Печиво Савоярді
Заморські назви солодощів завжди інтригують, їх хочеться скоріше спробувати, щоб мати власне уявлення про смак ласощів. «Савоярді»- так по-італійськи називається приголомшливо смачне бісквітне довгасте печиво, яке часто покривається зверху крупинками цукру. Савоярді добре вбирає рідину, стаючи м'яким. Тому його нерідко просочують різними сиропами і використовують в якості одного з інгредієнтів для приготування тірамісу, тортів з морозивом, шарлоток і т. д. Це печиво було придумано кондитерами при дворі герцога Савойського ще в XV столітті, з нагоди приїзду Французького короля. При бажанні ви також можете приготувати це смачне воістину королівське печиво на основі бісквітного тіста.
Бісквітні «пальчики» досить довго залишаються свіжими, ви можете «заготовити» його у вільний час, а через кілька днів використовувати в якості основи для смачних десертів з кремом, наприклад, для тірамісу. Цей десерт здобув шалену популярність, а при наявності савоярді зробити його зовсім неважко. Окремо збиваються жовтки з цукром, додається маскарпоне і збиті білки. Маса акуратно перемішується. У холодний експрессо додається трохи амаретто. На дно креманки кладуть бісквітні печива, просочені кави з амаретто, зверху викладається крем. Десерт ставлять в холодильник на 5 годин, перед подачею до столу присипають какао. Як бачите, приготувати вишукану смачне ласощі в домашніх умовах зовсім неважко.
Бісквітне печиво Савоярді для Тірамісу
Щоб спекти савоярді або Дамські пальчики (так ще це печиво називається) вам буде потрібно всього 3 інгредієнта і півгодини вільного часу.
Інгредієнти:
- яйця курячі -4 шт. (білки відокремлюють від жовтків);
- пшеничне борошно -120 г;
- цукор-120 г;
- цукрова пудра.
А ще вам знадобляться папір для випічки і поліетиленовий пакет.
Процес приготування:
Яєчні жовтки збийте з 100 г цукрового піску, щоб вийшла густа світла маса, найчастіше при збиванні міксером на максимальній швидкості на це йде 2-3 хвилини.
Білки збийте в стійку піну, додайте залишки цукру. Збивати потрібно до тих пір, поки маса не стане блискучою і щільною. Додавши жовтки у збиті білки, обережно перемішати зверху вниз, зачерпуючи піну від краю і опускаючи в середину.
Поступово додайте просіяне борошно (якщо використовуються добавки, наприклад, какао порошок, то попередньо змішати всі сухі інгредієнти в окремому посуді). Знову перемішайте всі інгредієнти так само, як описано вище, маса повинна стати однорідною, при цьому залишаючись пухнастою, довго заважати не потрібно, щоб тісто не осіло.
Закрийте дно дека папером для випічки, промаслите і присипте її борошном. Перекладіть тісто в щільний поліетиленовий пакет. Зріжте куточок і видавлюйте тісто на деко, смужками 5 см завширшки і 10-12 см завдовжки. Замість пакета можна використовувати спеціальний кондитерський шприц.
Через ситечко присипте сире печиво столовою ложкою цукрової пудри.
Випікайте савоярді в прогрітій духовці при 200 °C близько 10 хвилин.
Готове бісквітне печиво охолодіть і помістіть в герметично закривається ємність, так воно залишиться свіжими протягом декількох тижнів.
Секрети приготування савоярді
Не думайте, що вам не під силу приготувати смачне бісквітне печиво, гідне королівського столу. Головне завдання - добре збити білки і жовтки, при наявності міксера це не проблема, хоча цілком можна обійтися і без нього. Найпростіше бісквітне тісто виходить з яєць, борошна і цукру, без різноманітних добавок. Але не забудьте пару раз просіяти борошно, щоб вона збагатилася киснем, стала більш легкої і пухкої.
Як бачите, рецепт Савоярді дуже простий. Приємного творчості на кухні!
Рецепт тірамісу -- >>