Пісна випічка: рецепти
Пісні дріжджові пиріжки з капустою
Для тіста:
- 250 мл води,
- 1.5 ч. л. солі,
- 3 ст. л. цукру,
- 2 ч. л. масло рослинного,
- 850 г пшеничного борошна,
- 2 ч. л. сухих дріжджів швидкодіючих;
В начинку:
- 0.5 вилка свіжої капусти,
- 1-2 моркви,
- 1-2 цибулини
- Сіль – за смаком,
- Спеції – за смаком
- Рослинне масло,
- Томатна паста чи кетчуп – за смаком (не обов'язковий інгредієнт);
Для змащування пиріжків:
- 0.5 склянки міцної заварки,
- 1 ст. ложка рослинного масла.
Як приготувати пісні пиріжки
Дріжджове тісто для пісних пиріжків можна замісити вручну або за допомогою хлібопічки. Порядок завантаження сухих інгредієнтів у відерці той, що зазначений у вас в інструкції: або спочатку сухі продукти, вниз дріжджі – зверху вода, або спочатку рідина, а зверху сипучі продукти і потім дріжджі. Тобто волога і швидкодіючі дріжджі не повинні стикатися.
При ручному замісі у разі використання швидкодіючих дріжджів – змішати їх з борошном. Інші інгредієнти розмішати у воді і з'єднують з борошном, замісити тісто. Вимішувати руками близько 10 хвилин. Прикривши серветкою або харчовою плівкою залишити в теплому місці без протягів для расстойки.
Свіжа капуста дрібно шинкуется, перетирається з сіллю і відправляється на суху сковорідку. Помішуючи вміст, випарити з капусти вологу, а потім полити рослинним маслом. На цьому ж етапі ввести натерту на крупній тертці моркву.
Якщо віддаєте перевагу капустяну начинку з цибулею, то одночасно на двох сковорідках потрібно термічно обробити і цибулю і капусту. Дрібно порізану цибулю пассируется на соняшниковій олії до прозорого стану або легкого підсмажування. Коли з капусти випарується волога – з'єднуємо її з цибулею і морквою.
Далі капуста з овочами тушкується до м'якості на повільному вогні під кришкою. За бажанням додається томатна паста чи кетчуп. У процесі приготування тушкованої капусти для пиріжків її треба помішувати. Спеції – на ваш розсуд. Зверніть увагу: начинку слід остудити до теплого стану.
Поки ви займалися начинкою, пиріжкове тісто на воді вже встигло підійти. Обминаємо його і викладаємо на робочу поверхню припыленную борошном. Відщипуючи маленькі шматочки розміром з яйце або волоський горіх, залежно від бажаного розміру випічки, катаємо кульки. Кожен шматочок тіста потрібно приплюснути і розкачати качалкою в тонкий коржик.
На кожен кружечок викласти капустяну начинку. Зліпити пиріжок, щільно заліпивши його. Викласти на підготовлений (змащений маслом або вистелене промасленим папером) деко на відстані один від одного.
Дати пиріжкам підійти в теплому місці. 20-30 хвилин буде достатньо. Тим часом включити духовку, щоб вона прогрілася.
Випікати пісні пиріжки при 180 градусах, змастивши їх перед відправкою в піч розчином з чорного чаю і рослинного масла, як це робилося в рецепті пісних жайворонків (ТИЦ-->>). Час приготування 25-30 хвилин, залежно від розміру виробів.
Пиріжки вийняти з духовки, зняти на блюдо і накрити чистою бавовняною серветкою або кухонним рушником. Так випічка буде м'якою і ніжною.
Приємного апетиту!
Автор рецепта і фото: Юлія Костюкович
Їжа під час посту:
Дріжджові булочки з морквою, родзинками і чорносливом
Пробуючи ці булочки, важко повірити, що їх можна їсти навіть в строгий піст, коли на багато продуктів накладено табу.
Солодкість пісної випічки додають моркву, родзинки і чорнослив. А також цукрова пудра ванільна, якій посипаний верх виробів.
Щоб отримати повітряну випічку, дріжджове тісто без здоби має повністю підрости. Тому поспіх при приготуванні тесту може зіграти з господарями злий жарт, і випічка вийде важка і непропеченная.
Для випічки таких булочок вам знадобляться
Інгредієнти:
- 300 мл води,
- 4 склянки борошна (без гірки),
- неповна чайна ложечка солі,
- неповна столова ложка цукру,
- 80 мл соняшникової олії,
- 1,5 чайні ложки сухих дріжджів,
- 2 середні морквини,
- жменька родзинок,
- жменю чорносливу,
- цукрова пудра з ваніліном.
Для змащення:
- столова ложка настою міцної заварки,
- чайна ложка цукру,
- столова ложка соняшникової олії.
Процес приготування:
Заздалегідь залийте теплою водою родзинки і чорнослив.
У велику миску налийте теплу воду і насипте дріжджі.
Коли вони повністю розчиняться,
насипте одну склянку борошна, сіль і цукор. Розмішайте і залишіть опару для дріжджових булочок на півгодини для підйому.
Натріть на середній терці моркву.
З сухофруктів злийте воду, а чорнослив порізати на шматочки.
Через півгодини опара добре підніметься.
Покладіть в неї моркву, підготовлені сухофрукти і масло.
розмішайте Тісто лопаткою.
Тепер додайте решту борошно і змішайте з рідким тістом.
Викладіть на стіл і замісити пружне, але не сильно круте тісто. Ви повинні врахувати, що при випічці морква дасть сік і тісто стане значно слабкіше.
Дайте тісту ще раз добре підійти.
Розділіть його на шматочки, скачайте колобки і укладіть на деко.
Зачекайте, поки булочки збільшаться в об'ємі в два рази. Це обов'язкова умова, так як в тесті немає яєць і молока, які роблять тісто пухкішим.
Пісні булочки випікайте в духовці (заздалегідь прогрітій) 35 хвилин при 200-210°.
Готові булочки з родзинками, морквою і чорносливом складіть на блюдо, охолодіть до теплого стану і посипте цукровою пудрою.
За покроковий фото рецепт солодкої пісної випічки дякуємо Загайнову Аліну Станіславівну.
Смачного вам бажає Записна книжка рецептів.