Шашлик з баранини
Шашлик з баранини по праву вважається одним із самих смачних і ароматних, хоча він не настільки популярний, як свинина. Існує думка, що м'ясо барана має специфічний присмак, однак, якщо правильно вибрати м'ясо і, найголовніше, правильно його приготувати, то шашлик з баранини однозначно вийде соковитим і смачним. Спробувавши добрий шматок баранини з ароматом димку, ви відразу зрозумієте, в чому його родзинка.
Шашлик з баранини
Як і для будь-якого іншого виду м'яса, для баранини існує безліч способів маринування. Можна відзначити найбільш прості й популярні – з використанням цибулі та лимона. Більш просунуті кулінари маринують баранину в білому вині, додають м'яту. Ну а гуру шашликового мистецтва і зовсім викручуються, додаючи в маринад щось екзотичне, наприклад, соус теріякі. У будь-якому випадку, до маринування потрібно поставитися відповідально, оскільки від успіху даного заходу залежить кінцевий результат.
Яку баранину вибрати для шашлику
Краще всього використовувати м'ясо молодого баранчика. Звичайно, ягняти віком 2-3 місяці ви можете і не знайти в найближчих магазинах, а ось молодий баран до року – відмінний варіант. Його м'ясо має червоний відтінок, а жир – білий і пружний. М'ясо старого барана відрізнити нескладно – воно має більш темний, насичений червоний колір, воно більш жилаве і жорстке, а жир-жовтий. Не забудьте понюхати м'ясо – запах повинен бути солодкуватим, а будь-які сторонні домішки сигналізують про те, що від такого м'яса краще відмовитися. Якщо ви не є шанувальником специфічного запаху баранини, віддайте перевагу пісної частини туші або ж зріжте жир ножем.
Як приготувати шашлик з баранини
Смажити шашлик з баранини краще всього на березових, липових або вишневих вугіллі. Перед обсмаженням м'яса вугілля необхідно розжарити. На відкритому полум'ї м'ясо смажити не можна, а якщо ж така неприємність трапилася – погасіть вогонь водою або навіть вином, злегка бризнувши на полум'я. Щоб на шашлику утворювалася апетитна рум'яна кірочка, шампура потрібно регулярно перевертати. Щоб м'ясо не пересихало – збризкуйте його сухим вином або рідиною, в якому воно маринувалося.
Інгредієнти:
- Баранина,
- Цибулю,
- Спеції.
Процес приготування:
Маринад для баранини
Класичний і найпростіший спосіб приготування шашлику з баранини полягає в наступному. Порубаєте реберця, а також візьміть хороший шматок м'яса, наприклад, зі спини і наріжте його середніми шматочками – 4*4 див. Також обов'язково знадобиться ріпчаста цибуля, його потрібно очистити від лушпиння і нарізати кільцями і перемішати з сіллю, злегка придавлюючи, щоб цибуля пустив сік. Для чотирьох великих цибулин буде достатньо 1 ч. л. кам'яної солі.
Тепер потрібно змішати шматочки м'яса з цибулею, додати по 1 ч. л. чорного меленого перцю і зерен коріандру. Пропорції спецій вказані для 1 кг м'яса. Також можна додати кілька гілочок дрібно рубаною свіжої кінзи. Додайте тепер сік половинки лимона і ще раз все перемішайте, зручніше заважати руками. Тепер зверху на м'ясо покладіть блюдо і встановіть гніт, приберіть в прохолодне місце на 5-6 годин.
Підготуйте посуд для готового смаженого м'яса і порвіть в неї тонкий лаваш. Він просочиться соком м'яса, буде дуже смачно!
Потім надіньте шматочки м'яса на шампури, чергуючи з цибулею і обсмажте на вугіллі до готовності, 20-25 хвилин.
Маринад для шашлику з баранини з вина і йогурту
Одним з безпрограшних варіантів маринування баранини є йогурт. М'ясо виходить неймовірно ніжним і соковитим. Пропорції такі:
на 2 кг баранячої м'якоті потрібно взяти 4 цибулини, 1 ч. л. солі, 50 г порізаної свіжої м'яти, 50 г рубленого свіжого базиліка, 1 ч. л. чорного меленого перцю, 200 мл йогурту, 100 мл сухого білого вина.
Порядок приготування такий: м'ясо наріжте на шматки середньої величини, цибулю наріжте кружечками. Складіть все в емальований посуд і додайте сіль, перемішайте руками. Промиту і обсушену свіжу зелень дрібно наріжте і відправте сюди ж разом з чорним меленим перцем. Знову перемішавши інгредієнти, додайте йогурт, обов'язково натуральний і сухе біле вино. Перемішайте в останній раз і залиште для маринування в прохолодному місці на 6-7 годин. Для смаження особливих рекомендацій немає.
Шашлик з баранячої корейки
Виявляється, приготувати смачний шашлик з баранини можна, використовуючи не тільки м'якоть, але і корейку. Для кілограма корейки потрібно взяти пару зубчиків часнику, пару гілочок розмарину, сіль за смаком, а також 50 мл оливкової олії холодного віджиму.
Корейку потрібно нарізати порційними шматками, а очищені зубки часнику і розмарин подрібнити в блендері, а потім змішати з сіллю. Склавши шматочки баранини в підходящу ємність, потрібно рівномірно змазати їх отриманої пікантною сумішшю, а також збризнути оливковою олією.
Встановивши зверху гніт, приберіть посуд з м'ясом в прохолодне місце і вичікуйте не менше 12 годин, можна замаринувати на ніч. Оливкова олія зробить м'ясо м'яким, так що додавати які-небудь кислоти немає необхідності.
Пожарив баранячу корейку на вугіллі, перед подачею можна збризнути їх соком лимона, оформити страву свіжою зеленню – петрушкою, кінзою, базиліком.
Також відмінно гармонує шашлик з баранини зі свіжими овочами, нарізаними шматочками або поданими у вигляді салату. Якщо ви любите подати до шашлику келих хорошого вина – то тут буде доречно саме біле сухе. Приємного апетиту!