Начинка з капусти для пиріжків
Навіть у такій простій справі, як начинка з капусти для пиріжків або пирогів, у кожної господині свій підхід, тому вона у всіх виходить різною. Я, наприклад, дуже люблю пиріжки з капустою, але рідко їх купую саме з тієї причини, що «чужі» начинки не підходять під мій смак. У мене ж погляд на тушковану капусту такий: вона повинна бути доведена до повної готовності і в кінці трохи засмажене. Крім капусти в начинку я кладу цибулю і моркву, а в процесі приготування додаю невелику кількість томату або кетчупу для кольору і легкого аромату.
Начинка з капусти для пиріжків, пирога або вареників
Інгредієнти:
- 1 кг капусти,
- 1 велика цибулина
- 1 середня морква,
- 1 ст. л. томатної пасти або кетчупу,
- 50 мл соняшникової олії,
- сіль,
- перець,
- лавровий лист.
Процес приготування:
Капусту очистити від верхнього листя, вирізаємо тверду середину і шаткуємо. Краще при цьому не використовувати терку або овочевий ніж, які нарізають капусту дуже тонкими шматочками, тому що в цьому випадку до кінця приготування вона може перетвориться в кашку і стати непридатною для начинки, особливо ранні або літні сорти. Якщо капустяна начинка потрібна для пирогів або пирога, можна нарізати листя навіть досить крупно, а якщо для вареників чи млинців, то трохи дрібніше.

Цибулину ріжемо кубиками, моркву натираємо.

Всі овочі солимо і перетираємо руками, щоб капуста пустила сік і стала м'якше. Перекладаємо капусту в глибоку сковороду або сотейник, заливаємо водою до половини шару капусти і залишаємо тушкуватися на середньому вогні під кришкою.
Коли майже вся рідина випарується, кладемо томатний соус, лавровий лист, перець і вливаємо олію.

Далі готуємо капусту без кришки, час від часу перемішуючи. Її нижній шар повинен зовсім злегка обсмажуватися на олії - від цього овочева начинка темніє і стає більш ароматною.

Готову тушковану капусту потрібно остудити, а перед тим, як додавати в пиріжки або вареники, краще її трохи віджати зайвий сік не роз'їдав тісто. Якщо з такою капустою готуються вареники, то найкращою заправкою для них буде цибулю, обсмажений на соняшниковій олії.
