Картопля зі сметаною в духовці
Одним з найбільш популярних продуктів у Білорусі, звичайно ж, є картопля. Кажу це зі знанням справи, тому що люблю цю країну і живу в ній. Прибрати її з нашого життя і нашої кухні – рівнозначно тому, що позбавити українця сала, а китайця рису. Картопля зі сметаною частий гість на нашому столі, про це блюді і піде мова сьогодні.
Картопля зі сметаною в духовці
Традиційна білоруська кухня складається здебільшого з грибних страв, м'ясних зі свинини і картопляних. Впевнена, що багато господинь готують деруни, картопляні млинці, чаклуни, картопляники.
Не виводиться цей продукт і з моєї кухні. Відверто кажучи, іноді в якості гарніру подаю рис, гречку, макарони, пшоно тільки тому, що розумію, що для правильного харчування і збалансованого раціону сім'ї потрібні різні продукти. Мої домашні все це теж їдять, але от картоплю їдять все-таки з великим задоволенням і ентузіазмом. Щоб не йти далеко від теми, пропоную рецепт картоплі тушкованої зі сметаною в духовці. Зазвичай кладу туди ще й заморожені лісові гриби, але в будинку, де є маленька дитина, рецепти навіть найбільш сталих страв доводиться видозмінювати. Тому нинішній варіант такий картопельки трохи спрощено. Хоча від цього він гірше не став.
Як приготувати запечену картоплю зі сметаною
так само це блюдо ви можете приготувати в мультиварці. А якщо у вас є порційні глиняні горщики – можна зробити картоплю з морквою або грибами в них.
Для приготування картоплі зі сметаною в духовці знадобляться:
Інгредієнти:
- 0,5 кг свіжої картоплі
- 1 велика морква
- 2 зубчики часнику
- 200 г жирної сметани
- 1 склянку води
- сіль приправи за смаком
Процес приготування:
Готую картоплю в спеціальній формі з кришкою, але звичайна гусятниця – найкращий варіант. Картоплю чистимо, миємо. Ріжемо невеликими шматочками і перекладаємо у форму.

Моркву ріжемо тонкими кільцями і відправляємо туди ж.

Якщо ви все-таки вирішили додати до картоплі лісові гриби, то вони повинні бути заздалегідь відвареними. І неважливо, спочатку вони були свіжими або сушеними. Часник пропускаємо через часникодавку. Він додасть картоплі островато-пікантний аромат.

Залишилося додати сметану і спеції.

Вливаємо воду, перемішуємо. Картопля повинна майже повністю «плавати» в сметанному соусі.

Закриваємо кришкою, ставимо в духовку. Спочатку при температурі 200 градусів, а через 20 хвилин, коли соус закипить, зменшуємо температуру до 180 градусів і тушкуємо страву до готовності (40 хвилин). Якщо не впевнені, приготувалася вона чи ні, проколіть шматочки ножем. Хоча краще орієнтуватися на готовність моркви. Її м'якість говорить про те, що готова не тільки вона, але вже і все блюдо в цілому.

Тушкована картопля зі сметаною в духовці – хороший гарнір для м'яса або риби. Хоча якщо ви додасте гриби, то вона може бути цілком самостійною стравою. Приємного апетиту!

За рецепт картоплі зі сметаною дякуємо Ксюшу, фото автора.