Голубці з куркою
Сьогодні мова піде про чудесне і дуже домашньому блюді, це голубці з куркою. Чому голубці саме з куркою? А чому б і ні :) Зі свининою чи яловичиною голубці їли все, а ось похвалитися тим, що пробували голубці з куркою, може далеко не кожен.
Насправді голубці з куркою практично не відрізняються від класичних, хіба що можна вловити невелику різницю в смаках м'яса. Але в поєднанні з іншими інгредієнтами начинки ця смакова різниця стає ледь помітна. Трохи відрізняється колір начинки голубців, з куркою вона має більш ніжний колір, ніж з тією ж свининою.
Для себе ж я виділила дві основні переваги голубців з куркою перед класичною версією страви. По-перше, це більш низька ціна на той же м'ясо. Адже курка коштує набагато дешевше яловичини. Я ж готувала фарш для цих голубців з курячого філе, ціна на яке щонайменше в два рази нижче ціни на хорошу яловичину. Я не закликаю економити на продуктах харчування, але я за здоровий раціоналізм. По-друге, з куркою голубці виходять більш легкими для засвоєння. Можна сказати, виходить дієтичний варіант страви.
Загалом можу сказати, що голубці з куркою - гідне блюдо, яке хоч і відносно довго готується, зате здатне принести величезну насолоду тим, кому воно адресоване, тобто вам і вашим близьким. Ця страва-свято. Голубці, звичайно, не готують кожен день, але раз на місяць цілком можна собі дозволити таке заняття. А ще можна схитрувати і приготувати подвійну порцію голубців з куркою, після чого половину заморозити і скористатися нею пізніше, коли лінь або ніколи готувати.
Час приготування: 120 хвилин
Кількість порцій - 8Складові:
- 500 г курячого фаршу
- 2 середні моркви
- 1 цибулина
- 0,5 склянки рису
- 1 середній качан капусти
- 30 мл соняшникової олії
- 0,5 ст.л. солі
- 0,3 ч.л. меленого чорного перцю
- 3 ст.л. томатної пасти
- 1 ст.л. цукру
Голубці з куркою, покроковий рецепт з фото
Готуємо фарш з курки. У мене фарш з курячого філе, загальна вага якого 500 г.
Оскільки начинка для голубців, крім фаршу, складається ще з декількох інгредієнтів, слід зайнятися і ними. Половину склянки рису заливаємо склянкою води і варимо на малому вогні під закритою кришкою до повного вбирання рисом рідини. Рис не солимо.
Морквину чистимо і натираємо на дрібній тертці. Обсмажуємо протягом 3-4 хвилин з додаванням невеликої кількості соняшникової олії.
Також чистимо цибулю. Дрібно його подрібнюємо (я це роблю за допомогою блендера). Курячий фарш, відварений рис, обсмажену моркву і цибулю складаємо в одну велику ємність.
Додаємо сіль і мелений чорний перець і ретельно все перемішуємо. Начинка для голубців з куркою готова і буде чекати свого часу.
Тепер займемося капустою. Качан капусти слід відварити в каструлі з водою. У процесі варіння акуратно знімаємо один за іншим капустяне листя. Це буде легше зробити, якщо заздалегідь надрізати підставу качана навколо точки зростання.
Перші великі капустяні листки розрізаємо вздовж на дві частини, інші залишаємо цілими, але зрізаємо потовщення і підстава листа.
Набираємо порції начинки (приблизно 1,5 - 2 столові ложки на порцію) і загортаємо в листи капусти. Існує безліч способів звернути начинку в капустяний лист. Спосіб, яким користуюся я, покроково зображений на наступному фото.
Після того, як всі капустяні листи отримали свою порцію начинки, голубці слід підсмажити. Дуже часто цей крок ігнорується, але не мною. Завдяки такому обсмажування капуста в готових голубці стає ще смачніше і ніжніше. Час обсмажування - по 3-4 хвилини з кожного боку на середньому вогні.
Якщо ви вирішили частину голубців заморозити, то робити це слід саме після цього кроку. Тоді наступного разу, діставши їх з морозилки, вам залишиться тільки запекти голубці в соусі в духовці або протушкувати їх на сковороді в тому ж томатному соусі.
Обсмажені голубці щільно укладаємо в жаровню (я готувала в каструлі). Заливаємо їх водою і додаємо в воду 3 столові ложки томатної пасти (з невеликою гіркою), столову ложку цукру і 0,3 столової ложки солі, додамо трохи меленого чорного перцю. Накриваємо жаровню (каструлю) кришкою і круговими рухами перемішуємо воду з пастою. Або просто робимо це заздалегідь (змішуємо воду з пастою, сіллю, цукром і перцем, а потім заливаємо цим соусом голубці).
Відправляємо голубці з куркою в духовку і запікаємо їх не менше години, а краще потомить їх довше, до півтори години. Тільки слід контролювати рівень рідини в жаровні (в разі, якщо час запікання буде тривати більше однієї години).
Готові голубці з куркою подаємо гарячими, полив невеликою кількістю соусу і прикрасивши свіжою зеленню. Приємного апетиту і до швидких зустрічей!