Тертий пиріг з варенням
У нашій родині класичний тертий пиріг з варенням є неодмінним атрибутом недільного обіднього столу. Випічка настільки універсальна і проста у виконанні, що готувати її завжди в задоволення, а є – тим більше! А щоб солодкий пісочний пиріг не приїдається, намагаюся піч його з різними начинками. Підійдуть свіжі або заморожені ягоди, фрукти, сирна маса з цукром і ваніллю. Але найбільш вдалий, на мій погляд, тертий пиріг в класичному виконанні – з густим варенням або повидлом. І краще - якщо варення буде з кислинкою, наприклад, смородинове або сливове.
Тертий пиріг з варенням
Рада: Варення потрібно використовувати густе, щоб у процесі випікання воно не розтікалося по листу. Якщо ж у вас рідка начинка, змішайте її з картопляним крохмалем (одна столова ложка на 300 г варення).
покроковий фото рецепт
Інгредієнти:
- Пшеничне борошно – 3 склянки
- Маргарин (або вершкове масло) – 200 г
- Сметана – 1 ст. ложка,
- Цукровий пісок - 1 склянку
- Сода – 0,5 ч. ложка,
- Сіль – на кінчику ножа
- Яйця – 2 шт.,
- Ванільний цукор – 1 пакетик,
- Варення – 300 р.
Процес приготування:
Борошно просіяти в глибоку миску. Додайте соду і ванільний цукор. Інгредієнти перемішайте.
Маргарин краще використовувати м'який, тому за годину до приготування тіста вийміть його з холодильника. Підталий маргарин поріжте невеликими шматочками і перетріть в крихту з борошном.
Яйця з цукром збийте за допомогою міксера в пишну білу масу. Додайте ложку сметани. Після чого яєчно-сметанную суміш з'єднайте з борошняною, і замісіть м'яке тісто.
Розділіть пісочне тісто для тертого пирога на дві рівні частини. Одну загорніть в харчову плівку і відправте в морозилку приблизно на годину.
Другу частину тіста розкласти рівномірним шаром по поверхні форми для випічки, сформувавши невисокі бортики. Саме по собі тісто досить жирне, тому форму або лист додатково змащувати маслом не потрібно. Єдине, що я зробила – це трохи присипала поверхню борошном.
Поверх тіста викладіть шар варення. До речі, не жалійте його для тертого пирога – чим більше варення, тим смачніше вийде готова випічка. Я поклала 300 г варення, але можна його кількість трохи збільшити.
Вийміть тісто з морозильної камери. Тепер замерзлу тверду масу можна без праці натерти на тертці. Розподіліть однаковим шаром пісочну крихту поверх варення.
Нагрійте духовку до 170 градусів, відправте майбутній пиріг на 35 - 40 хвилин. Випікайте до рум'яного виду. Готовий пиріг не поспішайте виймати з форми, щоб не поламати його. Краще дайте випічці трохи охолонути, а вже потім подавайте до столу.
Тертий пиріг з варенням: покроковий фото рецепт від Ксенії.