» » Чурек – східний хліб

Чурек – східний хліб


Якщо ви читаєте цей рецепт, значить, вам цікава домашня кухня! Тоді я з величезним задоволенням поспішаю поділитися з вами своїм рецептиком (ну, як моїм, пекла сама, а ось рецепт узятий як завжди на просторах інтернету). Сьогодні у нас на столі східний хліб Чурек.

Традиційно чурек випікається в тандирі з пшеничного, кукурудзяного або ячмінного борошна. Скільки не читала я інформації, в кожній статті вказані різні джерела походження цього хлібця. Багато хто стверджує що коржик - це класична форма чурека. Але є і зросійщений варіант цього хліба у вигляді батона, до якого ми звикли.

Є думка, що такі коржі прийшли до нас з Туреччини, хтось пише, що корені йдуть в Азербайджан, а на Кавказі Чурек – це взагалі загальна назва хліба. Але більшість все-таки вважає цей хліб прийнято пекти на Північному Кавказі, зокрема в Кабардино-Балкарії і Черкесії, до речі, в місцях, куди ми з сім'єю і перекочували.

Приготування чурека дуже просте, головне захотіти і взятися за справу, що ми зараз і зробимо. У моєму розпорядженні немає тандира, тому печу сьогодні чурек в духовці у вигляді звичних нам всім батонів.

Чурек

Чурек Для того щоб приготувати смачний хліб чурек вам знадобляться

Інгредієнти:

  • Молоко або вода – 2 склянки
  • Пшеничне борошно – 1 кг
  • Дріжджі сухі – 1 пакетик (11 грам, можна замінити сирими 25 грам),
  • Яйця курячі – 1 штука,
  • Рослинна олія (без запаху) 3 – 4 ст. ложки
  • Сіль за смаком
  • Цукровий пісок – 1 ст. ложка,
  • Мак харчовий (або кунжут) для посипання.

Процес приготування:

У класичному рецепті тісто для чурека готують на воді, так що ви можете взяти одну частину води і одну частину молока, я ж віддала перевагу замісити тісто на молоці.

Отже, приступимо до замісу тіста. Для цього злегка подогреем молоко і отольем 100 грам в невелику ємність. Розведемо в цьому кількості молока дріжджі (я використовувала сухі дріжджі), і додамо трохи цукрового піску. Накриємо чашку з молоком серветкою і дамо дріжджам піднятися в теплому місці.

Потім підійшли дріжджі змішуємо з рештою молоком, додаємо яйце і ретельно перемішуємо, вливаємо олію і знову все перемішуємо.

Чурек тістоТепер просіюємо борошно пшеничне, яку ви можете замінити будь-який інший борошном або додавши частина іншого борошна, все за вашим смаком. Дуже популярний чурек з кукурудзяним борошном. Невеликими порціями додаємо просіяне борошно в рідку частину тесту. Замішуємо тісто, воно повинно вийти м'яким, але не має при цьому розтікатися по поверхні столу. Присипаємо тісто борошном і залишаємо в теплому місці тісто для підйому.

Чурек рецепт у вигляді батонаЧерез годину починаємо обробляти тісто. Я вирішила сформувати звичний для мене батон, а не коржик. Як зробити форму коржі можна подивитися у нас на сайті в рецепті вірменського хліба матнакаш. Підготовлені заготовки батонів або коржів викладаємо на деко, який рясно змащуємо рослинним або вершковим маслом. Тісто також потрібно змастити маслом і посипати маком або кунжутом.

Тепер можна залишити тісто підходити хвилин 20 – 30 в теплі. Або ж поставте деко в духовку при мінімальній температурі, при цьому потрібно відкрити дверцята духовки. Так я роблю останнім часом, для мене так зручніше. Потім закриваємо дверцята духовки і виставляємо температуру 180 градусів. Випікаємо чурек 25 – 30 хвилин.

Чурек рецепт з фотоГотовому чуреку даємо охолонути, і після нарізаємо красивими скибочками.

Рецепт і фото чурека надіслала Слов'яна.

Пригощайтесь на здоров'я, приємного апетиту вам бажає Записна книжка рецептів!

Радимо прочитати

Хліб з висівками без борошна і дріжджів
Хліб з висівками без борошна і дріжджів
Сьогодні дуже багато воліють не купувати ті чи інші продукти, а готувати їх будинку. Це стосується і хліба. Серед моїх знайомих і родичів є захоплені хлібопеченням люди. Хтось використовує для цього
Хліб на сироватці житній
Хліб на сироватці житній
А ви ще не відмовилися від вживання магазинного хліба? Якщо ні - то дарма! Багато недобросовісні виробники використовують різноманітні добавки, які ну ніяк не можна назвати корисними. А ось домашній
Хліб без дріжджів
Хліб без дріжджів
Домашній хліб без дріжджів з пшеничного і вівсяного борошна – це прекрасна альтернатива дріжджове. Він виходить не таким пишним і легким, але зате набагато корисніше. Для його приготування не
Піта рецепт
Піта рецепт
Піта - простий хліб арабського походження, елементарно готується в духовці. Ця коржик з додаванням начинки стає дивним стравою. Цікаво спостерігати, як цей хліб роздувається на решітці, а в підсумку
Класична шарлотка з хліба
Класична шарлотка з хліба
Всім добре відомо, що класична шарлотка – це солодка випічка, неодмінною складовою якої є фрукти і ягоди – яблука, груші або сливи. Основу пирога, як правило, становить пшеничний хліб, бісквітне
Бездріжджовий хліб
Бездріжджовий хліб
Бездріжджовий хліб стає дуже популярним у любителів здорового харчування. Вважається, що хліб без пекарських дріжджів набагато корисніше, він має приємний смак і довго не псується. Більш того, при

1 комментарий

ArthurLig
https://goodwin-vl.ru/warehouse
Ваше имя: *
Ваш e-mail: *
Код: Кликните на изображение чтобы обновить код, если он неразборчив
Введите код:
X

Зарегистриваться
/Войти

На початок сторінки