Суп розсольник
Суп розсольник - це смачне і не потребує особливих хитрощах блюдо, яке знайоме кожному з самого дитинства. Винятковістю даного супу є солоні огірки і різноманітна основа. Даний суп легко приготувати, як з рису з м'ясом або птахом, так і з перловки з тушонкою або ковбасою.
У кожного кухаря - свій секрет приготування. Адже інгредієнти цієї страви можуть бути настільки різноманітні, що може здатися, що це абсолютно різні супи. Але, все ж, головною особливістю даного першої страви, є - час приготування і головний інгредієнт.
Починаючи готувати суп розсольник і беручи солоні огірки, переконайтеся, що вони були законсервовані не більше року тому. Інакше, при варінні, огірки втратять свою форму і не дадуть необхідного для страви смаку. Огірки, законсервовані без оцту, можна використовувати на будь-якому терміні зберігання.
Найбільш впізнаваними інгредієнтами в даному супі, є солоні огірки і ковбаса. Але варіантів приготування, цієї страви, куди більше, ніж могло здаватися.
Як приготувати суп розсольник - 15 різновидів
- Розсольник з перловкою і солоними огірками
- класичний розсольник
- Розсольник з рисом
- зимовий розсольник
- Розсольник в мультиварці
- Розсольник без м'яса
- Розсольник з куркою
- Розсольник на м'ясному бульйоні
- розсольник Ленінградський
- пісний розсольник
- Швидкий розсольник
- Розсольник з ковбасою
- Розсольник з тушонкою
- вегетаріанський розсольник
- Розсольник з нирками
Розсольник з перловкою і солоними огірками
Найбільш відомий рецепт розсольнику. Старовинний рецепт, з більш віковою історією, відомий ще в царській Русі.
Складові:
- Свинина на кісточках
- Перлова крупа (заздалегідь розмочений)
- Солоні огірки (або мариновані)
- сіль
- перець червоний
- Перець чорний
- Зелень сушена (або свіжа)
- Лавровий лист
- Цибуля ріпчаста
- морква
- Картопля
Якщо ви використовуєте свіжу зелень, то перед варінням її варто промити і дати повністю висохнути. Тільки після цього нарізати і додати варитися. Сушена зелень дасть свій смак при варінні, а свіжу краще додавати при подачі страви на стіл.
приготування:
Свинячі кісточки доводяться до кипіння. Зливається перший бульйон, для збереження прозорості. Далі, в новий бульйон, додаємо перлову крупу. Ми залишаємо варити 30-40 хвилин. Під час варіння нарізаються основні інгредієнти. В першу чергу додається частина огірків і картопля. Решта інгредієнти готуються у вигляді піджарки і додаються в завершенні варення. У самому кінці готування висипати в каструлю решту огірків.
класичний розсольник
Другий за популярністю рецепт приготування. Займає трохи більше часу, ніж перший, але від цього не стає гірше.
Складові:
- свиняче м'ясо
- Перлова крупа (заздалегідь виварена)
- Картопля
- Морква (терта)
- Цибуля ріпчаста
- Мариновані огірки
- Сіль, перець (за смаком)
Для того, щоб суп не вийшов густим, а бульйон НЕ прозорим - перлову крупу, після варіння необхідно добре промити під холодною водою. Для того, щоб змити крохмаль і в'язкі складові.
приготування:
М'яса даємо закипіти і зливаємо перший бульйон. Ми залишаємо далі його варитися до готовності. Паралельно варимо перлову крупу. Близько півгодини. Після закінченні необхідного часу, зливаємо воду з перловки і промиваємо її водою. Викладаємо в окремий посуд. Також поки вариться м'ясо, необхідно приготувати піджарку з моркви і цибулі. При бажанні в піджарку можна додати для гостроти перцю або часнику. Картопля і огірків нарізаються кубиками і додаються до м'яса. Слідом додається піджарка. Вариться до готовності.
Розсольник з рисом
Рецепт знаменитий своїм швидким приготуванням і ситної складової. А також м'яким смаком.
Складові:
- М'ясо (будь-яке, за смаком)
- Солоні огірки
- морква
- Цибуля ріпчаста)
- часник
- рисова крупа
- Картопля
- Зелень (за смаком)
- Вершкове масло
- Рослинна олія
- Лавровий лист
- сіль
- Чорний перець
При приготуванні розсольнику, варто бути акуратним з сіллю і додавати її в бульйон мінімальна кількість. Це обумовлено наявністю великої кількості солі в розсолі огірків і при неправильній дозуванні, суп можна сильно пересолити.
приготування:
М'ясо для бульйону відварюється звичайним способом. М'ясо можна використовувати будь-який. Для кращої наваристий, краще варити м'ясо на кістці. Після закипання, знижуємо вогонь і починаємо готувати інгредієнти. Далі додається нарізану цибулю, дрібно нарізана морква, лавровий лист, перець і сіль за смаком. Варити близько 20 хвилин. Після бульйон процідити, через друшляк. Бульйон повернути на плиту і додати в нього варитися рис. М'ясо зняти з кістки і нарізати дрібними шматочками. Підсмажити м'ясо разом з іншими проціджений інгредієнтами, до золотистого кольору. По готовності рису додати піджарку в бульйон. Зелень, також, додається виходячи з переваг кухаря. Після нарізається картопля і солоні огірки. Додаються в суп і варяться 30-40 хвилин.
зимовий розсольник
Зимовий розсольник можна вживати не тільки відразу після приготування, але і законсервувати його на зиму.
Складові:
- огірки свіжі
- помідори свіжі
- Цибуля ріпчаста
- морква свіжа
- Солодкий перець
- Перлова крупа
- цукор
- сіль
- Масло рослинне (без запаху)
- Оцтова есенція (70%)
Якщо ви готуєте зимовий розсольник, для того щоб відразу подати його на стіл, то замість свіжих огірків - слід використовувати солоні. А помідори виключити зовсім. Також не варто додавати оцет, так як розсіл огірків, в більшості випадків, вже містить в собі оцтову есенцію.
приготування:
Промиту перлову крупу відварюємо до напівготовності. Обсмажуємо цибулю до золотистого кольору. Натерту моркву, додаємо до цибулі і тушкуємо все разом близько 10 хвилин. Далі нарізаємо перець і помідори невеликими кубиками. Додаємо їх до моркви і цибулі і тушкуємо ще 15 хвилин. Додаємо до всього перловку і воду і тушкуємо ще 20 хвилин. Огірки ріжуться кубиками і додаємо в загальну каструлю. Тушкуємо 10 хвилин. Далі додаємо цукор, сіль і оцет. Тушкуємо ще 10 хвилин. Гарячий розсольник розливаємо по банках, в пропорції 50 на 50, бульйону і гущі і закочує їх. Далі зберігаємо банки, як при будь-яких заготовках на зиму.
Розсольник в мультиварці
Розсольник - це швидке і просте блюдо. Але приготувати його ще швидше і простіше, можна за допомогою мультиварки.
Складові:
- Картопля
- Огірки (солоні або мариновані)
- морква
- цибулина
- Болгарський перець (солодкий)
- Перлова або рисова крупа
- Копчена куряча грудка
- Копчена ковбаса
- Томатна паста
- Лавровий лист
- Чорний перець
- сіль
Якщо ви все ж пересолили бульйон і відчули це вже після приготування супу, то не варто впадати у відчай і доливати воду в блюдо. Необхідно взяти 2-3 ложки рису і загорнути його в марлю, так, щоб він не висипався. Марлю опустити в ще гарячий суп і почекати поки суп охолоне. Рис вбере в себе надлишки солі, а навар і спеції залишаться в потрібній кількості.
{ad1}приготування:
Перед приготуванням перлову або рисову крупу заливаємо окропом на дві години. Чи не крупно ріжемо цибулю, солоний огірок і болгарський перець. Моркву натираємо на крупній тертці. Картоплю нарізаємо брусочками. Дрібно нарізаємо ковбасу і курку.
У мультиварку наливаємо трохи соняшникової олії. Відразу висипаємо моркву, цибулю і болгарський перець. Готуємо в режимі жарка близько 20 хвилин. Через 10 хвилин додаємо копчене м'ясо і ковбасу. Додаємо склянку води. А також додаємо томатну пасту. Готуємо залишився на таймері час. Після завершення обсмажування додаємо огірки і спеції. Також додаємо картоплю і перлову крупу. Солимо до смаку і заливаємо водою. Готуємо 45 хвилин в режимі суп.
Розсольник без м'яса
Суп з солоними огірками і розсолом, без м'яса, займає також високу позицію в рейтингу популярності.
Складові:
- Перлова крупа
- сіль
- дві цибулини
- морква
- Томатна паста
- Картопля
- Солоні огірки
- зелень
Для максимальної м'якості перлової крупи, її необхідно замочити у воді на 10-12 годин. І тільки після цього додавати в суп. Якщо такої можливості немає, то замочити перловку можна в окропі на 3-4 години.
приготування:
Заздалегідь отмоченной перлову крупу ставимо варитися на 20-30 хвилин. За цей час готуємо піджарку з моркви, цибулі, томатної пасти. За готуванні піджарки додаємо її до перлової крупі. Нарізаємо картоплю і огірки і також додаємо в суп. Варимо до готовності. Сіль і спеції за смаком. По завершенню приготування, додати свіжої зелені.
Розсольник з куркою
Розсольник можна готувати на різних засадах, в тому числі і на курячому бульйоні.
Складові:
- Картопля
- морква
- Цибуля ріпчаста
- Мариновані огірки
- розсіл
- Томатна паста
- Рослинна олія
- сіль
- Лавровий лист
- курка
Якщо вам, з якої-небудь причини, не потрібно, що б бульйон був дуже жирний, то курку варто відварювати без шкіри і хрящів. У них міститься основна маса жиру і крохмалю.
приготування:
Починаємо варити перлову крупу і окремо курку з лавровим листом. Ріжемо огірки і цибуля невеликими кубиками. Морква натирається на тертці. Картопля ріжеться середніми кубиками. У готовий курячий бульйон додається картопля, зварену перлову крупу. Ми залишаємо варити на повільному вогні. Готуємо піджарку з лука, моркви м половини огірків. Також в обжарку варто додати томатну пасту. По завершенню обсмаження, додаємо все в бульйон. Також додаємо розсіл і залишилися огірки. Солимо до смаку.
Розсольник на м'ясному бульйоні
Ймовірно, самий наваристий з усіх розсольник - це розсольник на м'ясному бульйоні. Так як готується він з різних сортів м'яса.
Складові:
- М'ясо без кісток (свинина, яловичина, баранина)
- Картопля
- Цибуля
- морква
- Спеції (за смаком)
- Солоні огірки
- розсіл
- Томатна паста
- Лавровий лист
- сіль
Що б бульйон був прозорим, м'ясо необхідно покласти в киплячу воду, на 10 хвилин. Воду злити. А м'ясо вже варити в тій воді, яка буде бульйоном.
приготування:
Поки вариться м'ясо з лавровим листом і сіллю, необхідно зробити піджарку з лука, тертої моркви і томатної пасти. Коли м'ясо буде готове, вийняти його і обробити. В цей же момент нарізати картоплю. Додати все в каструлю, разом з перцем і половиною нарізаних огірків. Також вилити склянку розсолу. Коли картопля буде готовий, висипати залишки огірків і варити ще 10 хвилин.
розсольник Ленінградський
Рецепт супу з Ленінграда. Особливі смакові якості і аромат.
Складові:
- м'ясо
- Картопля
- Крупа перлова
- морква
- Корінь петрушки
- Цибуля ріпчаста
- Зелена цибуля
- Огірки солені
- розсіл
- маргарин
- Лавровий лист
Для більш приємного смаку, необхідно використовувати молода картопля, розміром з голубине яйце.
М'ясо і перлову крупу варимо окремо, паралельно. Поки вони варяться, готуємо інгредієнти. Ріжемо все дрібними шматочками, а морква трьом на крупній тертці. Через 1.5 години перлову крупу перекладаємо в бульйон від м'яса. М'ясо нарізають дрібними шматочками. Піджарка на маргарині з лука, моркви, цибулі порей і кореня петрушки. По завершенню обсмаження, викладаємо її в бульйон, разом з картоплею. По готовності картоплі, додаємо огірки.
пісний розсольник
Розсольник - це один з небагатьох супів, які смачні і без м'яса. Пісний розсольник саме такий.
Складові:
- морква
- Картопля
- розсіл
- Солоні огірки
- Рослинна олія
- Томатна паста
- Вівсяна крупа
Якщо бульйон без м'яса вам здається недостатньо смачним, його завжди можна зварити на грибах з лавровим листом. Це додасть бульйону додатковий аромат і м'ясний смак.
приготування:
Нарізати картоплю дрібними кубиками. Викласти його в каструлю і залити водою. Варити до готовності. Поки вариться картопля, необхідно, нарізати цибулю і натерти моркву. Викласти на гарячу сковороду з маслом і смажити 10-15 хвилин. За смаком, можна додати зелень. Нарізаємо дрібними шматочками огірки. Викласти в сковороду з овочами і додати томатну пасту. Також додати склянку води. Гасити близько 10 хвилин. У каструлю з готовим картоплею висипати вівсяні пластівці і зажарку. Додати розсіл. Перець і сіль в найостаннішу чергу. Довести до кипіння і томити близько 5 хвилин, для цього вимкнути конфорці.
Швидкий розсольник
Суп з солоними огірками не завжди виходить приготувати за короткий час, але є рішення - швидкий розсольник.
Складові:
- Копчена ковбаса
- Картопля
- Цибуля
- морква
- Картопля (молода)
- зелень
- Перець чорний)
- розсіл
- Солоні огірки
Для розсольнику найкраще купувати сирокопчену ковбасу. Вона краще розварюється і дає більш насичений смак.
приготування:
Ставимо воду і чекаємо поки вона закипить. Поки вода гріється, ріжемо все дрібними кубиками, крім ковбаси. Ковбасу ріжемо тонкими полуколечкамі. Коли закипить вода, кидаємо все, крім огірків, в каструлю. На середньому вогні варимо, до готовності картоплі. Після виливаємо в бульйон розсіл і половину солоних огірків. Варимо 10 хвилин і висипаємо залишки огірків. Суп готовий.
Розсольник з ковбасою
Розсольник може бути не тільки з м'яса, але і з ковбасою. Що ні трохи не погіршує його смакові якості.
Якщо ви робите бульйон на основі ковбаси, то краще використовувати кілька сортів. Копчену, салямі і варену. Кожна з них дасть свій смак, а варена ще і жирність бульйону.
Складові:
- Солоні огірки
- Ковбаса (Копчена, салямі, варена)
- Цибуля
- Картопля
- морква
- розсіл
- зелень
приготування:
Доводимо воду до кипіння. У неї викладаємо всю нарізану ковбасу і варимо близько 15 хвилин. За цей час нарізаємо інші інгредієнти. Коли бульйон буде готовий, перемикаємо його на повільний вогонь і виливаємо туди розсіл. Ми залишаємо нудиться. У цей час робимо піджарку з овочів і зелені. Коли піджарка буде готова висипаємо її разом з картоплею в бульйон. Перемикаємо на середній вогонь, варимо до готовності картоплі. Нарізані огірки викладаємо за 10 хвилин до відключення вогню. А також разом з огірками сипем зелень і спеції.
Розсольник з тушонкою
Ще один спосіб швидко приготувати перше - це розсольник з тушонкою.
Складові:
- тушкована свинина
- Помідори черрі
- молода картопля
- зелень
- морква
- Ріпчаста цибуля
- Солоні огірки
- Рослинна олія
- сіль
- перець
Вибираючи тушонку для розсольнику, звертайте увагу на те, щоб продукт був виготовлений за Держстандартом. А також вибирайте більш жирну тушонку, наприклад, свинячу.
приготування:
Дрібніше цибулю. Натираємо на крупній тертці моркву. На гарячу сковороду з маслом, висипаємо цибулю і моркву. Смажимо 10 хвилин. Помідори нарізати невеликими кружечками. До цибулі з морквою додаємо половину нарізаних помідорів. Тушкуємо ще 5 хвилин. У каструлю з гарячою водою, висипаємо картоплю і смажені овочі зі сковороди. Варимо 10-15 хвилин. Під час варіння, ріжемо солені огірки, дрібними часточками. Додаємо в каструлю. У тарілку викладаємо тушонку і подрібнюємо її ложкою, а після додаємо в суп з помідорами. Готуємо ще 10 хвилин.
вегетаріанський розсольник
Розсольник може бути і без додавання м'ясної основи - вегетаріанський.
Складові:
- Солоні огірки
- Ріпчаста цибуля
- морква
- приправи
- помідори
- Картопля
приготування:
Огірки залити водою на невеликий проміжок часу. Моркву і цибулю дрібно порізати і підсмажити на сковороді, з мінімальною кількістю масла. Після смаження протягом 10 хвилин, додати в сковороду нарізані помідори. У каструлю з киплячою водою викласти нарізану картоплю і приправи. По готовності картоплі, викласти в каструлю смажені овочі зі сковороди. Варити близько 15 хвилин. Після додати нарізані огірки і розсіл за бажанням.
Розсольник з нирками
Ймовірно, найправильніший рецепт розсольнику - це розсольник з нирками.
Складові:
- яловичі нирки
- м'ясо
- Солоні огірки
- петрушка
- стебло селери
- Ріпчаста цибуля
- Картопля
- Масло рослинне
- щавель
Якщо під рукою немає щавлю, то можна використовувати звичайний лист салату.
приготування:
Звичайним способом готується бульйон з м'яса. Після готовності, м'ясо витягується і нарізається. Обробляє нирку, прибираючи зсередини жили і мішок. Після нарізати невеликими шматочками і промити. Після покласти в каструлю з холодною води і довести до кипіння. Поки вода з нирками закипає, чистимо і ріжемо огірки, цибуля і все інше. Коли в каструлі з нирками підніметься піна, зняти з вогню і злити воду. Нирки промити. Знову довести до кипіння. Після закипання, знову промити і поставити варитися в новій воді на 1.5 години. Коріння обсмажуються окремо в каструлі. По готовності в каструлю додаються огірки, картопля і все це заливається бульйоном. Варити до готовності картоплі. Після додаються салати і м'ясо. Також додається розсіл. Вариться ще близько 15-20 хвилин. За пару хвилин до готовності додати сіль і перець. Готові нирки додавати при подачі - порційно.