Матнакаш – чудовий вірменський хліб
Матнакаш випікають з пшеничного борошна, тіста перед випіканням надається овальна форма з візерунками. Особливістю вірменського хліба є те, що тісто не розкочується качалкою, форму йому потрібно надавати пальцями. Звідси і така назва, в перекладі це кисть або п'ять витягнутих пальців. Вважається неправильним давати назву вірменському хлібу «товстий лаваш», проте саме так і називають деякі цю випічку.
Матнакаш обов'язково повинен бути рум'яним, з пористим м'якушем, а зверху можна посипати кунжутом. Кунжут додасть додаткову пікантність вірменської випічці.
Не вірте тим, хто стверджує, ніби тісто має замішуватися тільки руками. У нашому сучасному світі, коли не вистачає часу на неспішну готування, на допомогу приходить побутова техніка. Ось і для матнакаша тісто відмінно готується в хлібопічці, де відбувається заміс і розстоювання протягом півтора годин.
Матнакаш - вірменський хліб
Розглянемо два варіанти замісу тіста на матнакаш – в хлібопічці і вручну.
Інгредієнти:
- Вода – 400 мл,
- Сметана – 2 ст. ложки
- Цукор – 3 ст. ложки
- Сіль – 2 ч. ложки, масло рослинне – 2 ст. ложки
- Борошно пшеничне – 500 г,
- Дріжджі сухі – 10 р.
Процес приготування:
Тісто на матнакаш в хлібопічці
У відерце хлібопічки влити 2 склянки теплої води (400 мл), покласти 2 столові ложки сметани, 3 столові ложки цукру, 2 чайних ложки солі, 2 столові ложки рослинної олії. Всипати 500 г пшеничного борошна, попередньо просіяного через сито, і всипати 10 г сухих дріжджів. Виставити режим «Тісто». Якщо ж у вашої моделі хлібопічки інший порядок закладки продуктів, то слідуйте йому.
Тісто на матнакаш вручну
Від загальної кількості води відлити 100 мл і розчинити сухі дріжджі з чайною ложкою цукру. Дочекатися активації дріжджів, з'єднати їх з залишилася водою, іншими інгредієнтами. Руками замісити тісто до однорідного стану, скачати в колобок, покласти в миску і закрити харчовою плівкою. Через один-півтора години тісто підніметься.
Як спекти матнакаш
Готове тісто потрібно розділити на дві рівні частини. Кожну частину з допомогою рук сформувати у вигляді овалу, викласти на деко, який можна застелити пергаментним папером, щоб не змащувати маслом деко.
З допомогою пальців, а можна і спеціальним ножем провести обідок по всій поверхні матнакаша, а потім вздовж по тесту три смуги.
Закрити матнакаш рушником і залишити для вистоювання.
Після чого змастити жовтком з допомогою силіконової пензлики, посипати насінням кунжуту. І ще раз провести ножем по вже готовим ложбинкам. Поставити деко з матнакашем в попередньо нагріту до 180 градусів духовку і випікати 10 хвилин.
Готовий матнакаш набуває насичений золотистий колір. Його потрібно вийняти з форми, перекласти на решітку для того, щоб вірменський хліб охолов з усіх боків і щоб уникнути конденсату з нижньої сторони. Матнакаш дуже смачний в гарячому вигляді.
За рецепт і покрокові фото дякуємо Світлану Іванову.
Приємного вам апетиту бажає Записна книжка рецептів!
Як приготувати піту -- >>