» » Картопляна запіканка в духовці: рецепти запіканок з картоплі з фаршем і не тільки

Картопляна запіканка в духовці: рецепти запіканок з картоплі з фаршем і не тільки


Доброго времени суток передплатники та друзі, а також гості блогу! Сьогодні знайомлю вас з картопляної запіканки. Навряд чи знайдеться така людина, яка б жодного разу в житті не куштував її.

А готувати ми її будемо звичайно ж з картоплі, який буде нарізаний скибочками, а може бути у вигляді пюре, і різних начинок. Таке блюдо може бути і багатошаровим. Як приготувати таку овочеву ласуна будинку просто, смачно і недорого? Читайте статтю до кінця і самі все побачите.

Таке блюдо подавати найкраще з будь-якими салатами з овщей, наприклад з салатом з редиски або щавлю.

Картопляна запіканка з фаршем в духовці - простий рецепт з фото

Класичний рецепт як зазвичай у багатьох сімей вважається найкращим рецептом. Звичайно, класика, є класика, готуйте і радуйте своїх близьких. Але, якщо вам раптом захочеться щось поміняти, то не зупиняйтеся на цьому варіанті, робіть інші, або вносите свої якісь оригінальні нотки, от наприклад я на днях спекла таке блюдо і додала замість своїх улюблених приправ Маггі на друге.

Нам знадобиться:

  • картопля - 400 г
  • яйце - 1 шт.
  • масло вершкове - 25 г.
  • вершки - 3 ст.л
  • сіль за смаком

начинка:

  • фарш яловичина і свинина - 250 г
  • цибуля ріпчаста - 1 шт.
  • томатна паста - 1 ст.л
  • часник - 1 зубчик
  • заморожена овочева суміш - 3 ст.л
  • сіль і перець за смаком
  • рослинна олія

заливка:

  • яйце - 1 шт.
  • сир - 50 г
  • вершки - 3 ст.л

Спосіб приготування:

1. Почніть з того, що зажарьте на сковороді цибулю. Для цього наріжте його кубиками і помістіть на сковороду з рослинним маслом. Не забувайте помішувати, щоб він не пригоріла, цибуля має стати м'яким і красивим на зовнішній вигляд, злегка золотий.

2. Після додайте до нього фарш, перемішайте, посоліть. І смажте приблизно 5 хвилин.

3. Тепер внесіть томатну пасту. Хто любить томатний смак, можна внести її трохи більше, ніж 1 ст.л. Часник порізати дрібно за допомогою ножа, можна і видавити через прес. Дивіться як вам буде зручніше. Все перемішайте. Додайте трохи водички і тушкуйте до готовності. За часом це 15-20 хвилин.

Важливо! Гасіть на повільному вогні, щоб нічого не підгоріло!

4. Картопля бажано взяти жовтий сорт, очистіть від шкірки, і поріжте на такі шматочки, як показано на малюнку. Залийте водою картоплю і варіть до готовності, якщо він протикається добре ножем, значить він готовий.

Важливо! Картопля слід посолити тоді, коли вода стане тепла, якщо ви посоліть холодну воду з картоплею, то на нержавіючої каструлі можуть з'явитися чорні точки, які важко буде видалити.

5. Після того, як картопля зварилася, зробіть з нього пюре, злийте всю воду, візьміть картоплем'ялку і потовчіть її. Для додання смаку внесіть вершкове масло і вершки. Можна до речі, додати кріп, але це справа на любителя.

Після того, як пюре пріостинет внесіть в нього куряче яйце, перемішайте.

Важливо! Яйце додається для того, щоб потім запіканка тримала форму.

6. Далі в готовий м'ясний фарш додайте овочеву суміш, можна замінити і на щось інше, наприклад на болгарський перець і моркву. Трохи тушкуйте в такому складі.

7. Тепер візьміть форму для запікання, змастіть її вершковим маслом. Можна замінити і на рослинне. Викладайте все шарами. Спочатку картопляне пюре, потім овочі з м'ясом, знову пюре. Зверху залийте спеціальної заливкою. Потрібно яйце збити з вершками і нанести на поверхню страви.

8. Випікайте її в духовці при температурі 180 градусів 15 хвилин, потім витягніть і зверху присипте тертим сиром. Оперувати знову в духовку.

9. Після закінчення 10-15 хвилин ви побачите ось таку ароматну, красиву скориночку. Страва готова, остудіть його і наріжте на порційні шматочки.

10. Смачного вам і вашим гостям!

Таку смакоту можна подавати з соком або міцним чаєм, а кому здається що в ній мало м'яса, то можна посмажити круіние котлетки.

Готуємо картопляну запіканку, як в дитячому садку

Як ви знаєте, що дітям смажені продукти не бажані, тому картопляна запіканка в дитячому дошкільному закладі готується трохи по іншому, по-особливому.

А як приготувати таку запіканку? Секрет в тому, що м'ясо використовується не смажене, а варене. Виходить шалено смачно, мені особисто цей варіант подобається найбільше. Най-най мій улюблений і смачний!

Нам знадобиться:

  • картопля свіжа - 0, 5 кг
  • яйце - 1 шт.
  • сіль за смаком
  • молоко - 50 г
  • м'ясо свинина або яловичина - 250 г
  • цибуля ріпчаста - 1 шт.

Для підливи:

  • бульйон - 0,3 л
  • томатна паста - 1 ст.л
  • вершки або сметана - 1 ст.л
  • борошно - 2 ст.л

Спосіб приготування:

1. картопелька очистіть, і кожну розріжте навпіл. Воду посоліть.

Важливо! Щоб картопля швидше зварилася його потрібно розрізати на навпіл.

2. Лук, найкраще використовуйте червоний, він не такий гіркий. Обсмажте його на сковороді кубиком з рослинним маслом. Інший варіант, якщо діти зовсім маленькі, можна цибуля не обсмажувати, а просто потріть на тертці і перемішайте з фаршем, або з м'ясом.

3. Варене м'ясо перекрутити на м'ясорубці. До нього додайте ріпчаста цибуля, смажена або просто тертий на тертці. М'ясо можна використовувати яловичину, свинину або курку. Вибирайте на свій смак і свої переваги. Посоліть його, залийте трохи водичкою і протушкувати на сковороді приблизно 10-15 хвилин, щоб цибуля став м'яким.

4. З вареної картоплі зробіть пюре, за допомогою Картоплем'ялки. Після додайте яйце і молоко. Перемішайте. Ну, і звичайно посоліть на свій смак.

5. Форму для запікання змастіть рослинною олією, покладіть спочатку пюре з картоплі, хоча можна якщо ви бажаєте посипати панірувальними сухарями. Потім кручене м'ясо, і знову пюре.

6. Змастіть верхівку сметаною або вершками, посипте паніруванням.

Важливо! Використовуйте панірувальні сухарі без будь-яких смакових добавок, всі ці підсилювачі смаків негативно позначаються на здоров'ї дитини.

Поставте випікатися в духовку на 40 хвилин при температурі 180 градусів. Запеканочку виходить з хрусткою скоринкою, ах, дуже смачно і апетитно!

7. А щоб було ще соковитіше і ніжніше приготуйте спеціальну підливу. У бульйон 180 мл додайте томатну пасту і вершки. Перемішайте. Посоліть і поперчіть злегка. Доведіть суміш до кипіння. Потім візьміть бульйон і в нього внесіть борошно, перемішайте ложкою. А потім борошняну суміш влийте в киплячий бульйон, постійно помішуючи. Доведіть до кипіння і вимкніть.

Такий підливою можна поливати будь-які м'ясні страви, наприклад котлетки)))

8. Ось і все, така краса вийшла. Подавайте зі свіжими помідори або огірочками. Смачних вам відкриттів!

Як приготувати запіканку з картоплі з грибами

Хочеться запропонувати, ось такий незвичайний варіант запіканки з картоплі і грибів. Дуже часто буває, що залишаються інгредієнти, наприклад картопля в мундирах, який ви зварили на якесь застілля в салати. Що з ним можна зробити? Надіслати в наше блюдо. Як? Так, дуже просто, ще до того ж здивуєте свого чоловіка і свою улюблену сім'ю, страва виходить дуже смачним і простим в приготуванні.

Цікаво! Цей вид називають, ще запіканкою з картоплі «Лазанья». А чому б і ні, адже назва дуже цікаве, і чим то схоже на це італійське блюдо.

Нам знадобиться:

  • картопля - 3 шт.
  • гриби свіжі або в замороженому вигляді - 200 г
  • цибуля ріпчаста - 1 шт.
  • сметана - 0,5 ст.
  • рослинне масло - 2 ст.л
  • сир - 80 г
  • сіль і спеції за смаком

Спосіб приготування:

1. Візьміть картоплю і відваріть його в мундирах. Тобто не очищаючи від шкірки, відваріть в воді. Цибуля ріпчаста поріжте кільцями або півкільцями і обсмажте його на сковороді з рослинним маслом. До нього додайте варені грибочки, і обсмажте їх разом з цибулею. Час смаження - 4 хвилини.

2. Картопля в мундирах очистіть від шкірки, а потім поріжте на кружечки. Сир натріть на крупній тертці. Краще брати твердий сир, ніж чим м'яких сортів.

3. Викладіть половину картоплі на деко, який змастіть рослинною олією. Чим змастити зверху? Звичайно ж помажте його сметаною, посоліть. Додайте улюблені спеції, наприклад мелений коріандр.

Важливо! Якщо у вас є керамічна форма, то просто чудово, на ній краще приготуватися це блюдо.

4. Потім внесіть грибочки з цибулькою, і знову змастіть сметаною.

5. Далі картопля різаний кружками і завершальний шар - це сир, тертий на крупній тертці.

7. Поставте запеканочку в духовку і готуйте приблизно 40 хвилин при температурі 180 градусів. Зверху можна присипати зеленню, добре для цього підійде петрушка або кріп. Ось така запіканка шарами вийде! Правда виглядає дуже заманливо? Самого приємного вам і ароматного!

До речі, картопля оскільки він використовується варений, можна не тільки різати колами, а й зробити його тертим на тертці.

Цікаво! Бувають такі ситуації, і люди не можуть зрозуміти чому запіканка вийшла рідка? Що робити? Як зробити так, щоб вона не розвалилася? А відповідь дуже проста, використовуйте для приготування тільки остиглий картопля.

Запіканка з картоплею і сиром

Цей вид, цілком можна дати спробувати дитині, у нас таку завжди давали в школі на друге. Вона тільки з картоплі і сиру - це основні її компоненти. М'ясо в ній не використовується, можна віднести до економ варіантів. До речі, цей варіант без яєць, як ністранно, але дуже смачно і абсолютно виходить не рідко.

Нам знадобиться:

  • картопля - 500 г
  • часник - 1 зубчик
  • сир - 50 г
  • сметана - 100 г
  • молоко - 50 мл
  • сіль і спеції за смаком

Спосіб приготування:

1. Картоплю почистіть від шкірки, і поріжте акуратно на тонкі кружальця.

2. Сир натріть на крупній тертці.

3. Візьміть форму для запікання, змастіть її рослинним маслом, щоб нічого не пригоріло. Покладіть шар картоплі, потім сиру, після картопля і знову сир.

Важливо! Не забудьте посолити і поперчити або посипати приправами.

4. Між шарами потрібно інгредієнти змастити сметаною.

5. Залийте блюдо молоком, або молоком з яйцем і поставте в духовку на 60 хвилин випікатися при температурі 180 градусів. Сподіваюся, що вам цей економний варіант без начинки і без м'яса сподобається! На швидку руку саме те! Чи згодні ?!

Запіканка картопляна з сосисками

Технологія приготування цієї страви дуже проста, та ще й смачна. У наш час по ходу все люблять сосиски і ковбасу. Хоча чесно, краще б ми їх не любили, так як вони відносяться до дуже небезпечним продуктам, які шкідливі для нашого організму. Тому, як у пісні, скажу, думайте самі, вирішуйте самі, мати або не мати ... Я особисто все одно їм іноді сосиски.

Нам знадобиться:

  • картопля - 3 -4 шт.
  • сосиски - 200 г
  • сир твердий - 100 г
  • молоко - 0,3 л
  • яйце - 1 шт.
  • майонез - 2 ст.л
  • сіль і перець, приправи за смаком

Спосіб приготування:

1. Свіжий очищений картопля поріжте тонко пластиками або кружечками.

2. Сосиски поріжте ось так, як показано на зображенні.

3. Тепер натріть сир на крупній тертці, поперчіть його, додайте приправи, і майонез, перемішайте все. Додайте молоко і знову перемішайте. Вбийте одне яйце. Така цікава заливка вийде, просто смакота.

4. Форму для запікання візьміть і змастіть маслом. Викладіть шари: -картопля-сосиски-сирно-яєчна суміш-картопля-сирно-яєчна суміш.

5. Надішліть в духовку на 40-50 хвилин.

Цікаво! Для різноманітності, можна до сосисок додати помідори і болгарський перець:

6. Температура випікання - 180-200 градусів. Ось так красиво і апетитно це виглядає!

Рецепт картопляної запіканки з куркою

Цей варіантік схожий, якщо чесно на картоплю по-французьки. Використовується куряче м'ясо і звичайно ж фантазія))) соковита, ситна і ароматна запеканочку в цьому виді виходить просто фантастично смачною!

Нам знадобиться:

  • Картопля - 1 кг
  • Куряче філе - 1 кг
  • Ріпчасту цибулю - 2 шт.
  • Твердий сир - 500 г
  • Часник - 6 зубчиків
  • Сметана - 500 мл
  • Майонез - 4 ст.л
  • Сіль за смаком
  • Чорний мелений перець - за смаком

Спосіб приготування:

1. Куряче філе візьміть свіже, без запаху, помийте його і наріжте тоненькими шматочками. А далі часник поріжте на тонкі шматочки або кубики, поперчіть, посоліть, внесіть майнез і все перемішайте, нехай мяско трохи помарінуется.

2. Така ароматна суміш виходить))) Лук поріжте на кільця, щоб не щипали очі, заздалегідь цибулю помістіть в холодильник, а потім ріжте його.

3. Сир натріть на тертці. У сметану додайте спеції і мелений перець, перемішайте, можна посолити.

4. Сметанна суміш готова. Візьміть деко, помажте його рослинним маслом, і викладіть перший шар свіжої картоплі. Він ріжеться зазвичай кружечками, а після помажте його сметанному сумішшю. Потім внесіть ріпчаста різаний лук.

5. Потім викладіть філе курки з часником, тертий сир, повторюйте так робити шари, поки не закінчаться всі інгредієнти.

6. Звичайно потрібно зробити так, щоб завершальним шаром був тертий сир. Випікайте в духовці при температурі 200 градусів приблизно 40 хвилин, готовність визначайте по картоплі, якщо він м'який то значить все готово. Смачного! Виглядає це дуже вражаюче! А смак просто супер.

Важливо! Не забудьте, щоб запечена запіканка не розвалилася, дайте їй трохи охолонути, а потім вже ріжте її на порційні шматочки!

Запіканка з картоплі на сковороді

Переглядаючи ролики і відео на ютубі я побачила дуже цікавий варіант картопляного пирога на сковороді, можна сказати ця така велика запіканка з картоплі або «великий дерун».

Родзинка цієї страви, це терту картоплю, а не різаний. Головне, що готується це дуже швидко і не важко, я б сказала, що дуже легко і не дорого. Також відношу цей варіант на швидку руку. Ділюся відео з вами:

Картопляна запіканка в мультиварці Редмонд або Поларіс

Ну і нарешті найнесподіваніший варіантік, тим хто любить диво помічницю. З нею це блюдо буде дуже соковите і ситне, овочі просто нудяться в ній і виходять ще більш ніжними і привабливими. Адже крім основного інгредієнта, використовуються помідори, болгарський перчик і кабачки.

Нам знадобиться:

  • фарш м'ясний - 300 г
  • кабачок цукіні - 1 шт.
  • картопля - 3 шт.
  • помідори - 1-2 шт.
  • перець болгарський - 1 шт.
  • цибуля ріпчаста - 1 шт.
  • цибуля зелена - пучок
  • яйце - 1 шт.
  • молоко - 50 мл
  • сметана - 2-3 ст.л
  • рослинне масло для смаження
  • сіль, перець за смаком

Спосіб приготування:

1. Кабачок слід накришити дрібно на кубики.

2. Мультиварки включите на режим «Жарка» без кришки. Цибуля ріпчаста порубати кубиком і додайте до кабачки, тушкуйте на цьому режимі з рослинним маслом приблизно 20-30 хвилин, кожен раз помішуючи.

3. Соковиті помідори помийте і поріжте дрібненько, а далі помістіть їх до кабачків. Гасіть так 10 хвилин.

4. Перець болгарський наріжте часточками, не забудьте видалити насіння.

5. Картопля найкраще поріжте кухонниі ножем на гуртки, поперчіть і посоліть його. Потім до нього додайте різаний зелений лук.

6. Візьміть фарш і додайте до тушкованим кабачкам, помідорів і цибулі. Все перемішайте. Тепер візьміть яйце розбийте його в молоко, виделкою або вінчиком трохи збийте цю рідину, розділіть її навпіл і влийте в фарш. Ця така спеціальна затоки, яка зробить блюдо ще смачніше. Залита молоком і яйцем привнесе неповторний смак.

Гасіть так 5-7 хвилин. А далі приберіть приготовані інгредієнти в тарілку.

7. Чашу мультиварки добре помийте і тільки після того, як вона висохне одягніть на неї рукав для запікання або з фольги зробіть форму, таку як чаша. Покладіть в неї картоплю, потім болгарський перець, наступний шар це фарш.

8. Далі знову картопля з зеленою цибулею. І тепер залийте все блюдо залишилася заливкою.

9. Накрийте кришку і поставте режим «Випічка» на 1 годину, після закінчення часу, нехай блюдо ще постоїть у режимі «Підігріву» 15-20 хвилин.

10. Ось що вийшло, дуже легко вона прибрала і зовсім не ушкодилася з чаші. Полийте сметаною, прикрасьте грибами або будь-якою зеленню. Така заливна смакота, нямка просто!

P.S Тим, хто стежить за своєю фігурою, пропоную бонус:

Дієтична запіканка з картопляного пюре в мультиварці

Здавалося б, звичайну запіканку з картоплі, можна перетворити в такий цікавий вид. Можна приготувати звичайно використовуючи, тільки один картопля, а можна і з капустою білокачанної або цвітної, як я і зробила.

Нам знадобиться:

  • капуста білокачанна - 100 г
  • картопля - 200 г
  • яйце - 1 шт.
  • вершкове масло - 30 г
  • молоко - 0,5 ст.
  • вода - 0,5 ст.
  • сметана (нежирна) - 2 ст.л
  • сіль, спеції - за смаком

Спосіб приготування:

1. Капусту свіжу, наріжте не сильно крупно і на сковороді тушкуйте її з водою і молоком. Вона повинна стати майже готовою.

2. Картопля почистіть і відваріть в каструлі. Зробіть пюре, посоліть.

3. Остудіть пюре і внесіть до нього капусту, сметану і яйце. Перемішайте.

4. Чашку від мультіпомощніци змастіть рослинною олією. Якщо хочете, щоб запіканка була хрусткою посипте її паніруванням. Покладіть столовою ложкою пюре з капустою.

5. Готуйте в режимі випічка 30-40 хвилин. Після того, як час пройде і запіканка трохи охолоне, переверніть форму і покладіть її в красиву чашу або відразу по тарілочках. Присипте кропом або улюбленими спеціями. Якщо ви готуєте на всю сім'ю, то можна домачадцам посипати на гарячий шматочок тертий сир, а можна зробити і без сира.Пріятного апетиту!

Потім, коли запіканка охолоне, її можна розігріти в мікрохвильовці, у нас в родині зазвичай нічому вже остигати, все з'їдається за раз, а у вас? &# 128578;

А ви знаєте, що це овочеве ласощі готують ще й під соусом бешамель? Я на жаль, не робила таку ще, але в планах зробити і показати вам такий рецепт. Так що якщо вам цікаво, підписуйтесь на оновлення блогу, і отримуйте листи прямо до себе на пошту.

На цьому все. Всього самого доброго і позитивного! До зустрічі як зазвичай у мене на блозі)))

Радимо прочитати

Сирна запіканка з макаронами
Сирна запіканка з макаронами
Ех, люблю я просту їжу, яку можна приготувати швидко і без особливих проблем. А ще люблю «багатофункціональну» їжу, тобто ту, яка може виступати як сніданком, так і вечерею. А якщо вона в якійсь мірі
Рисова запіканка рецепт з гарбузом
Рисова запіканка рецепт з гарбузом
Якщо у вас не складаються стосунки з запеканками, обов'язково спробуйте цей рецепт – він просто чудовий. Рис і гарбуз самі по собі не відрізняються особливою вишуканістю, але разом зі здобою яєць і
Грибна запіканка
Грибна запіканка
Грибні страви завжди смачні і ситні, використовуючи гриби в якості основного інгредієнта в запіканці, додавши сир, можна приготувати відмінний обід або вечерю, витративши зовсім небагато часу.

0 комментариев

Ваше имя: *
Ваш e-mail: *
Код: Кликните на изображение чтобы обновить код, если он неразборчив
Введите код:
X

Зарегистриваться
/Войти

На початок сторінки