Великодні булочки
Якщо у вас немає часу на приготування пасок, пропонуємо приготувати ароматні, ніжні і дуже повітряні великодні булочки з родзинками з дріжджового тіста на жовтках без опари. Рецепт дуже простий, тільки наберіться терпіння, так як тісто на дріжджах потрібно добре витримати в теплі. В результаті у вас вийде ароматна випічка до святкового столу на Великдень.
Великодні булочки
Багатьох господинь цікавить питання, як зробити хрестові булочки як на фото, адже саме такими і виходять вироби. Всі тонкощі приготування тіста і прикраси хрест-навхрест включені в покроковий фото рецепт спеціально для читачів сайту Записна книжка. Впевнені, здоба вам дуже сподобається, і ви заберете цей варіант в закладки.
Щоб приготувати здобне англійське тісто для булочок, знадобляться сухі або свіжі дріжджі. Тісто повинне щоб підійшло в теплій кухні без протягів. Спеціально для читачів сайту Записна книжка розповімо і покажемо покроково:
як приготувати англійські хрестові булочки без опари
Інгредієнти:
Тісто:
- борошно пшеничне 300-330 г
- вода 140 мл
- курячі жовтки 2 шт.
- дріжджі сухі 6 г (2 ч. л.)
- сіль 1 щіпка
- цукор 40 г
- вершкове масло 40 г
- ванільний цукор 1 ч. л.
- цедра апельсина 1 ст. л.
- мускатний горіх мелений 1-2 щіпки
- кориця мелена 1 ч. л.
Для декору:
- борошно пшеничне 50 г
- вода 50 мл
- цукор 1 ст. л.
- родзинки 100 г
Для змащування:
- курячий жовток 1 шт.
- молоко 1 ст. л.
Молочно-цукровий сироп - глазур:
- молоко-4 ст. л.
- цукор 2 ст. л.
- соняшникова олія для змащування форми.
Процес приготування:
Першим ділом потрібно активувати дріжджі і перевірити їх якість. Якщо утворюється пінка хороша, значить, дріжджі добрі. В теплу воду насипте ложечку цукру, перемішайте до розчинення. Насипте дріжджі, дайте трохи часу для підняття.
Борошно обов'язково просіяти через дрібне ситечко в миску з високими бортами. Додайте цукор, корицю, сіль, ванільний цукор, мускатний горіх, цедру одного апельсина. Перемішайте.
До борошняної маси додайте дріжджовий розчин, курячі жовтки, вершкове масло розтануло. Всі інгредієнти не повинні бути холодними.
Замісіть м'яке безопарне тісто. Вимішувати потрібно близько десяти хвилин, щоб отримати однорідний клубочок. Миску змастіть соняшниковою олією. Туди ж відправте тісто. Накрийте рушником, щоб дріжджове тісто на жовтках відпочило, приблизно, близько години.
З апельсина вичавити сік. Вийде близько 100 мл ізюм Промийте і залийте апельсиновим соком.
Відпочиле тісто, не обминаючи, розділіть на 10 частин. З кожного шматочка обережно сформуйте кульку. Укрийте харчовою плівкою або рушником і дайте 10-15 хвилин відпочити.
Родзинки відкиньте на ситечко, щоб видалити сік. Ягідки добре підсушіть паперовим рушником. Вони повинні бути добре підсушеними.
Тепер працюйте з кожним шматочком. Руками розпластайте в невелику коржик. Укладіть невелику порцію родзинок. Скрутіть в рулетик. Гарненько защипайте краєчки. Зберіть все в один вузлик, як мішечок, і сформуйте кульку, покатывая його робочої дошці.
Деко застеліть пергаментом. Злегка можна змастити соняшниковою олією. Укладіть заготовки. Дайте час відпочити. Вони повинні добре піднятися.
Тепер нам знадобиться біле тісто для декору у вигляді хрестиків. Для цього просійте в миску борошно, візьміть воду не холодну і цукор. Для змащення жовток змішайте з молоком.
Борошно перемішайте з цукром. Додайте потроху воду і перемішайте. Повинна вийти густуватий паста. Перекладіть в кондитерський мішок з невеликим отвором.
Відпочилі заготовки змастіть збитим жовтком з молоком.
Візьміть ніж і тупою стороною, злегка, зробіть хрестоподібні борозенки. Сильно не тисніть, щоб тісто не впало.
В борозенки з мішечка видавіть біле тісто. Розігрійте духову піч до 180-190 градусів. Відправте лист із заготовками. Запікайте до зарум'янювання приблизно 15-30 хвилин, в залежності від потужності вашої духовки.
Для молочно-цукрового сиропу тепле молоко змішайте з цукровим піском до розчинення цукрових крупинок.
Гарячі булочки змастіть сиропом-глазур'ю і залиште остигати на решітці.
Великодні булочки готові.
Світлого вам свята!
Як зробити смачні булочки з родзинками до Великодня розповіла Світлана, рецепт і фото автора.