Суп харчо в мультиварці
Суп харчо в мультиварці виходить при правильному приготуванні смачнішим, ніж той, який зварений на звичайній плиті в звичайній каструлі. Цей ефект пояснюється особливостями температурних режимів в мультиварці і герметичністю простору, в якому готуватися суп - це не дає випаровуватися ароматів.
Суп харчо готувати за допомогою мультиварки не складніше, ніж будь-який інший суп. Головне дотримуватися золотого правила справжнього грузинського харчо - це густий суп і співвідношення в ньому інгредієнтів в рідини має бути 50/50.
Особливість харчо, яка виділяє його перед іншими супами - не тільки густота, а й характерна кислинка. Різні кулінари отримують її по різному. У пропонованих рецептах описані різні способи.
Як приготувати суп харчо в мультиварці - 15 різновидів
- Харчо по-європейськи
- Простий суп харчо
- Харчо з лимоном
- Харчо, приготований в мультиварці REDMOND
- Суп харчо з соусом «Сацибелі»
- Ароматний харчо по Кутаїський
- Суп харчо з томатною пастою
- Рецепт наваристого харчо
- Харчо з телятини з гранатовим соком
- Харчо з болгарським перцем
- Суп харчо з соусом з аличі
- Суп в харчо з баранини в мультиварці
- Харчо зі свинини
- Харчо з волоськими горіхами
- Харчо по сванські
Харчо по-європейськи
Цей рецепт отримав таку назву, тому що саме європейські кулінари привнесли в цей суп такий інгредієнт, як картопля.
Складові:
- М'ясо яловиче на кістці - 0,5 кілограма
- Лук - 2 штуки
- Томати - 2 штуки
- Рис - 1 мультістакан
- Картопля - 3 штуки
- Хмелі-сунелі, часник, лавровий лист спеції, сіль, зелень - за смаком.
приготування:
Встановить режим «Випічка» м обсмажити нарізане шматочками м'ясо до зміни кольору.
З інтервалом в п'ять хвилин додати в такій послідовності:
- нарізаний кубиками цибулю;
- натерту на крупній тертці моркву;
- нарізану квадратиками м'якоть очищених томатів.
Вимкнути режим «Випічка».
У чашу викласти нарізану кубиками картоплю, рис, спеції і налити води до верхньої ризики.
Включити режим «Гасіння» на півтори години. Потім покласти в чашу лавровий лист, подрібнену зелень і нарізаний часник.
Потомити в режимі «Підігрів» десять хвилин.
Можна подавати.
Простий суп харчо
Рецепт відрізняється тим, що при приготуванні не використовують класичну спецію хмелі-сунелі.
Складові:
- Олія - 1 ложка ст.
- Томати -2 штуки
- Рис - 1 мультістакан
- Соус «Ткемалі» - 2 ложки ст.
- Яловичина - 0,5 кг.
- Томатна паста - 1 ложка ст.
- Лук-2 штуки
- Кінза - 1 пучок
- Часник - 4 зубки
- Петрушка - 1 пучок
- Перець чилі - 2 стручки
- Перець мелений чорний - 2 щіпки
- Сіль за смаком.
приготування:
Мультиварку включити в режим «Жарка» або «Випічка», налити рослинне масло в чашу. Поки розігрівається масло нашаткувати цибулю.
Помідори очистити від шкірки, видалити насіння, м'якоть нарізати і додати до цибулі.
Викласти томати, соус, томатну пасту, яловичину в чашу, дати трохи обсмажити і залити водою.
Включити режим «Суп». Час приготування - двадцять п'ять хвилин.
Кінзу, петрушку, чилі нашаткувати дрібно, все з'єднати. Часник очистити, дрібно порубати, з'єднати із зеленню.
Коли закінчиться час варіння - додати рис, суміш зелені з часником, посолити, додати перець і готувати в режимі «Мультірежім» десять хвилин.
Суп готовий.
Суп-харчо відрізняється характерною кислинкою. Цю кислинку надає супу НЕ томат - паста чи помідори, а інгредієнти на основі синіх або зелених слив - тклапі, соус «Ткемалі» або ж алича. Тому класти в харчо багато томатів або томатної пасти не рекомендують.
Харчо з лимоном
Цей рецепт сподобатися тим, хто любить яскраво виражену кислинку в харчо.
Складові:
- Олія - 1 ложка ст.
- Томати -2 штуки
- Рис - 1 мультістакан
- Соус «Ткемалі» - 2 ложки ст.
- Яловичина - 0,5 кг.
- Лимон - 1 штука
- Лук-2 штуки
- Кінза - 1 пучок
- Часник - 2 зубки
- Петрушка - 1 пучок
- Перець мелений чорний - 2 щіпки
- Сіль за смаком.
приготування:
Мультиварку включити в режим «Жарка» або «Випічка», налити рослинне масло в чашу. Поки розігрівається масло нашаткувати цибулю.
У чаші мультиварки, включеної в режимі «Жарка» пасерувати цибулю п'ять хвилин. Додати нарізані очищені томати, томатну пасту, ткемалі, м'ясо і трохи обсмажити.
Покласти в чашу рис залити водою і готувати двадцять хвилин в режимі «Суп».
Коли закінчиться програма «Суп» додати цедру і сік лимона, суміш нарізану зелені з часником, посолити, додати перець і залишити настоюватися в режимі «Підігрів» десять хвилин.
Суп готовий.
Харчо, приготований в мультиварці REDMOND
За цим рецептом для ситності в класичний рецепт харчо додано трохи картоплі.
Складові:
- Олія - 50 мл.
- Лук нарізаний - 0,2 кілограма
- Паста томатна - 3 ½ ложки столові
- М'ясо - 0,5 кілограма
- Спеції - за смаком
- Вода - 1 ½ літра
- Базилік - за смаком
- Картопля нарізана - 0,35 кілограма
- Рис - 0,1 кілограма
приготування:
Лук пасерувати з додаванням томатної пасти в режимі «Жарка» десять хвилин.
Суп харчо подобається багатьом з-за його своєрідною кислинки - спробуйте поекспериментувати, додавши замість томатної пасти «Краснодарський соус» або інший томатний соус - вийде не менш смачно.
Додати м'ясо, рис, спеції, картопля і виставити програму «Суп / Варка» і готувати сорок п'ять хвилин.
Можна їсти.
Суп харчо з соусом «Сацибелі»
Цей варіант сподобається цінителям харчо своїм ніжним кисло-солодким смаком.
Складові:
- Яловичина - 0,6 кілограма
- Рис - 0,25 кілограма
- Горіхи волоські - 100 грам
- Часник - 3 зубки
- Цибуля - 1 штука
- Соус «Сацибелі» - 150 мілілітрів
- Хмелі-сунелі - 2 ложки чайних
- Перець червоний мелений - 1 ложка чайна
- Перець чорний горошок, кінза, сіль - за смаком.
приготування:
М'ясо нарізати дрібними шматочками, покласти в мультиварку і залити холодною водою. У режимі «Гасіння" один годину зварити бульйон і вилити його в окрему ємність.
У чаші при режимі «Жарка» пасерувати дрібно нарізану цибулю (п'ять хвилин) і нарубані горіхи. Вимкнути «жарку».
Викласти в чашу рис, залити бульйоном, посолити і готувати двадцять хвилин в режимі «Суп». Потім додати нарубані зелень і часник, «Сацибелі», спеції і залишити в режимі підігрів на двадцять хвилин.
Ароматний харчо по Кутаїський
Цей рецепт сподобається тим, хто любить аромат відомої грузинської спеції «Хмелі-сунелі».
Щоб ефективно зняти шкірку з томатів, після того як плоди обдають окропом їх негайно поміщають в холодну воду
Складові:
- Олія - 50 мл.
- Яловичина - 0,3 кілограма
- Спеції - за смаком
- Вода - 1 ½ літра
- Спеції, сіль - за смаком
- Картопля нарізана - 0,4 кілограма
- Горіхи волоські очищені - 0,1 кілограма
- Соус «Ткемалі» - 150 мілілітрів
- Рис довгозернистий - 0,2 кілограма
- Часник - 2 зубки
- Хмелі-сунелі - 2 ложки чайних
- Петрушка - ½ пучка
- Кріп - ½ невеликого пучка
- Кінза - ½ пучка
- Суміш червоного і чорного перців - 3 ложки столові.
приготування:
Цибулю нарізати і пасерувати в режимі «Жарка» три хвилини. Потім додати нарізане м'ясо, обсмажити пару хвилин і відключити режим «Жарка». Додати промитий рис, товчені волоські горіхи, «Хмелі-сунелі», соус «Ткемалі», сіль, залити окропом до позначки в чаші «1,5», розміщувати і поставити готуватися протягом години в режимі «Суп». Потім додати роздавлений часник, нарізану зелень, закрити кришку і залишити настоятися на підігріві десять хвилин.
{ad1}Подавати зі сметаною.
Суп харчо з томатною пастою
У цьому рецепті смаковий ефект кислинки, характерною для харчо, виходить за рахунок застосування томатної пасти.
Складові:
- Яловичина, м'якоть - 0,5 кілограма
- Цибуля - 1 штука
- Морква - 1 штука
- Рис - 1 склянка
- Перець солодкий - 2 штуки
- Томатна паста - 3 ложки столові
- Часник - 3 зубки
- Сіль, перець, зелень - за смаком.
приготування:
Включити режим «Випічка» і обсмажити СC рослинним маслом нарізане м'ясо - десять хвилин - додати натерту моркву і нарізану цибулю, перець, протушкувати п'ять хвилин і викласти томатну пасту - готувати все ще п'ять хвилин.
Засипати рис, залити воду, переключити в режим «Гасіння» і готувати півтори години.
Коли суп буде готовий - додати нарізаний часник, зелень і дати настоятися в режимі підігрів п'ятнадцять хвилин.
На режимі «Випічка» обсмажте нарізане м'ясо з рослинним маслом протягом 10-15 хвилин, потім додайте натерту моркву і солодкий перець, нарізаний соломкою, тушкуйте ще хвилин 5, потім покладіть в чашу нарізану цибулю і томатну пасту і готуйте ще 5 хвилин. Переведіть в режим «Гасіння» на 1,5 години, засипте рис, долийте води і готуйте під закритою кришкою. Після сигналу про закінчення режиму додайте подрібнений часник і залиште на режимі «Підігрів» на 10-15 хвилин.
Рецепт наваристого харчо
Харчо, приготоване за цим рецептом, виходить дуже наваристим, з яскраво вираженим смаком яловичого бульйону.
Складові:
- Олія - 70 мл.
- Лук нарізаний - 0,15 кілограма
- Паста томатна - 80 грам
- Грудинка яловича - 0,5 кілограма
- Томати - 0,1 кілограма
- Спеції - за смаком
- Вода - 1 ½ літра
- Спеції, сіль - за смаком
- Картопля нарізана - 0,4 кілограма
- Рис - 0,1 кілограма
- Часник - 15 грам.
приготування:
Грудинку і картоплю нарізати середніми кубиками, цибулю і томати - дрібними, часник дрібно нарубати. Виставити програму «Жарка» на десять хвилин і пасерувати п'ять хвилин цибулю, потім додати томати і томатну пасту, протушкувати ще п'ять хвилин до закінчення програми.
Решта інгредієнти викласти в чашу, залити водою, додати спеції, сіль і готувати в програмі «Суп» півгодини
Харчо з телятини з гранатовим соком
Оригінальний варіант харчо з трохи солодкуватим смаком.
Складові:
- Грудинка яловича - 1 кілограм
- Рис - ½ склянки
- Лук - 3 штуки
- Петрушки корінь - 1 штука
- Рубана зелень петрушки - = 2 ложки столові
- Лист лавровий - 1 штука
- Борошно - 1 столова ложка
- Горіхи волоські розмелені - ½ склянки
- Сік гранатовий натуральний - ½ склянки
- Хмелі-сунелі - 1 ложка чайна
- Перець гострий - 1 штука
- Кінза - 1 пучок
- Часник - 5 зубчиків
- Паста томатна - 1 ложка їдальня
- Олія - 1 ложка їдальня
- Сіль, чорний перець горошком - за смаком.
приготування:
Корінь петрушки натерти на тертці, цибулю нарізати дрібними кубиками, м'ясо - шматочками, гострий перець - кільцями. Часник, горіхи, перець горошком трохи обсмажити на сухій сковороді і потовкти в ступці.
Включити режим «Випічка» і спасерувати цибулю і натертий корінь петрушки - 7 хвилин. Додати м'ясо і обсмажувати десять хвилин.
Розвести борошно в малій кількості води, вилити в чашу і протушкувати одну хвилину.
Влити два літри води, сік гранатовий, викласти горіхи, томат-пасту, спеції, переключити мультиварку в режим «гасіння» і готувати півтори години.
Коли харчо буде готовий додати зелень нарубану і розтертий часник, дати настоятися, закривши кришку, п'ятнадцять хвилин.
Увімкніть режим «Випічка» і обсмажте цибулю і корінь петрушки на рослинному маслі протягом 6-7 хвилин, потім покладіть м'ясо і обсмажуйте ще 10 хвилин, помішуючи. Борошно розведіть в невеликій кількості холодної води, додайте в чашу і тушкуйте ще 1 хвилину. Влийте воду (близько 2 л) і гранатовий сік. Додайте горіхи, перець, томатну пасту, сіль, лавровий лист і хмелі-сунелі, закрийте кришку і перейдіть в режим «Гасіння» на 1,5 години. У готовий суп покладіть розтертий часник і зелень і дайте настоятися під кришкою 10-15 хвилин ..
Харчо з болгарським перцем
Цей варіант харчо сподобається тим, хто любить в супах аромат і присмак солодкого перцю.
Складові:
- Олія - 50 мл.
- Яловичина - 0,5 кілограма
- Морква - 2 штуки
- Лук-2 головки
- Томати - 2 великих плода
- Спеції - за смаком
- Перець болгарський - 2 штуки
- Вода - 1 ½ літра
- Спеції, сіль - за смаком
- Картопля нарізана - 3 штуки
- Рис - 1 неповний мультістакан
- Часник - за кількістю порцій
- Хмелі-сунелі - 2 ложки чайних
- Петрушка - ½ пучка
- Кріп - ½ невеликого пучка
- Кінза - ½ пучка
- Суміш червоного і чорного перців - 3 ложки столові.
приготування:
У режимі «Випічка» обсмажити м'ясо протягом двадцяти хвилин, потім додати нарізаний, перець цибуля, натерту моркву.
Додати рис, спеції.
Встановити режим «Гасіння» на півтори години. Потім додати лавровий лист, нарізану зелень і залишити на підігріві на кілька хвилин.
Перед подачею в тарілку видавити трохи часнику 1 зубчик.
Суп харчо з соусом з аличі
Це рецепт харчо з мінімальним набором овочів, але великою кількістю м'яса. Саме за рахунок кількості м'яса в супі дотримується баланс інгредієнтів і рідини 50/50. Розкладка приведена для чотирьох порцій.
Складові:
- Олія - 50 мл.
- Яловичина - 1,5 кілограма
- Морква - 1 штука
- Цибуля - 2 головки
- Вода - 1 ½ літра
- Сіль за смаком
- Алича - 100 грам
- Рис - 1 неповний мультістакан
- Часник - 1 головка і 4 зубки
- Хмелі-сунелі - 2 ложки чайних
- Петрушка - 1 корінь
- Уцхо-сунелі 1 ложка чайна
- Коріандр мелений - ½ ложки чайної
- Чабер - ¼ ложки чайної
- Пір'я зеленої цибулі - 1 пучок
- Суміш червоного і чорного перців - 1 ложка їдальня
приготування:
У режимі «Випічка» обсмажити м'ясо великими шматками протягом двадцяти хвилин разом з дрібно нарубаної однієї цибулиною, потім додати моркву, цибулину, корінь петрушки, включити режим «Гасіння» на півтори години і зварити бульйон. З готового бульйону видалити овочі, процідити.
Аличу бланшувати, очистити, видалити кісточки і блендіровать або протерти через сито і викласти в бульйон разом з рисом, спеціями, голівкою часнику і готувати в режимі «Суп» двадцять хвилин. Потім додати лавровий лист, уцхо-сунелі, коріандр, чабер, нарубані зубки часнику, поперчити, посолити, закрити кришку і включити режим «Підігрів» на п'ятнадцять хвилин.
Для того, щоб лавровий лист зробив суп неймовірно ароматним, перед тим як класти його в суп, листочки підсмажують на сухій сковороді.
При подачі щедро обсипати нарізаною зеленою цибулею.
Суп в харчо з баранини в мультиварці
Суп для тих, хто цінує в стравах не тільки смак, але і ситність.
Складові:
- Баранина - 0,5 кілограма
- Морква - 2 штуки
- Лук - 2 штуки
- Олія - для смаження
- Перець болгарський - 3 штуки
- Рис - неповний мультістакан
- Картопля - 3 штуки.
- Зелень, перець, спеції сіль - за смаком.
приготування:
М'ясо обсмажують 20 хвилин, по черзі додають з інтервалом 5 хвилин цибулю, моркву.
Випічка вимикається, викладають рис і картопля, перчать, наливають воду і готують в режимі «Гасіння» півтори години.
За 15 хвилин до готовності солять.
Після сигналу додають спеції і зелень.
Хоча в мульти варіння є режим «Суп» краще користуватися режимом «Гасіння» - рис виходить більш цілісним, а суп - ароматним.
Харчо зі свинини
У цьому харчо автори рецепту запропонували використовувати в якості джерела кислинки лечо.
Складові:
- Свиняча лопатка - 0,8 кілограма
- Цибуля - 1 штука
- Морква - 1 штука
- Кінза - 50 грам
- Картопля - 2 штуки
- Лечо - 100 грам
- Цукор - 1 ложка солов'я
- Рис - 1 мультістакан
- Спеції, перець, сіль - за смаком.
приготування:
Цибулю нарізати кільцями чверть, картоплю і моркву - маленькими кубиками, кінзу нарубати. Спасерувати моркву і цибулю в режимі «Жарка» до золотистого кольору. Додати нарізане невеликими шматочками м'ясо і притомленим десять хвилин. Викласти в чашу рис, цукор, лечо, спеції, сіль, налити воду до розташованої у верхній частині чаші ризики і готувати в режимі «гасіння» одну годину.
Коли програма буде виконана в чашу покласти нарубані кінзу і часник і прогріти в режимі «Підігрів» п'ятнадцять хвилин.
Харчо з волоськими горіхами
Смак в харчо волоських горіхів не тільки збільшує ситність, але і робить це блюдо дуже оригінальним.
Складові:
- Баранина - кістка і м'якоть - 1,5 кілограма
- Томати- 0,9 кілограма
- Лук ½ кілограма
- Морква - ½ кілограма
- Часник - 2 головки
- Рис - 100-150 грам
- Волоські горіхи - 150 грам
- Зелень (кінза, петрушка) - по ½ пучка
- Томатна паста - 2 ложки столові
- Соус «Ткемалі» -
- Паприка - 1 ложка їдальня
- «Хмелі-сунелі» - 1 ложка їдальня
- Перець гострий кайенский - 1 ложка чайна
- Олія - 2 ложки столові
приготування:
Цибулю і моркву нарізати дрібно і пасерувати в режимі «Жарка» разом з очищеними томатами, бараниною протягом 25 хвилин. Викласти в окрему каструлю.
У режимі «Варка» зварити бульйон з баранини на кістки з морквою, цибулею і зеленню - 50 хвилин.
Видалити овочі з бульйону, засипати рис і варити 20 хвилин з відкритими кришкою
Зробити приправу із столової ложки «хмелі-сунелі», перуки і гострого кайенского перцю. Нарізати овочі, що залишилися.
Викласти в бульйон овочі, приправу, ткемалі, болгарський перець, підсмажені і подрібнені горіхи, заздалегідь приготовлену піджарку. Покласти головку часнику. Засипати зелень. Проварити пару хвилин. Додати решту зелень, закрити кришкою і залишити потомитися на двадцять хвилин.
Харчо по сванські
Цей варіант харчо, який готують в гірських районах Грузії, кілька більш гострий.
Складові:
- Бараняча нога без кістки - 1,5 кілограма
- Цибуля - 1 кілограм
- Рис - 0,2 кілограма
- Томати- 0,6 кілограма
- Олія - 4 ложки столові
- Аджика гостра - 30 грам
- Тклапі- 80 грам
- Зіра - 10 грам
- Уцхо-сунелі - 10 грам
- Часник - 30 грам
- Кінза - 50 грам
- Цукор, перець, сіль - за смаком.
приготування:
З баранини зварити в мультиварці бульйон. М'ясо вийняти і нарізати невеликими шматочками. Бульйон перелити в вільну ємність.
У чашу налити рослинне масло і в режимі «Жарка» спасерувати моркву і цибулю по прозорості лука. Половину томатів очистити, блендіровать і викласти до моркви і цибулі, прожарити п'ять хвилин і засипати рис. Включати програму «Суп» на п'ятнадцять хвилин. Потім викласти в харчо тклапі, зіру, аджику, нарізані кубиками другу половину томатів, шматочки м'яса, закрити кришку і готувати в режимі «Гасіння» десять хвилин.
Потім додати в суп уцхо-сунелі, нарубану кинзу, пропущений через прес часник і залишити в режимі «Підігрів» на десять хвилин.
Подають з червоною цибулею і мацоні (можна запропонувати сметану).