Тісто на кефірі для пиріжків
Мешканці будинків, в яких панує чарівний аромат випічки, виглядають більш щасливими і життєрадісними, ніж ті, які відмовляють собі в насолоді поласувати час від часу смачними домашніми пиріжками. Звичайно, в магазині можна придбати практично будь-яку здобу, але чи буде вона такою ж смачною, як мамині або бабусині пироги, тільки-тільки вистрибнули з духовки або з сковорідки? Ритм сучасного життя рідко залишає вільний час. Тому господині останнім часом домочадців випічкою практично не балують, в крайньому випадку, можуть приготувати що-небудь просте з листкового купленого тесту, або спекти млинці або оладки.
Позитивний момент при приготуванні пиріжків за наведеним рецептом полягає в тому, що тісто для них готується бездріжджове. А значить, не доведеться витрачати зайвий час, возитися з опарою і хвилюватися тісто підніметься чи ні. Чарівний інгредієнт – кефір зробить випічку соковитою і ніжною.
Тісто на кефірі для пиріжків
для випічки в духовці або на сковороді
Навчившись готувати тісто по цьому рецепту, ви в лічені хвилини зможете зробити смачні пиріжки з будь-якою начинкою, хоч з солодкою, хоч з ситної. Якщо вже вирішили побалувати рідних і близьких смачними пирогами, то не забудьте заготовити до них пару баночок освіжаючого компоту або свіжого молочка. Ці напої як не можна краще доповнять ніжну запашну домашню випічку.
На смак пирогів впливає не тільки обрана начинка, а і якість тесту. Сьогодні ви навчитеся готувати ніжне і швидке тісто на кефірі, яке можна використовувати не тільки для пиріжків, а ще і в якості основи для піци і повітряних булочок.
Рецепт № 1
Інгредієнти:
- Борошно пшеничне - 350 гр.;
- Кефір або кисле молоко - 200 мл;
- 1 яйце;
- Цукровий пісок - 75 гр.;
- Сода – 8 гр.;
- Масло рослинне - 35 мл;
- Щіпка солі.
Процес приготування:
В каструлі або глибокій чашці змішуємо сухі інгредієнти: просіяне борошно, цукор, сіль, соду. У суху суміш влити кефір кімнатної температури, додати сире куряче яйце і масло.
Замісити руками ніжне тісто. До речі, тісто на кефірі можна зробити в хлібопічці.
Накрити колобок чашкою або плівкою і зайнятися начинкою для пиріжків. Цього часу буде цілком достатньо для того, щоб набухла клейковина. Тривалого вистоювання, як в тесті на дріжджах, не потрібно.
Зверніть увагу, що для роботи з тестом знадобиться додаткова кількість борошна для припыливания робочої поверхні, не зазначене в інгредієнтах.
Рецепт № 2
Інгредієнти:
- борошно – 4 повних склянки без гірки;
- олію соняшникову – 150 мл;
- кефір – 0.5 л;
- сіль – щіпка;
- цукор – 1 ст. л;
- сода – 0.5 ч. л.
Приготування:
В глибоку широку ємність, влийте півлітра кефіру, всипте в нього цукровий пісок, посоліть, додайте соняшникову олію і добре перемішайте всі інгредієнти.
В отриману масу просійте близько трьох склянок борошна і добре перемішайте.
Замішують тісто, за необхідності додаючи борошно, воно не повинно вийти надмірно крутим, але при цьому рідким теж не повинно бути. Якщо відчуєте, що муки багато або, навпаки, замало, скорегуйте пропорції.
Готове тісто потрібно розташувати на чистому столі, присипаному борошном і розкачати в пласт (0.8 см). Рівномірно посипте пласт содою, складіть його і знову розкачайте. Повторіть цю маніпуляцію ще двічі.
Тепер тісто треба накрити кухонним рушником приблизно на 20 хвилин, за цей час воно підніметься і буде готовий відправитися в духовку або на сковорідку у вигляді пиріжків або коржів з начинкою.
Можливо, вас зацікавить рецепт коржів на кефірі з картоплею і яйцем: