Класична шарлотка з хліба
Всім добре відомо, що класична шарлотка – це солодка випічка, неодмінною складовою якої є фрукти і ягоди – яблука, груші або сливи. Основу пирога, як правило, становить пшеничний хліб, бісквітне тісто або печиво савоярді. У нас в меню на солодке буде класична шарлотка з хліба (без тесту).
Шарлотка з хліба або батона
У пропонованому нижче рецепті сполучною ланкою випічки служить подрібнений і розмочений у молочно-яєчної суміші батон. В якості начинки використовується дует солодких яблук і кислої журавлини, які чудово поєднуються один з одним.
Шарлотка хлібна з яблуками і журавлиною, наповнена тонким ароматом кориці, стане чудовим доповненням до вечірнього чаювання.
Час приготування: 50 хв.
Кількість порцій: 8
Господині на замітку:
По цьому рецепту ви зможете приготувати шарлотку з білого хліба, нарізаного скибочками.
Інгредієнти:
- батон (хліб) пшеничний – 400 г,
- яблуко – 4 шт.,
- журавлина свіжа – 100 г
- яйце – 2 шт.,
- цукор – 3 ст. л.,
- молоко – 150 мл
- масло вершкове – 20 г
- сухарі панірувальні – 2 ст. л.,
- кориця мелена – 1/3 ч. ложки
Процес приготування:
Батон або хліб наріжте разом з скоринкою великими кубиками.
Подрібніть батон в блендері і викладіть крихти в миску.
Журавлину вимийте і обсушіть, помістивши в друшляк. Столову ложку ягід відкладіть для прикраси випічки.
В миску відбийте яйця. Влийте молоко і всипте цукор з корицею. Ретельно збийте вінчиком.
Отриманою сумішшю залийте крихти хліба, добре перемішайте і залиште на 5 хвилин. Розділіть тісто з хліба на 3 рівних частини.
Яблука вимийте і очистіть від шкірки. Кожне яблуко розділіть навпіл і видаліть серцевину. М'якоть наріжте тонкими скибочками. Порада: яблука для шарлотки вибирайте солодкі і стиглі. У даному рецепті використовуються дрібні плоди в кількості 4 штук, але, якщо ви придбали великі яблука, їх знадобиться 2 або 3.
духовку нагрійте до 180° C.
Форму для випічки змастіть маслом і посипте панірувальними сухарями.
Викладіть 1/3 частину хлібної маси. Утрамбуйте лопаткою.
Наступним шаром викладіть половину яблук і половину журавлини.
Потім знову хліб, а на нього залишилися яблука і журавлину. Завершальним шаром викладіть решту хлібну масу і утрамбуйте.
Відправте форму в духовку і випікайте пиріг шарлотку 30-35 хвилин.
Після закінчення зазначеного часу вийміть шарлотку з духової шафи.
Порада: якщо ви використовували керамічну форму для випічки (в даному рецепті), то вийміть з неї пиріг наступним чином - накрийте форму великим плоским стравою, акуратно переверніть, після чого накрийте перевернуту шарлотку другим блюдом і ще раз переверніть.
Шарлотка з хліба з яблуками і журавлиною готова. Прикрасьте її журавлиною, розріжте на порції і подавайте на стіл до сімейного чаювання.