Кулеб'яка з капустою
Кулеб'яка, таке цікаве назву носить закритий довгастий пиріг з начинкою в російській кухні. Традиційно кулеб'яка готувалася зі складною начинкою. Печуть її з рибою, м'ясом, картоплею, капустою, яйцем. У пісних пирогах використовують крупи, гриби, капусту і т. д.
Сучасне життя вся на бігу, тут до дріжджовий випічки дістатися – вже подвиг, і, якщо є можливість не ускладнювати процес приготування, то нею варто скористатися. Хто сказав, що не можна відступити від правил? Тому в даному фото рецепті кулеб'яки начинка буде простий – з обсмаженої квашеної капусти з цибулею.
Кулеб'яка з квашеною капустою
Тісто на кулеб'яку готується дріжджове, заводиться воно зазвичай на молоці або кефірі, яйця можна і не класти, все одно тісто буде пишним за рахунок деякої кількості рослинного масла. Заводиться вона безопарним способом, що знову ж на руку сучасної господині. А щоб кулеб'яка виглядала красиво, потрібно укласти тісто внапуск смужками, тоді і начинка буде видно.
Інгредієнти:
Тісто для кулеб'яки:
- Кефір - 300 мл
- Дріжджі сухі 1.5 ч. л.
- Вода – 50 мл
- Цукор – 2 ст. л.,
- Сіль – 0.5 ч. л.,
- Масло рослинне – 50 мл
- Борошно пшеничне.
Начинка:
- Капуста квашена – 500 г
- Цибуля ріпчаста – 2 головки
- Масло рослинне – пара ложок,
Для прикраси:
- Сире яйце,
- Кунжут.
Процес приготування:
Спочатку потрібно приготувати тісто, адже для його вистоювання знадобиться час, тому зробити це потрібно заздалегідь. 1 1/2 ч. л. сухих дріжджів активувати 50 г теплої води, додавши при цьому для прискорення процесу 1 столову ложку цукру. Поява пінної шапочки – ознака готовності дріжджів.
В окрему велику ємність влити 300 мл кефіру, всипати одну столову ложку цукру і 0,5 чайної ложечки солі. Додати 50 мл рослинного масла. Влити дріжджі, перемішати. Всипати просіяне пшеничне борошно і замісити тісто. Залишається лише дочекатися його збільшення в об'ємі в 2-3 рази.
Поки тісто готується, можна приготувати начинку. Як вже згадувалося вище, начинка буде досить-таки простий. У сковороду налити трохи рослинного масла, кинути до нього дві дрібно порізаних цибулини. Обсмажити до підрум'янення цибулі і лише тоді додати 500 г квашеної капусти. І обсмажити до готовності. Готову начинку остудити.
Якщо квашена капуста дуже кисла, то її треба промити, помістити в друшляк, під проточною водою і віджати, видаливши зайву рідину.
Як приготувати кулеб'яку з квашеною капустою
Підійшло дріжджове тісто потрібно розділити рівно навпіл, таким чином, на виході вийде дві кулеб'яки.
Одну з частин тесту сформувати у вигляді овалу, качалкою пройтися по краях, середину не чіпати, вона повинна бути товстенькою, на неї ляже начинка.
Укласти половину начинки прямо посередині тіста. Пройтися ножем, зробивши надрізи по краях розкатаного тіста, щоб вийшли смужки.
вузьку Верхню частину покласти внахлест на капусту, формуючи бортик. Одну смужку тесту загорнути на начинку. Слідом покласти на начинку смужку тесту з протилежного боку.
Виходить, що смужки тіста укладаються внахлест, як косичка. Так пройтися до кінця кулеб'яки, де закріпити нижню вузьку частину тіста так само, як це робилося з верхньої.
Тісто не повинно розповзатися. У будь-якому випадку треба защипнути краю і подивитися, чи все гарно вийшло. В кінці змастити збитим яйцем і посипати кунжутом (при бажанні).
Дати підійти кулебяке, і лише потім випікати протягом півгодини при виставленої температурі 200 градусів. Таким же чином сформувати і спекти пиріг з капустяної начинкою з другої частини тесту, і при бажанні можна змінити на м'ясну начинку з фаршу або картопляну з грибами.
За рецепт і фото дякуємо Світлану Іванову.
Можливо, вам сподобається капустяний пиріг з грибами за рецептом з нашої блокнота:
Рецепт-->>