Торт "Карпатка", покроковий рецепт приготування з фото
Вже давно хотілося мені приготувати цей чудовий заварний торт «Карпатка», і днями, нарешті, мені вдалося здійснити це давнє кулінарне бажання. Торт «Карпатка» вийшов чудовим - ніжний, помірно солодкий, візуально просто неймовірний!
Готується «Карпатка» не складніше самого банального тортика на два коржі. Тільки тісто в цьому десерті не проста, а заварне. Тому і коржі виходять такі «гористі», як гори Карпати. Як ви вже змогли здогадатися, торт отримав свою назву від знаменитих Карпатських гір, оскільки зовнішній вигляд «Карпатки» вже дуже їх нагадує, та й рецепт торта з тих місць, що біля Карпат.
Рецепт торта «Карпатка» досить простий. Зазвичай готують один корж, розподіливши тісто по невеликому прямокутному листу. А після приготування корж просто розрізається навпіл. Але все частіше зустрічаються рецепти приготування «Карпатки» з двох круглих коржів. І мені такий варіант більше до душі, тому як такий тортик виглядає акуратніше і нарядно.
Що стосується крему, використовуваного в приготуванні торта «Карпатка», то це звичайний заварний крем, тільки має більш щільну консистенцію за рахунок крохмалю в його складі. Після охолодження торта цей шар більше нагадує ніжний пудинг, ніж крем. Зате така щільність крему дозволяє сформувати високу начинку і це виглядає дуже ефектно і незвично.
Що особисто мені найбільше сподобалося в торті «Карпатка», так це його ніжність і дуже помірна солодкість. У коржах цукор і зовсім відсутня, а в кремі він ледь відчутний. У процесі приготування «Карпатки» у мене весь час йшла асоціація з заварними тістечками (еклерами). До речі, я вже якось показувала, як готую їх. Ви можете глянути рецепт приготування заварних тістечок ТУТ.
Час приготування: 90 хвилин
Кількість порцій - 12Складові:
- вода - 100 мл
- молоко - 100 мл + 600 мл
- сіль - 0,5 ч.л.
- вершкове масло - 80 г + 200 г
- борошно - 140 г
- яйця - 4 шт. + 2 шт.
- цукор - 150 г
- ванільний цукор - 1 ч.л.
- кукурудзяний крохмаль - 60 г
- цукрова пудра - 1 ст.л.
Торт «Карпатка», покроковий рецепт приготування з фото
Включаємо духовку розігріватися до 200 градусів і приступаємо до приготування тіста для заварних коржів.
У ківш або каструлю відправляємо 100 мл води і 100 мл молока, половину чайної ложки солі і 80 г вершкового масла.
Доводимо вміст ковша до кипіння, але не кип'ятимо.
Вводимо в гарячу рідину всю муку (140 г).
І, зменшивши вогонь до мінімуму, заварюємо тісто, тобто інтенсивно перемішуємо борошно з молоком, водою і маслом до отримання однорідного тіста. Зупиняємо процес замішування тоді, коли тісто придбає абсолютно однорідну консистенцію і буде з легкістю отлипать від стінок ковша.
Вимикаємо вогонь і залишаємо тісто на кілька хвилин в спокої для охолодження. Після чого по черзі вводимо в заварне тісто 4 яйця.
Вимішуємо заварне тісто з яйцями дерев'яною ложкою до однорідного стану. Готове тісто буде мати глянцевость.
Для приготування «Карпатки» я використовувала роз'ємну форму діаметром 21 см. Дно форми застелила пергаментом. На око розділила тісто на дві частини і одну з цих частин буквально «розмазала» по дну форми. І обов'язково залиште на поверхні тесту якомога більше нерівностей, їх можна навіть спеціально формувати змоченою у воді ложкою. Чим більше таких «гір», тим красивіше в результаті вийде торт.
Відправляємо форму з тестом в уже розігріту до цього моменту до 200 градусів духовку і випікаємо корж протягом 30 хвилин. Під час випікання духовку відкривати категорично не можна, інакше корж опаде і після цього його нічим вже не врятувати. Готовий корж значно збільшиться в розмірі і буде мати насичений золотистий колір.
Поки випікається перший корж для «Карпатки» ми не будемо втрачати час і приготуємо крем.
150 г цукру змішаємо з двома яйцями і ванільним цукром.
Злегка збити яєчно-цукрову суміш міксером або віночком вручну.
Введемо в суміш крохмаль і продовжимо перемішування. При необхідності для більш легкого перемішування крохмалю і суміші можна запозичити трохи молока з тих 600 мл, які складуть основу крему.
600 мл молока наливаємо в ківш і ставимо на вогонь. Стежимо за процесом його нагріву і в момент, коли молоко практично досягне моменту початку закипання, вводимо в нього суміш з цукру, яєць і крохмалю. Інтенсивно замішуючи крем продовжуємо його варити. В результаті через 2-3 хвилини крем почне густіти. Коли ви помітите перші ознаки його кипіння - вимикаємо вогонь.
Накриваємо поверхню заварного крему целофановим кульків, щоб уникнути утворення щільної скоринки і залишаємо для охолодження.
Після того, як крем практично повністю охолоне, вводимо в нього 200 г вершкового масла і ретельно перемішуємо міксером до однорідності.
Перший корж готовий, слідом за ним випікаємо другий.
Обидва коржа готові і навіть встигли охолонути.
І знову повертаємося до тієї ж рознімною формі, в якій випікалися коржі. На дно форми кладемо один з коржів (той, який вийшов менш «гористий»).
Викладаємо на нижній корж весь заварний крем і ретельно розподіляємо його по всій поверхні рівним шаром.
На крем кладемо другий корж і злегка притискаємо його руками для того, щоб він максимально щільно ліг на крем.
Відправляємо «карпатки» в холодильник і витримуємо кілька годин, після чого знімаємо форму з торта і прикрашаємо його поверхню цукровою пудрою.
Вершини Карпатських гір в снігу :)
А тут вже знята перша проба з «Карпатки».
Обов'язково знайдіть привід і приготуйте торт «Карпатка»! Приємного всім апетиту і до швидких зустрічей!