Ароматний і смачний бігос: знайомимося з традиційним польським рецептом
Незважаючи на те що назва «бігос» можна зустріти в білоруській, українській, латиської і латвійської кухні, оригінальним місцем походження ситного страви прийнято вважати Польщу. Різні варіації страви не перестають дивувати і радувати, проте ми розглянемо один з рецептів, який найбільш наближений до традиційного блюда польських кухарів.
Покроковий рецепт традиційного польського бігосу
Моя любов до тушкованою капусті почалася саме з бігосу, так як це чудове страву часто готує моя мама. Я пробувала безліч варіантів страви, але завжди повертаюся до думки про те, що саме той смак, який знаком мені з дитинства, є найбільш насиченим і неповторним.
Складові:
- 700 г свіжої білокачанної капусти;
- 500 г квашеної капусти;
- 2-3 головки ріпчастої цибулі;
- 1-2 моркви;
- 2 зубчики часнику;
- 1 ст. білого сухого вина;
- 200 г мисливських ковбасок;
- 300 г копченої грудинки;
- 400 г яловичини;
- 400 г свинини;
- 5-6 шт. чорносливу;
- 3 ст. л. томатної пасти;
- 1/2 ч. Л. цукрового піску;
- кмин;
- коріандр;
- чорний перець горошком;
- запашний перець;
- сіль.
Важно! Выбирая новую сантехнику для ремонта, посмотрите здесь телефоны представителей и сервисных центров производителей сантехники.
приготування:
- Грудинку наріжте кубиками, покладіть в казанок і обсмажуйте, поки не витопити кілька ложок жиру.
Для обсмажування овочів і подальшого приготування страви буде використовуватися жир, витоплений зі шматочків копченої грудинки
- Викладіть в казанок дрібно нарізану цибулю і натерту на тертці моркву. Перемішайте все і готуйте до напівм'якого стану.
Овочі обсмажуються до напівготовності
- Свинину і яловичину наріжте брусочками або шматочками довільної форми, перекладіть до овочів з грудинкою. Продовжуйте готувати 30 хвилин.
Свинячу і яловичу м'якоть для бігосу можна нарізати шматочками будь-якої форми
- Змішайте томатну пасту і вино, перелийте в казанок.
Заливка, в якій будуть гаситися овочі і м'ясо, готується з томатної пасти і ароматного вина
- Свіжу капусту нашаткуйте соломкою, присолите, пам'ятайте руками, відправте до м'яса з овочами.
Щоб свіжа капуста дала сік, слід трохи посолити її і пом'яти руками
- Додайте в заготовку квашену капусту, накрийте кришкою і тушкуйте півгодини.
Якщо квашена капуста надто кисла, промийте її під холодною водою і злегка відіжміть руками.
Щоб квашена капуста не зробила смак страви занадто різким, її можна злегка віджати від соку або навіть промити під водою
- Добре промитий чорнослив дрібно наріжте, додайте в киплячу блюдо.
Перед додаванням в блюдо чорнослив необхідно добре промити і розмочити
- Перець, кмин і коріандр подрібніть в ступці або ручної млинку. Кількість спецій регулюйте на смак.
Спеції для бігосу можна потовкти у ступці або ж подрібнити за допомогою млинки
- Додайте в бігос спеції, сіль за смаком і цукор.
- Мисливські ковбаски наріжте кружальцями, перекладіть в казанок.
Замість мисливських ковбасок можна використовувати будь-яку копчену ковбасу.
Копченості відправляються в казан з бігосом в останню чергу
- Перемішайте страву, готуйте 30-50 хвилин.
- За 2-3 хвилини до закінчення варіння заправте блюдо подрібненим часником.
- Дайте бігосу настоятися, потім подавайте на стіл.
Бігос можна подати на стіл через 10 хвилин після приготування
Нижче пропоную альтернативний рецепт.
Відео: польський бігос
Якщо ви хочете нагодувати сім'ю дійсно смачним, ситним, приголомшливо ароматним і дуже апетитним стравою, приготуйте традиційний польський бігос. Незважаючи на те що цей рецепт не можна віднести до розряду швидких, результат вас вразить. Смачного!