів, з'єднати їх з залишилася водою, іншими інгредієнтами. Руками замісити тісто до однорідного стану, скачати в колобок, покласти в миску і закрити харчовою плівкою. Через один-півтора години тісто підніметься.

Як спекти матнакаш

Матнакаш тісто в хлібопічціГотове тісто потрібно розділити на дві рівні частини. Кожну частину з допомогою рук сформувати у вигляді овалу, викласти на деко, який можна застелити пергаментним папером, щоб не змащувати маслом деко.

З допомогою пальців, а можна і спеціальним ножем провести обідок по всій поверхні матнакаша, а потім вздовж по тесту три смуги.

Закрити матнакаш рушником і залишити для вистоювання.

Матнакаш рецептПісля чого змастити жовтком з допомогою силіконової пензлики, посипати насінням кунжуту. І ще раз провести ножем по вже готовим ложбинкам. Поставити деко з матнакашем в попередньо нагріту до 180 градусів духовку і випікати 10 хвилин.

Товстий лаваш матнакашГотовий матнакаш набуває насичений золотистий колір. Його потрібно вийняти з форми, перекласти на решітку для того, щоб вірменський хліб охолов з усіх боків і щоб уникнути конденсату з нижньої сторони. Матнакаш дуже смачний в гарячому вигляді.

За рецепт і покрокові фото дякуємо Світлану Іванову.

Приємного вам апетиту бажає Записна книжка рецептів!

Піта рецепт Як приготувати піту -- >>

Радимо прочитати

Чурек – східний хліб
Чурек – східний хліб
Якщо ви читаєте цей рецепт, значить, вам цікава домашня кухня! Тоді я з величезним задоволенням поспішаю поділитися з вами своїм рецептиком (ну, як моїм, пекла сама, а ось рецепт узятий як завжди на
Хліб з висівками без борошна і дріжджів
Хліб з висівками без борошна і дріжджів
Сьогодні дуже багато воліють не купувати ті чи інші продукти, а готувати їх будинку. Це стосується і хліба. Серед моїх знайомих і родичів є захоплені хлібопеченням люди. Хтось використовує для цього
Хліб на сироватці житній
Хліб на сироватці житній
А ви ще не відмовилися від вживання магазинного хліба? Якщо ні - то дарма! Багато недобросовісні виробники використовують різноманітні добавки, які ну ніяк не можна назвати корисними. А ось домашній
Хліб без дріжджів
Хліб без дріжджів
Домашній хліб без дріжджів з пшеничного і вівсяного борошна – це прекрасна альтернатива дріжджове. Він виходить не таким пишним і легким, але зате набагато корисніше. Для його приготування не
Лаваш домашній
Лаваш домашній
Кожна господиня, купуючи той чи інший продукт, завжди замислюється над його домашнім приготуванням. У нашому випадку мова піде про домашньому тонкий лаваші, якщо вам цікаво приготувати його
Бездріжджовий хліб
Бездріжджовий хліб
Бездріжджовий хліб стає дуже популярним у любителів здорового харчування. Вважається, що хліб без пекарських дріжджів набагато корисніше, він має приємний смак і довго не псується. Більш того, при

0 комментариев

Ваше имя: *
Ваш e-mail: *
Код: Кликните на изображение чтобы обновить код, если он неразборчив
Введите код:
X

Зарегистриваться
/Войти

На початок сторінки