Суп харчо з рисом
Суп харчо з рисом відоме по всьому світу грузинське блюдо. Воно настільки популярно, що можна знайти безліч різних варіантів його приготування. Не завжди вони нагадують той грузинський рецепт.
Подейкують, що Сталін наказав готувати цю страву виключно з баранини, хоча спочатку в Грузії його робили з яловичиною. Багато, дізнавшись такий факт, вважають що правильно готувати тільки з м'яса рогатої худоби. Але це не зовсім так.
Сьогодні можна знайти різні варіанти і оригінальні доповнення до такого відомого супу. У будь-якому випадку суп харчо відрізняться від інших перших страв своєї ароматний, пряністю і гостротою. Саме такі смакові якості придбали популярність і позитивні відгуки по всьому світу. Ми в першу чергу розповімо вам, як саме домогтися такого смаку.
Як приготувати суп харчо з рисом - 14 різновидів
- Суп харчо з рисом
- Харчо з рисом і картоплею
- Класичний суп харчо з бараниною
- Суп харчо по-мегрельські
- Суп харчо на багатті
- Швидкий харчо з фаршем
- харчо домашній
- Суп харчо для діабетиків
- Суп харчо з куркою і рисом
- Харчо з сиром
- Харчо по-сочинських
- Харчо з рибою по-грузинськи
- Пісний суп харчо
- Простий суп харчо
Суп харчо з рисом
Харчо такого приготування краще подавати з лавашем і мацоні (кисло-молочний напій в вірмен). Також вино і суп харчо дають чудове поєднання смаку.
Складові:
- Яловичина - 500 грам (краще вибирати більш ласий, відмінно підійдуть ребра або ж грудина)
- Цибуля ріпчаста - 3 головки
- Волоські горіхи - 1,5 склянки
- Зливи (алича сорти ткемалі без кісточок) - 0,5 склянки
- Борошно кукурудзяне - 1 ст. л
- Хмелі-сунелі або насіння коріандру - 1 ч. Л
- Часник - 4-5 зубчиків
- Чорний перець горошком - 5-7 горошин
- Лавровий лист - 1 лист
- трохи кінзи
- Петрушка - 2 гілки
- сіль
приготування:
Дрібними шматочками нарізати м'ясо, промити його. Ставимо варитися, заливши 2 літрами води.
Коли закипить, кинути кінзу, петрушку, лавровий лист. Ми залишаємо бульйон на 2 години.
Тим часом займаємося заправкою. Горіхи, перець, часник потрібно подрібнити, сливи протерти на тертці або скористатися блендером, попередньо очистивши від шкірки і кісточок. Змішавши попередні інгредієнти, додаємо до отриманої маси зовсім небагато бульйону, кукурудзяну муку і сіль.
Заправка повинна мати кислий смак. Якщо такого немає можна додати, як бульйон прокипить 2 години. І варимо ще 10 хвилин.
В кінці прикрасити суп зеленню кінзи.
Харчо з рисом і картоплею
Такий харчо більше схожий на традиційну першу страву в нашій країні, а не Грузії. Продукти для його приготування легко знайти в будь-якому продуктовому магазині.
Напевно, тому його так часто готують, ніж традиційний суп харчо.
Складові:
- Курячі крильця - 2 шт.
- Картопля - 2 шт.
- Рис непропаренний - 0,5 склянки
- Морква - 1 шт.
- Цибуля - 1 шт.
- Часник - 1 шт.
- Томатна паста - 3 ст. л.
- Петрушка - 0,3 гр.
- Масло - 1 ч. Л
- сіль
- Червоний мелений перець
приготування:
Почнемо з того, що морква потрібно нарізати соломкою, а цибулю дрібно подробити.
Ставимо каструлю з водою на плиту, висипаємо туди моркву, цибулю і сіль.
Тим часом ріжемо картоплю кубиками і вже через 15 хвилин додаємо його в каструлю.
Промиваємо рис до того моменту, коли вода не стане прозорою.
І теж слідом за картоплею в каструлю.
Часник дрібно шаткуємо і разом з червоним перцем і томатною пастою обсмажуємо на соняшниковій олії.
У той момент, коли бульйон буде готовий додаємо в нього зажарку і ще 3 хвилини залишаємо кипіти.
Дрібно нарізаною петрушкою посипаємо готовий суп.
Класичний суп харчо з бараниною
Коли будете вибирати м'ясо для приготування харчо за таким рецептом виберіть м'ясо з шиї барана. Вона найбільш краще підходить до такого рецепту.
Складові:
- Баранина - 1 кг
- Цибуля ріпчаста - 2 шт
- Корінь петрушки - 1 шт
- Коріандр (насіння) - 1 ст.л.
- Борошно кукурудзяне - 1 ст.л.
- Рис - 1/2 склянки
- Петрушка - пучок
- Кінза - пучок
- Базилік - пучок
- Підкислювач тклапі або ткемалевий соус (за смаком)
- Часник - 2-4 зуб.
- Лавровий лист / чорний перець
- Хмелі-сунелі - 1 ст.л.
- Кориця - на кінчику ножа
- Гострий червоний перець - 1 шт
- Шафран - щіпка
приготування:
Нарізати потрібного розміру баранину. Поставити варитися.
Нарізати цибулю дрібно обсмажуємо на середньому вогні до золотистого кольору. В кінці додати кукурудзяну муку.
Після того, як звариться м'ясо, його необхідно вийняти, а в бульйон висипати рис.
Через хвилин 10 в бульйон додати смажену цибулю і попередньо порізаний корінь петрушки, лавровий лист, мелений коріандр і чорний перець.
Тклапі порвати на дрібні частини і залити бульйоном і залишити нехай розійдеться. Через 10 хвилин в бульйон вилити вміст.
Перед тим, як вимкнути газ додайте хмелі-сунелі, базилік, петрушку і червоний перець.
Обов'язково спробуйте на смак, особливістю супу харчо є його кислинка, якщо її не вистачає, то додайте ткемалевого соусу
Розтерти часник разом з кінзою і додати в кінці.
Суп харчо по-мегрельські
Мегрели - регіон в Грузії, де живе етнічна група грузинського народу. Вони завжди мали свій погляд на традиційне блюдо харчо.
Складові:
- Шматок яловичини середньої жирності масою - 1 кг
- Вершкове масло - 30 гр.
- Червоне вино - 150 мл
- Томатний сік - 75 мл
- Помідори - 400 гр.
- Коріандр - 10 гр.
- Лавровий лист - 2 шт.
- Хмелі-сунелі
- Шафран - 2 гр.
- Волоські горіхи - 80 гр.
- Рослинна олія
- Часник - зубки;
- Зелень - 30 грам;
- сіль
- Аджика
- Чорний перець
- Ріпчасту цибулю - 7 шт.
приготування:
Нарізати яловичину порційними кубиками. Обсмажити на соняшниковій олії до характерного жовтуватого кольору.
Обсмажити також дрібно нарізану цибулю разом з лавровим листом, який додасть аромат.
У вже обсмажену цибулю додати томати і червоне вино
якщо таких немає, можна використовувати свіжі помідори попередньо обшпаривши їх окропом, знявши шкірку і натерти на тертці. До такого соусу тоді треба буде додати томатний соус
Коли вино нагрівається, висипати туди яловичину і червоний перець, кількість якого залежить від ваших смакових уподобань.
Гасити 20 хвилин на невеликому вогні.
В кінці до приготовленого м'яса додати горіховий соус (подрібнені в блендері горіхи).
Суп харчо на багатті
Якщо ви зібралися в похід цей рецепт буде незамінний. Особлива атмосфера подорожі, друзі і смачна їжа створять незабутній настрій. Залишилося тільки підготувати все необхідне.
Складові:
- Яловичина - 500 гр.
- Тклапі - 6 шт. (Соус ткемалі або стакан гранатового соку)
- Волоські горіхи - 1/2 склянки
- Цибуля - 1 шт.
- Часник - 7 шт.
- Кінза - 100 гр.
- Рис - 1/2 склянки
- Хмелі-сунелі - 1ст. л (або аджика)
- Перець чорний - 1 ст. л
- Сіль - 1 ст. л
- Борошно - 1 ст. л
приготування:
Порізати яловичину дуже дрібно. Казанок з такими шматочками поставити на вогнище.
Приблизно на 2 години залишити варитися. Періодично знімаючи піну, яка утворюється.
Кидаємо рис до м'яса, разом з ним сіль, перець.
Обсмажуємо цибулю, в кінці додамо борошна.
Горіхи подробити або дрібно нарізати потім всипати в суп.
Тклапі постулатами кидаємо слідом за горіхами. Вони повинні розійтися по мірі приготування.
{ad1}Додаємо часник і потім хмелі-сунелі.
Останнім штрихом буде кінза. І знімаємо з багаття.
Якщо є можливість краще дати можливість харчо настоятися 10 хвилин.
Швидкий харчо з фаршем
Такий варіант рецепта підходить тим, у кого час не так багато, як хотілося б. Готувати такий харчо досить просто і швидко. До того ж він не такий калорійний, якщо порівнювати з іншими.
Складові:
- Фарш з яловичини - 500 гр.
- Часник - 1 шт.
- Цибуля - 1 шт.
- Томатна паста - 1 ст. л
- Ткемалі - 2 ст. л
- Мелений чорний перець - 1/2 ст. л
- Хмелі-сунелі - 1 ст. л
- Рис - 1/2 склянки
приготування:
Промиваємо рис і ставимо його на вогонь.
Смажимо цибулю з часник на рослинній олії.
Через хвилин 5 додамо фарш, регулярно перемішуємо.
Заправивши все томатом і ткемалі, залишимо ще на 3 хвилини, після чого висипаємо в каструлю до рису.
Знімаємо з плити, коли рис буде готовий.
Сіль і перець додаємо в самому кінці.
харчо домашній
Для того, щоб здивувати чоловіка і порадувати дітей ідеально підійде рецепт домашнього харчо. Ситний обід подяку родичів забезпечені.
Складові:
- Яловичина - 500 гр.
- Рис - 2.5 ст. л
- Реган - 50 гр.
- Часник - 2 шт.
- Хмелі-сунелі - 1 ч. Л
- Коріандр - 1 ч. Л
- Кінза - 100 гр.
приготування:
Яловичину з кісточками ставимо на вогонь. Не забуваємо під час варіння кинути часник, зелений перець, лавровий лист і цибулю. Потім ми їх виймемо, вони необхідні щоб надати смак.
Всипати промитий рис.
Через 10-15 хвилин не забуваємо про томатній пасті.
Реган, часник додамо разом відразу, а кінзу почекавши 10-15 секунд.
Для більшого аромату додамо хмелі-сунелі і коріандр.
Вимикаємо відразу ж після того як кинули спеції.
Суп повинен обов'язково настоятися як мінімум півгодини
Суп харчо з перлової крупиТаке поєднання не є класичним, але теж заслужено може бути альтернативою. Варто відзначити, що таке блюдо не поступається грузинському, а тільки відрізняється від нього особливою ноткою смаку.
Складові:
- Яловичина - 0.5 кг.
- Зелень - за смаком
- Соняшникова олія
- Суміш сушених трав - 1/2 ч. Л
- Червоний мелений перець - за смаком
- Перловка - півсклянки
- Томатна паста - 1 ст. л
- Аджика - 2 ст. л
- Цибуля ріпчаста - 1 шт
- Часник - 1-2 зубчики
приготування:
М'ясо порізати на дрібні шматочки, чим дрібніше воно буде, тим краще. Поставити варитися на 1.5 години.
Готуємо необхідні продукти таким чином: картоплю нарізати дрібними кубиками, часник продавити, а цибулю порізати.
Після пройдених 1.5 годин, ставимо разом з картоплею перлову крупу на 10-15 хвилин в бульйон.
Тим часом ми ставимо на вогонь сковорідку, і викладаємо часник перемішуючи 2 хвилини. Потім додаємо цибулю. Смажимо, перемішуючи, до золотистої скоринки.
Після чого висипаємо аджику, томатну пасту, зелень. Ми залишаємо на 3 хвилини гаситися.
Отриману суміш висипаємо в бульйон. Варимо його до готовності.
Суп харчо для діабетиків
Діабет - хвороба досить поширена і вимагає суворої дієти. Що робити в такому випадку людям з підвищеним цукром. Для цього був створений спеціальним рецепт харчо, який не вказує вплив не перебіг хвороби.
Складові:
- Нежирна яловичина (краще курятина) - 500 гр.
- Перловка - 1/2 склянки
- Лук - 2 шт.
- Оливкова олія - 15 мл.
- Помідори - 3 шт.
- Хмелі-сунелі - 1 ч.л
- Перець чорний мелений - за смаком
- Сіль за смаком
- Лимон - 1 шт.
приготування:
М'ясо порізати дрібними шматочками, промити, залити водою, поставити на плиту, варити близько 1.5 години.
Не витрачаючи часу, обсмажити цибулю кільцями в оливковій олії.
Перловку промити, варити 15-20 хвилин.
Помідори ошпарити окропом, зняти шкірку, прожарити до отримання однорідної маси.
щоб томати не підгорає додавайте невелику кількість води
в кінці додати хмелі-сунелі.
Вилити пасту в бульйон разом з обсмаженою цибулею.
В кінці варіння кинути часник і кілька часточок лимона, це додасть характерний кислий смак.
Залишити варитися ще 7 хвилин. Солити і перчити за смаком.
Суп харчо з куркою і рисом
Дуже дієтичне блюдо. Для тих, хто стежить за своєю фігурою, але хоче смачно поїсти. Для приготування виділіть 1,5 години.
Складові:
- Курячі ніжки - 3 шт.
- Морква - 2 шт.
- Лук - 2 шт.
- Зелень - пучок
- Запашний перець - 5-6 горошин
- Лавровий лист - 2 шт.
- Чорний перець горошком - 1 ч. Л
- Соняшникова олія
- Хмелі-сунелі - 2 ч. Л
- Мелений червоний перець - 1 ч. Л
- Коріандр - 1 ч. Л
- Томатна паста - 1 ст. л
- Горіхи - 1/2 склянки
- Паприка - 1 ч.л
- Сіль за смаком
приготування:
Курячі ніжки поставити варитися в 3 літрах води. Після утворення пінки, її необхідно зняти, а воду замінити на свіжу.
Морква нарізати великими шматочками. А зелень відокремити нижню частину від верхньої. Корінці використовуйте для варіння бульйону, а листя для прикрашання страви.
Коли піна перестане утворюватися додайте стебла зелені, цибулю, шматочки моркви, а також лавровий лист, запашний і чорний перець.
Після того як курка буде готова. Відокремте трави, курку і бульйон один від одного.
У бульйон додайте картоплю.
Промивши рис, додайте його до картоплі. Залишить на 20 хвилин.
Прожарити цибулю до золотистого кольору на соняшниковій олії. Порізати курку і помідори на кубики.
До підсмаженої цибулі всипати порізану курку, ще трохи обсмажити і додати хмелі-сунелі, коріандру, меленого червоного перцю, томатну пасту, сіль і підготовлені помідори. Влити бульйону (1 ст. Л), перемішуючи, тушкувати 5-7 хвилин.
За 5 хвилин як відключити бульйон додайте туди вийшла соус.
В кінці додати горіхи, паприку часник і сіль. Присипати зеленню.
Дати настоятися протягом 20 хвилин.
Харчо з сиром
Такий варіант супу харчо має вишуканий смак. Він добре підійде до білого вина. Не так важкий в приготуванні, харчо з сиром підійде до будь-якої домашньої кухні.
Складові:
- Курячі ніжки - 2 шт.
- Плавлений сир - 1 шт.
- Рис - 1/2 склянки
- Зелень (кінза, петрушка, коріандр)
- Цибуля - 1 шт
- Морква - 1 шт.
- Картопля - 2 шт.
- Сіль за смаком
приготування:
Курку ставимо варити, попередньо промивши її. Через півгодини варіння, необхідно вийняти з неї кісточку і нарізати порційними шматочками.
У приготовлений бульйон слід поставити рис, а через деякий час, порізані моркву, цибулю, картоплю.
Перед тим як картопля буде готовий, слід кинути туди курку, плавлений сир, зелень і сіль.
Харчо по-сочинських
Якщо ви були в Сочі і пробували харчо їх кухні, то напевно не зможете не спробувати зробити такий же у себе вдома. Він дуже схожий на Грузинський варіант. Єдина відмінність - приготування м'яса.
Складові:
- Яловичина - 400 гр.
- Рис - 100 гр.
- Соус ткемалі - 3 ст. л
- Цибулина - 1 шт.
- Базилік - пучок
- Петрушка - пучок
- Часник - 5 шт.
- листя селери
- Волоські горіхи - 1/2 склянки
- Перець чилі - 1 шт. (за бажанням)
- Хмелі-сунелі - 1 ст. л
приготування:
Нарізаємо дрібними шматочками м'ясо, ставимо на плиту сковорідку з соняшниковою олією. Після того, коли вона нагріється, ставимо прожаритися яловичину.
Після 5-7 хвилин смаження, перекладаємо м'ясо в каструлю з водою, яка повинна вже кипіти.
У розігрітій сковорідці смажимо цибулю, до жовтуватого кольору.
Якщо м'ясо вже стало м'якше, час сипати рис. Не забуваємо про те, щоб його промити.
Базилік, петрушку, часник, селера потрібно нарізати. Горіхи подрібнити.
Як рис звариться, додаємо до нього цибулю і соус ткемалі.
За 10 хвилин до повної готування супу в нього кидаємо зелень, перець чилі, подрібнені горіхи, хмелі-сунелі.
Смачного!
Харчо з рибою по-грузинськи
Для його приготування можна брати будь-який сорт риби, але найбільш кращим варіантом вважають товстолобик або сазан.
Складові:
- Товстолобик - 1 кг
- Горіхи - 1 стакан
- Рис - 150 гр.
- Лук - 50 гр.
- Паста - 25 гр.
- Масло вершкове - 1 ч. Л
- Часник - 2 шт.
- Корінь петрушки - 1 шт.
- Селера - 50 гр.
- Лавровий лист - 2 шт.
- Зелень петрушки - 50 гр.
- Перець чорний - 1/2 ч. Л
- Сіль за смаком
приготування:
Рибу почистити, помити, нарізати на шматочки. Залити водою поставити варити бульйон, знімаючи при цьому білий жир, який складаємо в сковорідку.
До нього додати вершкове масло і цибулю. Промитий рис і томатну пасту до цибулі додати трохи пізніше. Трохи посмажити і вміст вилити до бульйону. Варити 10 хвилин.
Часник пропустити через чеснокодавку і розтерти з сіллю, чорним перцем і горіхів. Додати в бульйон разом з лавровим листом.
В кінці варіння посипати суп зеленню.
Пісний суп харчо
Для вегетаріанців, єдиний варіант відчути смак відомого супу. Також добре замінить будь-перша страва під час посту.
Складові:
- Рис - 1 склянка
- Лук - 2-3 шт.
- Часник - 2-3 шт.
- Стиглі помідори - 2-3 шт.
- Томатна паста - 1 ст. л
- Соус ткемалі - 2-3 ст. л
- Лавровий лист - 1-2 шт.
- Кінза - пучок
- Аджика - 1 ст. л
- Рослинна олія - 2 ст. л
- Сіль за смаком
приготування:
Очистіть помідори від шкірки, щоб вона легше відходила ошпарьтеокропом.
Нарізати цибулю маленькими кубиками і обсмажити до золотистого кольору, потім залити цибулю водою і додати рис.
Коли рис звариться, потрібно додати помідори, розведену водою томатну пасту, соус ткемалі, часник, сіль, зелень, аджику.
Довести до кипіння, вимкнути, дати супу настоятися.
Простий суп харчо
Підійде тим, хто не хоче сильно заморочуватися над приготуванням такого складного страви. Також якщо ви не можете знайти такі інгредієнти як ткемалі або тклапі вам підійде саме такий рецепт.
Складові:
- М'ясо свинини - 300 гр.
- Картопля - 5-6 шт.
- Морква - 5-6 шт.
- Цибуля - 1 шт.
- Рис - 100 гр.
- Часник - 1 шт.
- Вершкове масло - 50 гр.
- Рослинна олія - 2-3 ст. л
- Кріп - за смаком
- Петрушка - за смаком
- Сіль за смаком
- Зелена цибуля - 50 гр.
приготування:
Ставимо воду на вогонь, тим часом чистимо моркву і картоплю. Нарізаємо дрібними кубиками свинину.
Кидаємо м'ясо в киплячу воду.
Промиваємо рис до того моменту, коли вода не буде чиста.
Періодично прибираємо піну з бульйону.
Трьом моркву на крупній тертці. Дрібно карбував цибулю.
Розтоплюємо вершкове масло смажимо цибулю, після прожарювання додамо моркву. Через 2-3 хвилини доповідаємо томатну пасту і часник.
Висипаємо в бульйон рис.
Нарізаємо картоплю.
Для того щоб зробити заправку для супу беремо кріп, петрушку, зелену цибулю, часник, соняшникова олія і все перемішуємо.
Кидаємо картоплю в киплячий бульйон. Додаємо смажену цибулю.
Сіль і спеції за смаком.
Заправку пересипаємо в каструлю в самому кінці.