Березовий сік: 8 рецептів приготування домашньої консервації
Всім привіт! У самому розпалі весна, хоча у нас на днях навалило цілу гору снігу, що важко йти було. Зима не хоче йти, злитися).
Сьогодні поговоримо про дуже дивному продукті, а саме про березовий сік. Любіть це диво природи? Я в дитинстві пам'ятаю навіть збирала його сама, були часи. Про те, як правильно збирати і які потрібно знати правила про це в даній замітці ми говорити не будемо. Ми будемо вчитися заготовлювати і консервувати його на зиму, ну і навчимося робити так, щоб не довелося його кип'ятити.
А це значить ми збережемо в ньому всі вітаміни і корисні речовини. Використовується він також і в народній медицині, взагалі це дуже поживний і цілющий напій, раніше в Радянському союзі його щорічно заготовляли, а після продавали банками.
Не забуваємо також, що скоро настане інша пора, і всі ми з радістю відправимося на поля і луки збирати кульбаби, робити з них варення і вино з квасом. Ось вона травнева незабутня пора). Ура!
Рецепт приготування березового соку в домашніх умовах
Перший варіант буде консервованим, для цитрусової нотки ви можете внести фрукт, такий, як апельсин. Саме таке поєднання подарує ніжний смак і аромат, а також гарний злегка жовтенький колір.
Таке поєднання продуктів дозволить вам не тільки пити дуже смачний напій, але і допоможе підвищити імунну систему організму людини в цілому, а також ви відчуєте прилив і заряд сил. Варто спробувати!
Цей рецепт заводський, саме так раніше робили і закатували великими партіями і виставляли на продаж.
Нам знадобиться:
- сік берези - 3 л
- лимонна кислота - 0,5 ч.л
- цукровий пісок - 100 г
- апельсин - за бажанням
Спосіб приготування:
1. Насамперед вам необхідно простерилізувати кришки, для цього прокип'ятіть їх в киплячій воді пару хвилин. А банки помістіть в духову шафу на 5 хвилин.
2. Фрукти добре вимийте під проточною водою і обов'язково обдайте окропом.
Цікаво! Використовувати можна не тільки апельсини, підійдуть і лимони, також гілочка смородини або м'яти.
3. Наріжте апельсинки на колечка, ух, які помаранчеві красені. Не забувайте, що ніж і ополоник вам теж необхідно обдати окропом. Видаліть кісточки.
4. Тепер на дно трилітрової банки ви повинні помістити три колечка апельсина, пів чайної ложки лимонної кислоти і цукор. Якщо ви бажаєте і любите сік послаще, то додайте тоді цукор в пропорціях - 200 г, а лимонну кислоту - 1 ч.л.
5. Поставте каструлю з березовим соком на плиту і доведіть до кипіння, а після включите повільний вогонь і слідуйте подальшим вказівкам.
6. Залийте ополоником напій в банку. Баночку обов'язково поставте на рушник або м'яку тканину.
7. Наливайте рідину майже до самого краю, накрийте кришкою і закатати закруткою, після переверніть банку до верх ногами і подивіться, щоб не виділилася рідина. Дайте банкам охолонути, а після вживайте в охолодженому вигляді. Смачного! Ваша заготовка до зими готова. Можна наклеїти ще етікеточкі, щоб не забувати.
Дуже смачний напій з лимоном
Хочете згадати смак свого дитинства? Пам'ятаю раніше такий лимонад продавали в скляних тарах, він був чарівно смачним. А коли була сильна спека, то ще й добре тамував спрагу і піднімав всім настрій. Адже він дуже добре освіжає і додає енергії і сили, коли пригрів.
До речі, діти від такого напою безума, та й зрозуміло ж чому, він натуральний без всяких домішок і Ешека.
Збирати сік потрібно там, де немає проїжджої частини, і для цього найкраще використовувати чисту пластикову пляшку.
Нам знадобиться:
- березовий сік натуральний - 1000 мл
- цукор - 3 ст.л
- лимон - 1 шт.
Спосіб приготування:
1. З лимона вичавити сік, це зробити легко за допомогою соковижималки, або ж постукайте його по столу, а потім зробіть надріз і сік сам побіжить струмком. Змішайте його з цукром.
2. Далі в глибоку металеву ємність помістіть сік берези і внесіть туди підготовлену цукрову суміш. Увімкніть вогонь і доведіть рідину до кипіння, вимкніть.
3. Тепер можна закатати в банки, а можна просто насолодитися його запахом і ароматом, випити як цілющий напій.
Рецепт з медом і без цукру
Цей варіант більше нагадує медовуху, напевно це вона і є. Незвично і разюче смачно це виглядає, пробуйте зробити. Та ще й з натуральних продуктів, точно чудо світу.
Березовий лимонад без кип'ятіння (стерилізації)
Звичайно ніхто не буде спосріть з тим, що консервація, або часткова обробка все таки вбиває вітаміни. Є варіант при якому все таки можна зберегти всі цінності, які подарувала нам природа.
Але, пам'ятайте, що після того, як ви зібрали свіжий сік його варто зберігати в прохолодному місці близько двох днів, а далі він просто почне бродити і вийдуть вже квас.
Існує один метод, який підходить для зими, це заморозка. Але, для цього вам потрібно в своїй морозильній камері мати купу місця, або ж ви обійдетеся одним пакетиком? При цьому ви можете використовувати не тільки пакетики, а й пластикові пляшки і навіть стаканчики.
Або ще такий варіант, сік, як тільки ви його зібрали і він ще повністю свіжий, процідіть через марлю і доведіть його до 80 градусів за Цельсієм, а після розлийте в стерилізовані банки під кришку. Зберігати таку красу потрібно в прохолодному місці, бажано в погребі близько 2-3 місяців.
Березовий напій з апельсином
Продовжуємо далі нашу розмову. І тепер готуємо цілющий напій з апельсином, а після закочує його по банках. Причому адже його використовувати потім можна з кубиками льоду, уявляєте як це буде виглядати, гарненько і обварожітельно.
Замість апельсина можна взяти будь-які сухофрукти, і навіть шипшина.
Нам знадобиться:
- березовий сік - 3 л
- апельсин - 1 шт.
- цукор - 5 ст.л
- лимонна кислота - 0, 5 ч.л.
Спосіб приготування:
1. У каструлю з напоєм природи помістіть цукор, часточки апельсина (добре промийте їх і обдайте окропом) і плюс лимонну кислоту.
2. Доведіть масу до кипіння і тут же вимкніть плиту.
У стерилізовані банки вилийте таку рідину. І закрийте звичайної капроновою кришкою, яку теж прокип'ятіть спочатку.
Консервований березовий сік з лимонною кислотою на зиму
Найпопулярніший варіант, який використовувався в СРСР, так він і зараз досить популярний. Згадаймо колишньої рецепт, раптом комусь він припаде до душі, адже він найпростіший і неважкий.
Нам знадобиться:
- березовий сік - 3 л
- сухофрукти - 50 г
- цукор - 5 ст.л
- лимонна кислота - 0,5 ч.л
Спосіб приготування:
1. У напій природи додайте лимонну кислоти і цукровий пісок. Далі візьміть сухофрукти, які містять в собі сушені яблучка, грушу, родзинки і плоди шипшини.
Перед тим, як кидати ягоди в рідину, промийте в проточній воді і обдайте окропом.
2. Варіть до закипання, а потім все як завжди розливайте по чистим баночках і закривайте кришками.
3. Виходить така смакота, особливо добре такий сік йде в років на святі або застілля. Приємного вам сокопітія!
Робимо квас із соку берези
Влітку такий квасок йде на ура! Звичайний, то хлібний квас не встигаєш робити, а вже такий солодкий і тим більше. А ви хоч раз чаклували над таким твором мистецтва? Якщо ще немає, пропоную подивитися разом зі мною цей відеосюжет. Тим більше це дедушкіін рецепт, як стверджує автор цього ролика, а значить по любому треба пробувати.
Як законсервувати березовий сік з родзинками і льодяниками?
Для мене це цікава знахідка, я б ніколи не додумалася до такої ідеї, а тут вчора побачила в одному журналі, але ж для ароматизатора можна замість фруктів використовувати звичайні бурульки))). Так, вже хто на що здатний, а що обов'язково в цьому році спробую зробити. Думаю, для різноманітного меню то, що треба. А ви як вважаєте?
Нам знадобиться:
- сік берези - 1 л
- цукор - 1,5 ст.л
- льодяники - 2 шт.
- лимонна кислота - на кінчику ножа або за смаком
- родзинки та інші сухофрукти - 40 г або по бажанню
Спосіб приготування:
1. Підготуйте все необхідне. Банки і кришки прокип'ятіть.
Після цього у великий посуд вилийте свіжий сік і внесіть в нього всі інгредієнти за списком.
Можна робити і без сухофруктів, тільки з льодяниками.
2. Доведіть до кипіння і не забудьте, якщо раптом з'явиться пінка зняти її ложечкою. Розлийте такий компот по банкам, закатати під металеві кришки і дайте охолонути. Зберігайте в погребі чи в холодному місці.
На цьому у мене все. Як завжди всім бажаю міцного здоров'я, гарного самопочуття і до нових зустрічей друзі! Бувайте усі! Пишіть, залишайте коментарі і будьте завжди на позитиві. Відмінного і світлого вам дня!