Чахохбілі з курки по-грузинськи. Класичний рецепт з покроковим приготуванням
Сьогодні мій кулінарний блог поповнився ще одним гідним рецептом. І нехай вас не злякає хитромудре назву, адже в Грузії вся їжа має гучні і гучні імена. Отже, чахохбілі з курки по-грузинськи, що це таке і з чим його їдять :)
Хочу розповісти вам про те, як взагалі мені спало на думку приготувати чахохбілі з курки по-грузинськи. Як завжди в пошуках натхнення для приготування чергового кулінарного рецепта я вивчала інтернет, а саме розділ «картинки», і тут мені попалася фотографія чогось неймовірно строкатого і апетитного. За всіма ознаками курка, та ще й з овочами, і з підливою. Загалом, все як я люблю :) Виявилося - чахохбілі. Не скажу, що не чула цього слова раніше, але, чесно кажучи, до кінця не знала що з себе представляє це чахохбілі. А тут захотілося його прямо неможливо терпіти. Довелося готувати, і жодного разу не пошкодувала про це. Дуже смачне у мене вийшло чахохбілі з курки по-грузинськи. І взагалі відразу захотілося трохи краще дізнатися грузинську кухню.
У приготуванні чахохбілі з курки по-грузинськи є один нюанс. М'ясо з овочами має гаситися в сухому вині (можна білому, можна червоному). Причому на 1 кг м'яса піде не менше 300 мл вина. Розумію, що не всі захочуть тут же бігти за пляшкою для приготування курки, тому пропоную такий варіант: замість вина можна взяти 300 мл води, 1 столову ложку яблучного оцту, 1 чайну ложку цукру. Чи не вино, звичайно, але вже і не тушкована в воді курка. Загалом, хочете чахохбілі - беріть вино. Хочете просто смачну курочку - можна і бульйоном скористатися, або навіть водою.
Час приготування: 45 хвилин
Кількість порцій - 4Складові:
- 1 кг курячих стегон
- 2 солодких перцю
- 2 середніх помідора
- 1 цибулина
- 4 зубці часнику
- пучок свіжої петрушки
- 300 мл сухого вина
- соняшникова олія для обсмажування
- сіль за смаком
Як приготувати чахохбілі з курки, покроковий рецепт
У мене трохи більше кілограма курячих стегон (7 штук). Їх слід помити і злегка просушити.
{ad1}
Після чого з кожного стегна вирізаємо кістка і знімаємо шкіру (не обов'язково). Нарізаємо курку на порційні шматочки.
Чому я взяла курячі стегна, а не, наприклад, філе? Так, в курячому філе не довелося б видаляти кістки, що суттєво скоротило б час приготування. Але в ніжках м'ясо більш соковите і смачне, як раз ідеально підходить для приготування чахохбілі. А взагалі для чахохбілі можна брати будь-які частини курячої тушки.
Розігріваємо велику сковороду з високими бортиками або жаровню, додаємо невелику кількість соняшникової олії і шматки курки. Обсмажуємо м'ясо на середньому вогні до появи легкого золотистого відтінку. Після чого вимикаємо вогонь.
Два солодких перцю (краще червоних) нарізаємо поперечними смужками, а лук великими кільцями або півкільцями.
В іншій сковороді обсмажуємо до напівготовності цибулю і перець з додаванням соняшникової олії.
Також нарізаємо помідори дрібними кубиками.
У сковороду з шматками курки додаємо напівготові цибулю і перець, а також кладемо помідори.
Прийшов час додавати в чахохбілі вино. Воно обов'язково повинно бути сухим, бажано білим. В крайньому випадку ви можете додати замість вина бульйон або навіть воду. Повертаємо сковорідку з чахохбілі на плиту і тушкуємо блюдо під закритою кришкою на середньому вогні протягом 25 хвилин.
Чахохбілі з курки по-грузинськи майже готове. Перець остаточно обм'як, пустивши неймовірний аромат паприки. Помідори з'єдналися з вином і перетворилися в насичений смаком і кольором соус. Курка повністю приготувалася, стала м'якою. Настав час додати сіль. Орієнтуйтеся на свій смак.
Ну і яке чахохбілі без часнику і великої кількості зелені? Часник чистимо і дрібно рубаємо. Пучок петрушки крупно нарізаємо.
Додаємо часник і петрушку в сковорідку з чахохбілі з курки по-грузинськи, перемішуємо. Вимикаємо вогонь.
Ось так строкато і апетитно виглядає готове чахохбілі з курки по-грузинськи. Шматочки курки плавають в достатку соусу з вина та овочів. Острівці зеленої петрушки надають чахохбілі фарб.
Залишається тільки розкласти чахохбілі з курки по-грузинськи по тарілках, обов'язково глибоким, полив великою кількістю соусу. Смачного!