Балик з курячого філе
Для святкового столу балик необов'язково купувати в магазині - його можна зробити в домашніх умовах. Хоча будьте впевнені: таке м'ясо настільки сподобається сім'ї, що готувати ви його станете і в будні дні. Шматочок домашнього балику добре покласти на бутерброд за сніданком або з'їсти з овочевим салатом за вечерею - в загальному, такий продукт в холодильнику вже точно не залежиться.
Складові
- куряче філе - 2 шт.
- солодка паприка - 1 столова ложка
- лавровий лист - 3 шт.
- перець горошком - 1 чайна ложка
- приправа для засолювання сала, риби, м'яса - 1 столова ложка
- сіль - 250 г
- горілка - 1/4 склянки
- бальзам - 1/4 склянки
Приготування
1. Спиртне в цьому рецепті - обов'язковий компонент. Воно виступає в якості дезинфікуючого засобу, тому, якщо немає горілки, влийте коньяк, ром або будь-який інший алкоголь. Не переживайте, балик їм пахнути НЕ буде.
Порада: обов'язково купуйте філе для домашнього балику у перевірених продавців.
Охолоджене куряче філе промиваємо і даємо йому обсохнути. У глибокій мисці (краще брати скляну або пластмасову) змішуємо приправи з сіллю.
2. Лавровий лист попередньо поламайте, горошини чорного перцю трохи розімніть качалкою або товкачем - вони стануть ароматні. Якщо плануєте готувати домашній балик вперше, скористайтеся нашим рецептом і покладіть зазначені спеції, вони універсальні, тому, швидше за все, припадуть до смаку абсолютно всім. А вже під час наступного приготуванні можна почати експериментувати з приправка, додаючи свої улюблені.
Вливаємо в миску алкоголь, перемішуємо.
3. Філе опускаємо в маринад і ретельно натираємо їм.
4. Акуратно укладаємо м'ясо в пахучу суміш і залишаємо в ній на 24 години в холодильнику. Попередньо закриваємо миску кришкою, фольгою або обертаємо харчовою плівкою. Суть в тому, щоб мінімізувати потрапляння повітря всередину.
Після закінчення доби м'ясо дістаємо, ретельно промиваємо під проточною водою. Філе вже має бути твердим.
5. Далі щільно закручуємо його в чисту марлю або бавовняну тканину, кладемо в суху тарілочку і знову ставимо в холодильник на 24 години.
6. Через 2 дні у вас смачне, ароматне, м'яке м'ясо, яке нічим не відрізняється від покупного.
Господині на замітку
1. Для приготування балику найменш підходить то куряче філе, яке нехай ненадовго, але заморожувалося. Охолоджене - прийнятний варіант, свіже, парне - найкращий.
2. На багатьох ринках є спеціалізовані павільйони з прянощами, і там часто продають недавно зірваний, ще м'який і еластичний лавровий лист. При маринуванні курятини за вищевказаною рецептом рекомендується використовувати саме такий - аромат вийде приголомшливим.
3. Розминаючи запашний перець, господиня відчуває труднощі: горошинки дуже неслухняні, вони розбігаються по кухні і вискакують навіть з глибокої ступки. Їх просто слід накрити лляною серветкою і потім товкти, тоді вони не вислизнути.
4. Перед тим як поставити на полицю холодильника замариноване м'ясо, бажано перевірити, чи немає поблизу будь-яких сильно і різко пахнуть страв або продуктів, наприклад оселедця у відкритій ємності, тертої редьки і т. П. Балик, що ввібрав чужорідний запах, малопривабливий.
5. З дрібно розбитої курячим баликом роблять оригінальний плов на основі булгура або рису, тільки в нього кладуть трохи менше приправ, ніж наказано класичної рецептури.
6. Якщо є можливість після промивання м'яса не покласти його в холодильник плазом, а підвісити між полицями, буде відмінно: по філе рівномірніше розподіляться речовини, убрані їм з маринаду.