Здобні пиріжки з морквяно-яблучною начинкою

Всім привіт. Що може бути смачніше домашньої здобної випічки?
Думаю, що всі люблять домашні пиріжки, особливо якщо вони випечені в духовці, а не смажені в олії. От і пропоную разом зі мною приготувати здобні пиріжки з морквяно-яблучною начинкою і порадувати своїх близьких.
Здобні пиріжки з начинкою
Здобне тісто для цих пиріжків робиться тільки на жовтках, опару ставлять на молоці, а в тісто обов'язково додають сметану. Тому воно виходить таке ж м'яке, пухке, як і у пасок. Навіть на наступний день ці пиріжки залишаються як свіжі. А щоб начинка вийшла смачна, морква повинна бути соковита і солодка. Для начинки яблука краще брати тверді, солодкі і ароматні.
Дріжджі «Пакмая» сухі. Я просто їх найбільше люблю використовувати при здобної випічки. Вони добре піднімаються і ніколи не буває з ними проколів. Звичайно, можна використовувати і інші дріжджі, але вже треба діяти за тією рекомендації, що вказана на упаковці. Можна і звичайні пресовані дріжджі використовувати. Тоді треба взяти приблизно 50-70 грам дріжджів і також розвести у теплому молоці.
Інгредієнти, які вам знадобляться для здобного тіста:
- 300 мл молока;
- 100 грам маргарину;
- 75 грам цукру;
- 3 жовтки;
- 2 щіпки солі;
- 2 столові ложки сметани;
- 5 склянок борошна;
- 1,5 чайні л дріжджів («Пакмая» або інших);
- щіпка ваніліну;
- масло для змазування дека;
- яйце для змащування пиріжків.
Для начинки:
- 1 морква (велика);
- щіпка лимонної кислоти;
- 4 яблука;
- цукор за смаком.
Як приготувати здобні пиріжки
Приготуйте опару. Для цього у велику миску налийте підігріте молоко, насипте дріжджі і чайну ложечку цукру.
Перемішайте і залиште на кілька хвилин.
Коли дріжджі розчиняться, покладіть цукор, що залишився, сіль і 1 склянку борошна. Розмішайте віночком. Накрийте кришкою і поставте для підйому в тепле місце.
В іншу миску покладіть жовтки яєць, злегка збийте виделкою. Додайте до них сметану і добре розмішайте.
Розтопіть маргарин, злегка остудіть його і вилийте в жовткову суміш. Розмішайте.
Коли опара підніметься, додайте до неї яєчно-масляну суміш і перемішайте.
Насипте борошно, ванілін і замісити в'язке тісто.
Накрийте миску кришкою і знову залиште для підйому. Коли тісто підніметься, обімніть його і дайте ще раз піднятися.
А поки приготуйте начинку. Натріть на спеціальній тертці моркву тоненькою соломкою. Якщо такої немає, то скористайтеся звичайною теркою.
Очистіть яблука від серцевини, які теж натріть на тертці.
Додайте лимонну кислоту і перемішайте. Перекладіть начинку в іншу тарілку, одночасно несильно віджимаючи сік.
Стіл добре посипте борошном (її кількість в рецепт не входить) і викладіть на нього тісто. Загортаючи його краю до середини, вимісіть дуже м'яке тісто. Зайву муку кошторисі в бік.
Відрізаючи від тесту однакові шматочки, зробіть з них пампушки. Дайте їм підійти, накривши рушником.
Кожну пампушку розімніть пальцями в коржик і на її середину покладіть начинку. Насипте трохи цукру.
Зліпити пиріжки.
Ще раз дайте пиріжкам піднятися. Як бачите, тісто в процесі готування повинне піднятися кілька разів. Тільки тоді готові здобні пиріжки з морквяно-яблучною начинкою вийдуть м'які і повітряні.
Укладіть їх швом вниз на деко, промазанный маслом. Змастіть яйцем.
Нагрійте духовку до 200°. Поставте пиріжки. Вони випікаються рівно 20 хвилин. Злегка остудіть їх на деку і тільки потім зніміть на блюдо.
Смачного!