Чурек – східний хліб
Якщо ви читаєте цей рецепт, значить, вам цікава домашня кухня! Тоді я з величезним задоволенням поспішаю поділитися з вами своїм рецептиком (ну, як моїм, пекла сама, а ось рецепт узятий як завжди на просторах інтернету). Сьогодні у нас на столі східний хліб Чурек.
Традиційно чурек випікається в тандирі з пшеничного, кукурудзяного або ячмінного борошна. Скільки не читала я інформації, в кожній статті вказані різні джерела походження цього хлібця. Багато хто стверджує що коржик - це класична форма чурека. Але є і зросійщений варіант цього хліба у вигляді батона, до якого ми звикли.
Є думка, що такі коржі прийшли до нас з Туреччини, хтось пише, що корені йдуть в Азербайджан, а на Кавказі Чурек – це взагалі загальна назва хліба. Але більшість все-таки вважає цей хліб прийнято пекти на Північному Кавказі, зокрема в Кабардино-Балкарії і Черкесії, до речі, в місцях, куди ми з сім'єю і перекочували.
Приготування чурека дуже просте, головне захотіти і взятися за справу, що ми зараз і зробимо. У моєму розпорядженні немає тандира, тому печу сьогодні чурек в духовці у вигляді звичних нам всім батонів.
Чурек
Для того щоб приготувати смачний хліб чурек вам знадобляться
Інгредієнти:
- Молоко або вода – 2 склянки
- Пшеничне борошно – 1 кг
- Дріжджі сухі – 1 пакетик (11 грам, можна замінити сирими 25 грам),
- Яйця курячі – 1 штука,
- Рослинна олія (без запаху) 3 – 4 ст. ложки
- Сіль за смаком
- Цукровий пісок – 1 ст. ложка,
- Мак харчовий (або кунжут) для посипання.
Процес приготування:
У класичному рецепті тісто для чурека готують на воді, так що ви можете взяти одну частину води і одну частину молока, я ж віддала перевагу замісити тісто на молоці.
Отже, приступимо до замісу тіста. Для цього злегка подогреем молоко і отольем 100 грам в невелику ємність. Розведемо в цьому кількості молока дріжджі (я використовувала сухі дріжджі), і додамо трохи цукрового піску. Накриємо чашку з молоком серветкою і дамо дріжджам піднятися в теплому місці.
Потім підійшли дріжджі змішуємо з рештою молоком, додаємо яйце і ретельно перемішуємо, вливаємо олію і знову все перемішуємо.
Тепер просіюємо борошно пшеничне, яку ви можете замінити будь-який інший борошном або додавши частина іншого борошна, все за вашим смаком. Дуже популярний чурек з кукурудзяним борошном. Невеликими порціями додаємо просіяне борошно в рідку частину тесту. Замішуємо тісто, воно повинно вийти м'яким, але не має при цьому розтікатися по поверхні столу. Присипаємо тісто борошном і залишаємо в теплому місці тісто для підйому.
Через годину починаємо обробляти тісто. Я вирішила сформувати звичний для мене батон, а не коржик. Як зробити форму коржі можна подивитися у нас на сайті в рецепті вірменського хліба матнакаш. Підготовлені заготовки батонів або коржів викладаємо на деко, який рясно змащуємо рослинним або вершковим маслом. Тісто також потрібно змастити маслом і посипати маком або кунжутом.
Тепер можна залишити тісто підходити хвилин 20 – 30 в теплі. Або ж поставте деко в духовку при мінімальній температурі, при цьому потрібно відкрити дверцята духовки. Так я роблю останнім часом, для мене так зручніше. Потім закриваємо дверцята духовки і виставляємо температуру 180 градусів. Випікаємо чурек 25 – 30 хвилин.
Готовому чуреку даємо охолонути, і після нарізаємо красивими скибочками.
Рецепт і фото чурека надіслала Слов'яна.
Пригощайтесь на здоров'я, приємного апетиту вам бажає Записна книжка рецептів!