Желе з чорної смородини на зиму рецепт з фото
Друзі, привіт!
Я зібрала п'яти літрове відерце чорної смородини. І на цей раз вирішила заготовити на зиму не компот або варення, а зварити желе з чорної смородини – прекрасне десертне блюдо, для діток особливо.
Желе з чорної смородини
Раз вже ми займаємося заготовками на зиму, то я не думаю, що ви будете возитися з маленькими порціями. Тому в розрахунок беремо 5 літрове відерце чорної смородини або це приблизно 3,5 кг ягід.
Їх необхідно перебрати і помити. Як це швидко робиться, я розповідала, коли готувала компот із червоної смородини.
Знову ж таки повторюся, що необов'язково повністю видаляти всі гілочки, адже ми не варення, а желе варимо. Дрібні гілочки можна залишити.
Якщо трапляються недостиглі ягоди, це навіть добре. Тому що, завдяки їм, желе буде краще застигати.
Готуємо на зиму желе з чорної смородини
Перекладаємо чисту смородину в сито або друшляк і даємо стекти воді.
На всяк випадок можете переважити ягоду. І вже з чистої ваги розрахувати, скільки води і цукру буде потрібно.
Тепер ягоду можна викласти в емальований таз і залити водою. А нам потрібно на кожен кілограм 1,5 склянки. У моєму випадку це трохи більше 5 склянок.
Ставимо на вогонь таз, доводимо до кипіння, витримуємо на маленькому вогні 10 хвилин. За цей час смородина полопается і стане м'якою.
На глибоку каструлю встановлюємо сито, викладаємо в нього невеликими порціями гарячу уварену масу,
її потрібно протерти і зцідити сік, що утворився.
Залишився в ситі макуха перекладаємо в окрему миску для охолодження і подальшої переробки.
Отриманий густий сік з м'якоттю з каструлі (каструлю не мийте) переливаємо назад в таз, доводимо до кипіння.
Вводимо цукор таким чином — з розрахунку на кожен літр соку додаємо 600 грамів цукру.
Як визначити, скільки отцеженного соку у нас вийшло? Не будемо ж ми зараз з вами розливати сік в банки. Для цього в каструлю, куди протирали через сито уварені ягоди, наливайте літровими банками питну воду до рівня, на якому знаходився наш сік. У мене вийшло десь 3,5 літра.
Значить, потрібно 2,1 кг цукру, який ми вводимо в кілька прийомів до повного його розчинення.
Варимо при середній температурі до зменшення в об'ємі на 1/3. Пінки, як такої, не буде. Головне, постійно заважаємо, щоб на поверхні не утворювалася плівка, яка буде заважати випаровування зайвої рідини.
до Речі, на початку процесу плівка не утворюється, а починає з'являтися вже ближче до кінця, саме постійне і часте поява густий плівки на поверхні смородинового желе і на стінках посуду говорить про його готовність.
Я ще перевіряю готовність желе таким чином: на охолоджене в холодильнику блюдце я наливаю буквально чайну ложку желе і якщо при нахилі блюдця воно сильно не розтікається і на його поверхні з'являється зморщена плівочка – процес можна вважати завершеним.
Процес варіння зазвичай може тривати від 40 хвилин до години.
Вимикаємо вогонь, наливаємо гаряче желе чорних ягід в стерилізовані теплі баночки, накриваємо прокип'яченими кришками, закатуємо.
Банки відразу потрібно поставити догори дном для утворення вакууму, а через пів годинки повернути в нормальне положення.
На наступний день желе з чорної смородини виглядає так:
Що ж стосується макухи, що залишилося після протирання чорної смородини, то я в каструлю в яку налила 3,5 літра водички, поклала половину макухи (а другу половину склала в пакет і в морозилку до наступного разу) і склянку цукру, поставила на вогонь, перемішала, дала закипіти і відразу вимкнула. На ранок мої діти пили чудовий напій.
Смачного і смачних заготовок на зиму.
p.s. З вказаного кількості ягід чорної смородини у мене вийшло 6 баночок об'ємом по пів літра. А як желе з чорної смородини готуєте ви? Поділіться, нам всім буде дуже цікаво.