Сливове варення рецепт на зиму
В наших широтах сливи дозрівають одними з останніх. Тому коли полиці льоху вже майже заповнені різними солодкими заготовками, не завжди хочеться возитися з цією кислої ягодою. Здається, що на зиму вистачить навареними полуничного, яблучного, вишневого, малинового варення. Вистачить-то воно, звичайно, вистачить, але для різноманітності можна поставити хоча б 2 півлітрові баночки варення з слив. За смаком воно буде кардинально відрізнятися від будь-якого іншого, тому що воно кисле. Скажу прямо, таке варення на любителя, і я, мабуть, належу до тих небагатьох, кому воно подобається, тому кожен рік в обов'язковому порядку ставлю його на зиму. До того ж, для сливового варення можна взяти сливи непрезентабельного вигляду і зовсім м'які, такі, що для компотів або заморозки не згодяться. Не забуваємо, звичайно, і про черв'яків. Щоб бути впевненими, що вони не потрапили в заготовку, плоди потрібно розрізати, викинувши кісточки і залишивши лише м'якоть з шкіркою. Остання в варення особливо смачна. Вона насичується солодким сиропом, уварюється і перетворюється в солодку тонку плівку. Загалом, якщо після моєї розповіді і у вас з'явилося бажання зварити сливове варення, рецепт вам в допомогу.
Сливове варення рецепт на зиму без кісточок
У мене був найпростіший сорт слив. Недозрілі вони кислі, перезрілі – солодкі, але дуже м'які, а ось в стані, скажімо так, «аль денте» як раз саме те щоб приготувати сливове варення.
Інгредієнти:
- 1 кг цукру-піску,
- 1 кг слив (з кісточкою).
Процес приготування:
Сливи гарненько миємо, гострим ножем розрізаємо навпіл і викидаємо кісточки. Відразу кладемо в ємність, у якій будемо варити заготовку.
Всипаємо підготовленим до сливам цукор, перемішуємо.
Ставимо варитися. Щоб цукор не підгорів, не поспішайте відразу включати сильний вогонь. Нехай цукор потихеньку розчиняється, а варення повільно закипає на невеликому вогні. У процесі варіння зверху буде збиратися пінка, її знімаємо в окрему мисочку.
Яка вона смачна, намазана на кусень свіжого білого хліба! Спробуйте обов'язково! Коли варення проварилося після закипання хвилин 50, загусло і змінило колір, стало не синього, а бордово-коричневого кольору, саме час знімати його з плити.
Розливаємо сливове варення на зиму по стерилізованим баночках. Обсяг можете взяти будь-який, від самих маленьких 180-грамових до літрових і навіть трилітрових, в залежності від того, якими обсягами варіть. Зберігаємо сливове варення без кісточок в холодному темному місці. Приємного апетиту!
Як зварити сливове варення в домашніх умовах розповіла Ксюша, рецепт і фото автора.