Сливове варення в мультиварці
У попередньому рецепті сливового пирога я згадала про те, що є щасливою володаркою великої кількості слив. Ну і куди їх подіти? Звичайно ж, варити сливове варення! А якщо ні разу в житті не варив сливове варення? Тоді точно слід приготувати його! Загалом, засіла я за інформацію про варінні варення, вивчала, згадувала. І згадала! Я згадала, що в дитинстві часто їла бабусине сливове варення, воно було дуже смачне (ще б пак, це ж варення) і густе. Густе варення ніколи не розтечеться на вашому шматочку хлібця з маслом, а ще з нього надалі можна готувати чудові рогалики або пироги з варенням. Але в інтернеті часто-густо є рецепти приготування сливового варення, тільки все це варення було, на мій погляд, не досить густе. Все-таки рідке варення підходить більше для поїдання ложечкою вприкуску з чаєм, інших способів його утилізації я не згадала. А густе варення - універсальне, тому вибір припав на нього. Дізнавшись від мами подробиці приготування саме густого варення було вирішено готувати його в мультиварці. По-перше, плита не зайнята, по-друге, можна відлучитися, не боячись наслідків. Забігаючи вперед, хочу сказати, що варення зі слив вийшло просто Отпадная. Колір темного бурштину, досить прозоре, сливові шкурки кудись поділися (зварилися до невпізнання і змішалися з загальною масою), присутній легка кислинка завдяки сорту і легкої недозрілості слив. Загалом, раджу однозначно!
Складові:
- 1,5 кг слив без кісточок
- 1,2 кг цукру
Вихід - трохи більше 1 л варення
Сливове варення на зиму в мультиварці
Отже, сливи миємо й прибираємо з них кісточки, зважуємо.
Прямо в чаші мультиварки засипаємо сливи цукром. Сахара необхідно по вазі стільки ж або можна трохи менше (для того, щоб дізнатися кількість цукру, ми зважили сливи).
Ми залишаємо сливи з цукром на кілька годин, а краще на ніч. Зливи пустять сік.
Приступаємо до варіння сливового варення. У режимі «варити» доводимо до кипіння. Не пропустіть моменту закипання, буде багато піни. І якщо прогавити - варення втече з мультиварки. Закипаюче варення часто заважаємо дерев'яною ложкою і чекаємо моменту, коли з'явиться піна, після чого продовжуємо заважати далі.
Після того, як піна осяде, можна не стежити за варенням, воно більше не спробує втекти. І ще один момент - варення варимо з відкритою кришкою мультиварки. Піну я не знімала.
В цілому я варила сливове варення 3 години з однією вимушеною перервою. Потім залишила його на ніч в мультиварці, закривши кришку. Вранці перевірила консистенцію варення - густе, як мені і треба. Після чого знову його довела до кипіння і закатала в стерильні банки зі стерильними кришками. Банки потримала перевернутими догори дном до повного охолодження.
Подивіться, яким красивим вийшло варення. Янтарне, прозоре. У банках воно виглядає темніше.