Паска на молоці
Центральне місце на багатому пасхальному столі завжди займають сирна пасха, паска та крашанки. Пропоную вам багаторазово перевірений рецепт паски на молоці — смачного, повітряного і ароматного! Готується тісто на опарі і пресованих дріжджах, але процес приготування настільки простий, що паска на молоці вийде навіть з першого разу. Знадобиться стандартний набір інгредієнтів і гарний настрій, щоб великодня випічка вийшла вдалою і дуже смачною!
Паска на молоці
Час приготування: 3 години 30 хвилин
Вихід: 2 шт. по 500 г
Інгредієнти:
- молоко — 250 мл;
- ванільний цукор — 10 г;
- сіль — 1 трісок.;
- курячі яйця — 3 шт.;
- яєчний жовток — 1 шт.;
- цукровий пісок — 150 г;
- вершкове масло — 100 г;
- пшеничне борошно — 500 г;
- ізюм — 100 г;
- глазур, посипка цукрова і цукати — для прикраси.
Процес приготування:
Для початку потрібно приготувати опару. Для цього відміряємо 250 мл молока, наливаємо його в глибоку миску і розігріваємо до 30 градусів в мікрохвильовій печі. Всипаємо 1 щіпку солі і 1 столову ложку ванільного цукру (знадобиться стандартний пакетик вагою 10 г), гарненько його розмішуємо в молоці. Додаємо пресовані дріжджі і розминаємо їх руками. Поступово додаємо 3 столові ложки борошна без верху, обов'язково просіваючи її через сито. Перемішуємо за допомогою віночка, накриваємо харчовою плівкою і залишаємо в теплі на 20 хвилин, прикривши харчовою плівкою.
Тим часом займаємося приготуванням здоби для пасхального тіста. У глибокій мисці збиваємо за допомогою міксера 3 яйця (або 2 яйця сорти 00) і додаємо 1 курячий жовток (білок залишаємо для глазурі). В пишну яєчну піну вводимо цукор, продовжуючи працювати міксером. Вершкове масло розтоплюємо на водяній бані або в мікрохвильовій печі, охолоджуємо і додаємо до яєць.
Вводимо 200 г борошна, просіваючи її через сито. Перемішуємо міксером на низькій швидкості 1-2 хвилини.
Тим часом у нас вже піднялася опара повинна збільшитися в об'ємі в 2-3 рази.
опару Додаємо в здобне тісто, дуже акуратно перемішуючи ложкою зверху вниз (міксер не використовувати!). Додаємо решту борошно, просіяне через сито, і замішуємо руками тісто для молочних пасок протягом 10 хвилин. Не піддавайтеся спокусі додати муки! Тісто повинне вийти рідким і липким.
Тісто переливаємо в глибокий замесочный таз або каструлю об'ємом не менше 5 літрів, змастивши посуд рослинним маслом. Прикриваємо рушником і залишаємо тісто на паски підходити в теплому місці протягом 1 години.
Запарюємо родзинки, добре віджимаємо його руками і обвалюємо в борошні. Через зазначений час, коли тісто вже як слід підійде, додаємо в нього родзинки і недовго замішуємо руками (2-3 хвилини). Знову залишаємо підходити на 1 годину в теплі.
Дріжджове тісто на молоці обминаємо і розкладаємо по паперовим або залізним форм для пасок (змастити маслом). Всередину форм укладаємо пергамент, щоб тісто не втекло, і верхівки були рівними. Верх тіста бажано вирівняти руками, змазаними в олії, щоб шапочки були рівні, без горбів. Наповнюємо форми на 1/3 об'єму, залишаємо великодні паски підходити до них на 40 хвилин.
Як тільки тісто підніметься майже до країв, не доходячи кілька сантиметрів, ставимо деко в духовку, розігріту до 180 градусів. Випікаємо паски на молоці близько 40 хвилин (час приготування залежить від обсягу), готовність перевіряємо довгої дерев'яної шпажкою.
Готовим куличам даємо трохи охолонути, уклавши їх на бік — якщо вони будуть остигати у вертикальному положенні, ніжний м'якуш може злегка осісти. Акуратно знімаємо пергамент, поки кекси ще теплі.
Із зазначеної кількості інгредієнтів вийде 2 паски по 500 г (у мене 1 шт. — 500 г; 1 шт. — 400 г; 1 шт. — 100 г).
Покриваємо великодню випічку глазур'ю і прикрашаємо на свій смак.
Паска на молоці виходить дуже ароматним, високим і пишним. М'якуш не черствіє протягом 1 тижня. Світлої вам Великодня!
Смачні дріжджові паски на опарі: рецепт і фото від Ніки спеціально для сайту Записна книжка