Морквяний суп
Напевно одне з найпопулярніших страв у Європі - суп-пюре. У цій статті ви знайдете ТОП-15 супів-пюре з моркви.
Морквяні супи - універсальні страви, які підходять як для дорослих, так і для дітей. Адже одним з достоїнств цієї страви є швидка усваевоемость, а значить вони на 100% підходять для малюків. Солодкуватий смак моркви відмінно поєднується з різними спеціями, м'ясом або навіть з овочами. Такі супи можуть подаватися до столу як в гарячому, так і в холодному вигляді, вони можуть бути як солодкими, так і солоними.
Існує більше 20 видів супів з моркви, в основному це супи-пюре. Такі супи можуть бути і солодкими, і солоними, подаватися до столу вони можуть і в гарячому і в холодному вигляді. Овочі до таких страв можуть і пекти, і обсмажувати, і навіть гаситися. Також їх можна з легкістю подрібнювати за допомогою блендера або ж в ручну, а потім заливати м'ясним бульйоном. Тобто завдяки м'ясного бульйону супу з моркви надають потрібної консистенції.
Морквяний суп-пюре прийнято подавати з грінками або сухарями. А прикрасам для такого супу послужить зелень або ж сирна стружка. Отже, представляємо вам ТОП-15 найсмачніших і найоригінальніших страв:
Як приготувати морквяний суп - 15 різновидів
- Суп з моркви з додаванням коріандру
- Суп з морквою і білою квасолею
- Морквяний суп з прянощами
- Суп з моркви з часниковою заправкою
- Суп з моркви з додаванням плавленого сирка
- Морквяно-рисовий суп
- Морквяний суп з куркою
- Пікантний суп-пюре з моркви
- Дієтичний морквяний суп
- Морквяний суп-пюре з вершками
- Японський морквяний суп-пюре
- Морквяний суп з хрустким нутом
- Дієтичний морквяний суп з йогуртом
- Курячий суп-пюре з моркви з сиром
- Традиційний морквяний суп-пюре з вершками
Суп з моркви з додаванням коріандру
Складові:
- Морква - 450 гр.
- Цибулина - 1 шт.
- Овочевий бульйон - 1 л. 200мл.
- Оливкова олія - чверть склянки
- Морська сіль і чорний перець
- Мелений коріандр - 7гр.
- Листя коріандру - 50гр.
Покрокове приготування:
Крок 1. Морква і цибулину очищаємо, добре промиваємо під проточною водою і злегка обсушуємо. Листя коріандру обполіскувати і нарізаємо.
Крок 2. Цибулю дрібно нашаткувати, моркву нарізати тонкими кружечками. На невеликому вогні розігріваємо в сковороді оливкове масло. Обсмажуємо на ньому 5 хвилин цибулю і моркву (овочі повинні стати м'якими). При смаженні заважаємо лопаткою, щоб овочі рівномірно були обсмажені з усіх боків. Приправляємо меленим коріандром.
Крок 3. Вміст сковорідки викладаємо в глибоку каструлю. Солі, перчимо до смаку і заливаємо бульйоном. Каструлю ставимо на вогонь і доводимо до кипіння. Після чого зменшуємо вогонь і на повільному вогні варимо суп, поки морква не розм'якне.
Крок 4. Вміст каструлі злегка охолоджуємо, викладаємо в блендер і перебиваємо до кашоподібного стану.
Блюдо готове! Можна викладати по тарілках і зверху прикрашати листям коріандру.
Суп найсмачніше подавати до столу з булками або з чорним хлібом
А докладніше приготування морквяного супу з коріандром ви зможете побачити тут:
Суп з морквою і білою квасолею
Складові:
- Кунжут - 50 гр.
- Морква - 500гр.
- Часник - 2 зубчики
- Біла квасоля - 200 гр.
- Прованські трави і куркума - по 6 гр.
- Сіль перець
- Очищена вода - 1 літр
- Оливкова олія - 300 мл.
Покрокове приготування:
Крок 1. Під проточною водою промиваємо квасоля, відварюємо до м'якості. Потім відкидаємо на друшляк і чекаємо поки вся рідина стече.
Крок 2. Чистимо і шаткуємо кружечками моркву. Викладаємо в глибокий посуд, додаємо оливкову олію, приправляємо травами, додаємо роздавлений часник.
Крок 3. Розігріваємо духовку до 200 градусів, на деко, застелене фольгою, викладаємо кружальця моркви і ставимо на 20 хвилин.
Крок 4. Квасоля викладаємо в чашу блендера, туди ж додаємо запечену морква, куркуму, лимонний сік і видавлюємо томатну пасту. Добре перебиваємо до однорідності.
Крок 5. Суміш переливаємо в каструлю і доводимо на повільному вогні до кипіння. Посипаємо кунжутом.
Готово! До столу подавати рекомендується з грінками.
Морквяний суп з прянощами
Складові:
- Морква - 1 кг.
- Часник - 2 зубчики
- Цибулина - 4 шт.
- Петрушка - 1 пучок
- Сіль - 1 щіпка
- Часник - 4 зубчики
- Оливкова олія - 30 мл.
- Чорний перець - 4 щіпки
- Лавровий лист - 3шт.
- Цукор - 25гр.
- Кориця, чебрець - по 1 щіпці
Покрокове приготування:
Крок 1. Очищаємо від шкірки всі овочі, миємо й нарізаємо великими шматками.
Крок 2. Половину цибулини ріжемо великими кільцями, інша половина нам знадобиться пізніше.
Крок 3. У сотейник перекладаємо овочі, сюди ж кладемо очищений часник. Все заливаємо окропом, додаємо дрібку солі і відправляємо на плиту. Після кип'ятіння, додаємо лавровий лист, корицю і чебрець. Ми залишаємо на плиті на півгодини. Всі інгредієнти подрібнюємо занурювальним блендером.
Крок 4. У каструлю додаємо шматок вершкового масла, солимо, перчимо. Ми залишаємо нудитися на 10 хвилин.
Крок 5. Частину, що залишилася цибулину дрібно кришимо ножем. На розпечену з маслом сковороду викладаємо підлогу цибулини, додаємо цукор і обсмажуємо до появи світло-коричневого рум'янцю.
Крок 6. Петрушку рвемо руками. Суп зверху прикрашаємо зеленню і обсмаженою цибулею.
Смачного!
Суп з моркви з часниковою заправкою
Складові:
- Морква - 500 гр.
- Картопля - 250 гр.
- Курка - 300 гр.
- Петрушка - 1 пучок
- Сіль перець
- Цибулина - 2 шт.
- Оливкова олія - 150 мл.
- Корінь імбиру - 7см.
- Лавровий лист - 1шт.
Покрокове приготування:
Крок 1. Обробляємо і промиваємо курку. Спинку, крильця і шию викладаємо в каструлю. Додаємо чорного перцю і лавровий лист, додаємо води і ставимо на середній вогонь. Під час варіння бульйону знімаємо пінку і зменшуємо вогонь. Томити бульйон слід 1,5 години.
Крок 2. Морква очищаємо від шкірки, миємо й ріжемо довільні скибочками, викладаємо в каструлю з бульйоном. Варимо бульйон до м'якості моркви.
Крок 3. Петрушку слід перебрати, помити і подрібнити. Часник пропустити через прес. Все це викласти в блендер і перемолоти.
Крок 4. До моркви додаємо нарізану цибулю і нарізану дрібно імбир. Потім за допомогою блендера все довести до однорідного стану.
Крок 5. Суп готовий до столу. Розливаємо по тарілках, зверху поливаємо часниковою заправкою.
Суп з моркви з додаванням плавленого сирка
Складові:
- Морква - 350 гр.
- Курячий або бульйон на овочах - 1 літр
- Курка - 300гр.
- Часник - 1головка
- Плавлений сир - 100гр.
- Цибуля ріпчаста - 200гр.
- Куркума - 1 щіпка
- Сіль, спеції, чорний перець
Покрокове приготування:
Крок 1. Овочі все очищаємо від шкірки, цибулю ріжемо маленькими кільцями, моркву кубиками. У сковороді на олії до рум'яності обсмажуємо ріпчасту цибулю.
Крок 2. До цибулі додаємо моркву, все акуратно перемішуємо,, знімаємо з вогню. Бульйон переливаємо в каструлю і ставимо на плиту, кип'ятимо.
Крок 3. Плавлений сир натираємо на крупній тертці і додаємо до киплячого бульйону. Помішуємо до повного розчинення сирка.
{ad1}Крок 4. До сирного бульйону ми додаємо обсмажені овочі. Варимо суп 20 хвилин. Потім солимо, перчимо і додаємо спеції.
Крок 5. Через 20 хвилин суп знімаємо з вогню і наполягаємо 10 хвилин. Занурювальним блендером до стану пюре. Суп рекомендується подавати з сухариками і беконом.
Морквяно-рисовий суп
Складові:
- Морква - 600 гр.
- Питна вода - неповна склянка
- Жовток яйця - 2 шт.
- Рисова крупа - 150 гр.
- Молоко - півлітра
- Масло вершкове - 150 гр.
- Сіль, цукор
Покрокове приготування:
Крок 1. Морква очищаємо від шкірки і промиваємо, нарізаємо кільцями середньої товщини.
Крок 2. У глибокій посудині розтоплюємо шматок вершкового масла, додаємо моркву і обсмажуємо на середньому вогні під кришкою. Потім додаємо воду і доводимо до кипіння.
Крок 3. Рис промиваємо кілька разів, в окремій посудині рис з молоком доводимо до кипіння. Варимо на повільному вогні 15 хвилин, після чого за допомогою блендера перетворюємо все в пюре.
Крок 4. До яєчних жовтків ми додаємо молоко, солимо, додаємо дрібку цукру і збиваємо вінчиком або ж за допомогою вилки. До всього додаємо наш суп, кип'ятимо на плиті 10 хв і ваш суп-пюре готовий!
Відео приготування цього супу дивіться тут:
Морквяний суп з куркою
Складові:
- Морква - 350 гр.
- Лук - 120 гр.
- Куряче філе - половина
- Петрушка - 1 невеликий пучок
- Морська сіль
- Пісне масло - 25 гр.
Покрокове приготування:
Крок 1. Куряче філе розморожуємо, обмиваємо і цілком кладемо в каструлю. Наливаємо воду, додаємо горошок, лавровий лист. Варимо бульйон близько 30 хвилин.
Крок 2. Чистимо і ріжемо всі овочі. Морквину кружечками, петрушку дрібно кришимо (можна порвати руками).
Крок 3. Філе дістаємо з каструлі, кладемо в окрему тарілку. Бульйон проціджуємо і виливаємо назад в каструлю. Кип'ятимо разом з морквою і петрушкою до моменту, коли морква не стане м'якою.
Крок 4. У розігріту сковорідку відправляємо порізану півкільцями цибулю і дрібно нарізаний часник. Обсмажуємо на пісному маслі до рум'яності. Додаємо в каструлю і варимо ще 10 хвилин.
Крок 5. Шумівкою дістаємо всі овочі, і в блендері доводимо все інгредієнти до стану каші. Куряче філе нарізаємо шматками. Наливаємо суп в тарілку, зверху курку і прикрашаємо зеленню.
Консистенцію супу-пюре можна регулювати, розбавляючи його або бульйоном або вершками
Пікантний суп-пюре з моркви
Складові:
- Морква - 200-250 гр.
- Очищена вода - 0,8 л.
- Картопля - 200 гр.
- Рослинна олія - 2 ст.л.
- Насіння коріандру - 1 ч.л.
- Куркума - 25 гр.
- Гострий перець - на кінчику ножа
- Натертий корінь імбиру - 1 ч.л.
- Сіль - 1 ч.л.
- Кінза або зелень селери (за смаком)
Покрокове приготування:
Крок 1. Каструлю з водою ставимо на вогонь, в цей час очищаємо все овочі, готуємо прянощі.
Крок 2. Картопля і морквину ріжемо середніми кубиками, картоплю додаємо в каструлю.
Крок 3. У ступці тиснемо насіння коріандру (для відкриття запаху). У сковороді з розпеченим маслом обсмажуємо до потемніння, додаємо моркву і натертий корінь імбиру.
Крок 4. У каструлю додаємо вміст сковороди і варимо до повної готовності овочів.
Крок 5. Каструлю знімаємо з вогню, трохи охолодити, блендером доводимо до стану пюре.
Потім каструлю з супом-пюре поставити на вогонь, солимо, додаємо куркуму, перець.
Смачного!
Для більш пікантного смаку в морквяний суп-пюре можна додати в кінці сік лимона
Більш детально ви можете подивитися тут: https://www.youtube.com/watch?v=eTelrWCtd5Y
Дієтичний морквяний суп
Складові:
- Морква - 3 шт. (Середньої величини)
- Очищена вода або овочевий бульйон - 1 л.
- Картопля - 2 шт.
- Томати - 2 шт.
- Цибуля - 1 шт.
- Часник - 1 часточка
- Рослинна олія - 3 ст.л.
- Сіль за смаком)
- Перець мелений - 1 щіпка
Покрокове приготування:
Крок 1. Одночасно з підігрівом бульйону починаємо готувати овочі. Нарізаємо в будь-якому вигляді (щоб зручно було подрібнювати).
Крок 2. У закипілий бульйон кидаємо картоплю, варити на повільному вогні під кришкою.
Крок 3. У розігрітій сковороді обсмажуємо до ароматного запаху на маслі часник, нарізані середніми кубиками томати і цибулину. Пізніше додаємо моркву, чекаємо поки вона вбере в себе масло і стане м'якою.
Крок 4. У каструлю додаємо вміст сковороди, суп заправляємо спеціями. На тихому вогні готуємо до м'якості всіх інгредієнтів. Вимикаємо наш суп, трохи охолоджуємо.
Крок 5. Овочі перекладаємо в блендер, заливаємо половиною бульйоном, перетворюємо все в однорідну масу.
Крок 6. Наш суп-пюре варимо на маленькому вогні 10 хвилин, вимикаємо, даємо настоятися. Розливаємо по тарілках, даємо настоятися, подавати найкраще з грінками, сухарями, зеленню.
Відео приготування дієтичного морквяного супу дивимося тут:
https://www.youtube.com/watch?v=GTP247ldIlI
Морквяний суп-пюре з вершками
Складові:
- Морква - 3 шт.
- Картопля - 2 шт.
- Вершки - 200 мл.
- Цибуля - 1 шт.
- Овочевий бульйон - 3 склянки
- Імбир, сіль, каррі
Покрокове приготування:
Крок 1. Нарізаємо і тушкуємо цибулю. Морквину і картоплю очищаємо і нарізаємо кубиками.
Крок 2. Овочі варимо в овочевому бульйоні 20 хвилин. Солимо, додаємо приправи.
Крок 3. Овочі занурювальним блендером подрібнюємо до стану пюре.
Крок 4. У каструлю з пюре додаємо вершки, ставимо на вогонь і доводимо до кипіння.
Крок 5. Суп-пюре готовий. Найкраще подавати в гарячому вигляді.
Японський морквяний суп-пюре
Складові:
- Морква - 350 гр.
- Орегано сухий - 1 щіпка
- Соняшникова олія - 1 ст.л.
- Овочевий бульйон - 1 л.
- Чебрець сухий - 1 щіпка
- Петрушка - 4 гілочки
- Плавлений сир - 100 гр.
- Цибуля ріпчаста - 200 гр.
- Сіль, перець - по 1 щіпці
Покрокове приготування:
Крок 1. Ріпчасту цибулю ріжемо кільцями, морква кубиками, все це обсмажити 3 хвилини на сковороді на олії.
Крок 2. Бульйон ставимо на піч, додаємо нарізану плавлений сир. Сюди ж додаємо овочі зі сковороди, солимо, перчимо.
Крок 3. Варимо до м'якості моркви, посипаємо травами. За допомогою блендера пюріруем всю масу. Даємо настоятися супу під закритою кришкою.
При подачі по роблення можна прикрасити зеленню.
Морквяний суп з хрустким нутом
Складові:
- Нут - 0.5 чаш.
- Морква - 800 гр.
- Часник - 2 зуб.
- Лук-порей - 1 шт.
- Паприка солодка - 0.25 ч.л.
- Олія - 2 ст.л.
- Куркума - 0.25 ч.л.
- Коріандр - 0.25 ч.л.
- Сіль за смаком
- Оливкова олія - 1 ст.л.
- Вода - 1.5 л
- Морква - 1 шт.
- Цибуля ріпчаста - 1 шт.
- Селера стеблової - 2 шт.
- Часник - 2 зуб.
- Лавровий лист - 2 шт.
- Перець запашний - 5 шт.
Покрокове приготування:
Крок 1. Нут замочити у великій кількості води, так він швидше приготується. Даємо настоятися, в новій воді варимо близько 1 години.
Крок 2. Готуємо бульйон: беремо морква, цибуля, пару зубчиків часнику, стебла селери, додаємо лавровий лист і чорний перець. Все очищаємо, нарізаємо, заливаємо водою і на плиту. Закипить + 3 хвилин.
Крок 3. Допомогою погружного блендера доводимо все овочі до консистенції кашки. Коли суп закипить, додаємо половину нуту. Варимо 20-25 хвилин.
Крок 4. На сковороді з оливковою олією обсмажити нут, солимо, додаємо спеції за смаком.
Суп-пюре готовий! Розливаємо по тарілках, в кожну додаємо хрусткий нут і посипаємо рубаною зеленню.
Дієтичний морквяний суп з йогуртом
Складові:
- Морква - 6 шт.
- Цибуля ріпчаста - 1 шт.
- Йогурт - 1 баночка
- Часник -2 зубчики
- Свіжа зелень - за смаком
- Вода - 500 мл.
- Соєвий соус - 3 ст.л.
- Кмин - щіпка
- Сіль за смаком
Покрокове приготування:
Крок 1. Цибулю чистимо, нарізаємо невеликими кубиками, обсмажуємо до золотистої скоринки. Морква нарізаємо півкільцями і додаємо до цибулі. Солимо, додаємо половину щіпки кмину.
Крок 2. У сковороду вливаємо половину води, продовжуємо тушкувати овочі. Додаємо часник, соєвий соус, а також заздалегідь відварену картоплю.
Крок 3. Блендером перетворюємо все в одноразову масу. При потребі розбавляємо водою.
Крок 4. Отриманий суп-пюре відправляємо в холодильник, а тим часом готуємо заправку:
Нарізаємо часник, додаємо кмин і сіль. Туди ж цибулька, базилік і петрушку. Все це змішуємо з йогуртом. Заправка готова!
При подачі суп-пюре приправляем нашої заправкою і прикрашаємо зеленню.
Курячий суп-пюре з моркви з сиром
Складові:
- Морква - 400 гр.
- Куряче стегно (середнє) - 1 шт.
- Вода - 800 мл
- Ріпчасту цибулю - 200 г
- Плавлений сирок - 1 шт. (70 г)
- Сіль за смаком
- Перець - за смаком
- Чебрець - невелика щіпка
- Рослинна олія - 1 ст.л.
- Вершкове масло - 20 гр.
Покрокове приготування:
Крок 1. Стегно слід промити, залити водою і довести до кипіння. Варимо бульйон.
Крок 2. У сковороду додаємо масло і кидаємо туди дрібно нарізану цибулю. Пізніше додаємо дрібно нарізану моркву, смажимо 3 хвилини.
Крок 3. Вміст сковороди додаємо в каструлю і варимо бульйон ще 20-30 хвилин. Солимо.
Крок 4. Дістаємо стегно, суп доповнюємо прянощами і додаємо нарізану плавлений сир, заважаємо до розчинення.
Крок 5. За допомогою блендера доводимо суп до консистенції пюре. Курку рвемо руками і прикрашаємо зверху наш морквяний суп-пюре.
А докладний опис цього рецепта ви можете подивитися тут:
Традиційний морквяний суп-пюре з вершками
Складові:
- Морква - 680 гр.
- Збиті вершки - 1 ст.
- Цибуля - 1 шт.
- Овочевий бульйон - 4 ст.
- Свіжий корінь імбиру - 2 см.
- Вершкове масло - 2 ст.л.
Покрокове приготування:
Крок 1. У каструлю на 6 літрів викладаємо морква, вершкове масло і цибулю. Заливаємо бульйоном і готуємо поки цибуля не стане м'яким.
Крок 2. Додаємо імбир або інші прянощі на ваш смак. Накриваємо кришкою і доводимо до кипіння. Потім зменшуємо вогонь і кип'ятимо, поки морква не стане м'якою.
Крок 3. З каструлі все овочі перекладаємо в блендер і наливаємо туди половину бульйону. За потреби бульйон можна підливати.
Крок 4. Виливаємо в каструлю утворила пюре, і помішуючи додаємо вершки.
Суп готовий! При подачі в тарілки можна додати сметану і прикрасити листям зеленого лука.
Відео приготування страви дивіться тут: