Вишневе варення рецепти
Коли закінчуються трудові будні і настають вихідні, кожен раз кажу собі, що все, відісплюся, насмотрюсь серіалів і отъемся вкусняшка. Іноді взимку цей список вдається виконати на всі 100 відсотків. Ну а влітку жахливо шкода витрачати дорогоцінний час на сон, коли у лісі стільки ягід і грибів не зібрано, не заготовлено ще стільки банок з закрутками і не наварено ще стільки варення. До речі, пропоную не відкладати в довгий ящик останнє заняття і зварити вишневе варення, поки вишня не відійшла, і на деревах не залишилися висіти тільки листочки з подпорченными і підсохлими ягодами. З ним надто мудрувати не будемо, хоча можна було б, а приготуємо найпростіше. Цим рецептом можна скористатися, коли до вихідних ще далеко, а у вас серед тижня неждано-негадано виявилося відро свіжозібраної вишні, яку потрібно швидко, а головне, ефективно, переробити.
Вишневе варення на зиму
Інгредієнти:
- вишня – 2 кг (без кісточок),
- цукор – 2 кг
Якщо ягоду спробували, і вона вам здалася дуже кислому, покладіть цукру трохи більше, на 2 кг вишні десь 2,3 кг цукру.
Вишню пересипаємо по містку посудину, таз підійде найкраще, і заливаємо холодною водою. Як і при переробці будь ягоди, починаємо традиційно з миття. Чому кажу, що зручніше взяти велику ємність? Тому що коли ягоди в ній себе вільно почувають, щільно не притискаються один до одного, їх швидше і якісніше помити. Я це роблю приблизно так: опускаю руки у воду і як би балакаю ягідки, потім набираю жменю, струшую і перекладаю в іншу ємність. Розмір цієї вже неважливе, все одно перебрану вишню будете кидати в каструлю або таз для подальшої варіння варення.
Видаляємо з ягоди кісточки.
Радити, як це зробити краще, складно. Я завжди руками їх дістаю, знаю, що хтось бере шпильку. Загалом, почистіть вишню будь-яким зручним для вас способом.
Після чого засипаємо ягоди цукром, перемішуємо.
Ставимо на середній вогонь, постійно помішуючи. Як розумієте, важливо не дати майбутньому варенню пригоріти на початковій стадії варіння. Коли воно закипіло, знімаємо пінку, зменшуємо вогонь і варимо 40 хвилин.
Перевірити готовність вишневого варення легко. Якщо крапля на тарілочці не розтеклася, вогонь можна вимикати.
Тару попередньо варто промити і простерилізувати. Розкладаємо готове варення по банках.
Намагаюся для варення, неважливо якого, брати різнокаліберних тару. Так зручніше потім використовувати заготовку. За сніданком ми з'їдаємо з млинцями одну маленьку баночку, на пиріг йде склянка побільше. В літрові банки я майже ніколи не розкладаю варення, воно просто потім так і залишається стояти до наступного року в цій великій тарі.
Не потрібно відразу ж поспішати закривати банки кришками, нехай варення з вишні трохи охолоне. Зберігаємо баночки в погребі чи холодильнику. Приємного апетиту!
Ви любите вишневе варення?
Літній фруктово-ягідне достаток не втомлюється нас балувати своїм яскравим смаком! А яка користь для здоров'я! От би літо тривало вічно, а нам можна було знову і знову насолоджуватися її щедрими дарами. Але, на жаль, у природи свої правила. Тому хороші господині поспішають зробити заготовки на зиму: консервацію, варення або джем, які зберігають аромат і смак тієї чи іншої ягоди. Особливо хочеться відзначити вишню, вона, мабуть, лідер марафону заготовок на зиму. Отже, перед вами рецепт яскравого і ароматного кисло-солодкого варення з вишні.
Вишневе варення без кісточок
Інгредієнти:
- вишня - 1 кг
- цукор - 1.3 кг
Процес приготування:
У багатьох консервація асоціюється з довгим і трудомістким процесом. А ми пропонуємо скористатися нашою найвдалішим і простим у приготуванні способом варіння варення з вишні без кісточок.
Хоча, це не так важливо, скільки приємно і зручно. Адже варенням з кісточкою не так насладишься, доведеться раз за разом витягувати бориска, наприклад, з того ж пиріжка. Ну, що це за задоволення! Тому краще не полінуйтеся і видаліть кісточки заздалегідь. Це зовсім просто, скористайтеся для виймання кісточок звичайною шпилькою. Шпилькою потрібно проткнути вишеньку до середини. А потім, ніби ложечкою, захопити кісточку і витягти її з плоду.
Далі м'якоть потрібно перекласти в емальовану миску або каструлю і засипати цукровим піском, щоб ягоди щедро пустили сік. Скільки брати цукру на 1 кг свіжої вишні для варення? На це кількість нам знадобиться 1,3 кг цукру. Хотілося б відзначити, що в порівнянні з іншими фруктами або ягодами, вишня при взаємодії з глюкозою, досить швидко виділяє дуже багато соку. І це прекрасна властивість вишні дає закривати варення абсолютно без додавання до нього води. Вишні з цукром треба постояти приблизно півгодини.
Плоди вишні у власному соку відправляємо на вогонь. Постійно заважаючи, чекаємо, коли варення закипить, а після цього, прикручуємо конфорку до мінімального вогню. Не перестаючи помішувати, варимо вишневе варення ще хвилин 7. Під час варіння на поверхні буде утворюватися вівчарик, її потрібно прибирати з допомогою ложки. Тепер неймовірно ароматну вишневу заготівлю потрібно остудити, можна до теплого стану.
Тепле варення знову ставимо на плиту кип'ятити, не забуваємо заважати. Варимо з часу стільки ж, як і в перший раз. У гарячому вигляді відразу розливаємо по стерилізованим банкам і закручуємо кришками. Остуджуємо в перевернутому стані, обгорнувши пледом. Потім прибираємо на зиму в прохолодне темне місце.
За рецепт і фото дякуємо Черевко Олену.
Можливо, вам буде цікавий рецепт абрикосового варення:
Як зварити варення з абрикосів -->>