Кекс столичний з родзинками по ГОСТу. Покроковий рецепт з фото
Як, виявляється, легко готувати випічку за суворими і зрозумілим рецептами ГОСТу. Всьо чотко вимер, прораховано, результат завжди передбачуваний. Адже дуже важливо знати, що твої труди напевно увінчаються успіхом.
У моїй кулінарній життя були випадки, коли блюдо, приготоване по здавалося б зрозумілому рецептом, йшло у відро для сміття. Зазвичай в такому рецепті десь закралася помилка або автор неправильно розрахував пропорції. Але рецепти по ГОСТу цим не грішать. Розроблені провідними фахівцями в кулінарії, перевірені десятиліттями і особистим досвідом мільйонів людей, такі рецепти заслуговують опинитися на перших сторінках усіх кулінарних книг. Ось і я не змогла пройти повз :)
Зрозуміла, що дозріла приготувати цей легендарний «Столичний» кекс з родзинками, як раз і форма відповідна є (довго ж вона чекала свого зоряного часу). Прикинувши свої сили і наявність часу, метнувшись в найближчий магазин за пачкою масла і родзинками я приступила до чарівництва.
Складові:
- 175 г підталого вершкового масла
- 175 г цукру
- 3 яйця
- 175 г родзинок
- 240 г борошна
- ванільний цукор
- дрібка солі
- 1 чайна ложка розпушувача (без гірки)
Як приготувати кекс «Столичний» з родзинками
Духовку включаємо розігріватися до 160 градусів. Поки суть та діло - вона і нагріється. Масло має бути підталим, м'яким. Кладемо в глибоку ємність 175 г масла і стільки ж цукру, а також щіпку солі. У мене пачка масла вагою 180 г, тому пішла цілком. Починаємо працювати міксером і з'єднуємо масло з цукром в пишну білу масу.
{ad1}
Потім додаємо яйця, по одному.
Ізюм слід ретельно помити і вимочити 10 хвилин в гарячій воді. Потім зливаємо воду, а родзинки додаємо в тісто і перемішуємо.
Просіваємо борошно, додаємо розпушувач і половинку чайної ложки ванільного цукру. Міксером продовжуємо замішувати тісто до гладкості і однорідності.
За допомогою силіконової лопатки перекладаємо тісто в форму для кексу. Класичний варіант - форма у вигляді буханця хліба. Форму я не змащувала, адже тісто містить в своєму складі майже пачку масла (а таке тісто не липне до форми). Відправляємо форму з тестом в духовку, але перш за пройдемося лопаткою уздовж тесту по самому центру, намалювавши борозну. У цьому місці у готового кексу буде розташовуватися фірмовий «хребет». Випікаємо кекс «Столичний» при температурі 160 градусів протягом 80-100 хвилин. Готовність кексу перевіряємо зубочисткою, проткнув його в самому товстому місці. Абсолютно суха зубочистка - кекс готовий.
Рум'яна кірочка, плями родзинок і неймовірно ніжна розсипчаста ароматна м'якоть - це все, що вам потрібно знати про кексі по ГОСТу, щоб прийняти рішення і почати його готувати. Ну і звичайно цукрова пудра, багато цукрової пудри, що покриває поверхню кексу. Смачного!