» » Желе з чорної смородини на зиму рецепт з фото

Желе з чорної смородини на зиму рецепт з фото


Желе з чорної смородини на зиму

Друзі, привіт!

Я зібрала п'яти літрове відерце чорної смородини. І на цей раз вирішила заготовити на зиму не компот або варення, а зварити желе з чорної смородини – прекрасне десертне блюдо, для діток особливо.

Желе з чорної смородини

Раз вже ми займаємося заготовками на зиму, то я не думаю, що ви будете возитися з маленькими порціями. Тому в розрахунок беремо 5 літрове відерце чорної смородини або це приблизно 3,5 кг ягід.

Їх необхідно перебрати і помити. Як це швидко робиться, я розповідала, коли готувала компот із червоної смородини.

Знову ж таки повторюся, що необов'язково повністю видаляти всі гілочки, адже ми не варення, а желе варимо. Дрібні гілочки можна залишити.

Чорна смородина

Якщо трапляються недостиглі ягоди, це навіть добре. Тому що, завдяки їм, желе буде краще застигати.

Готуємо на зиму желе з чорної смородини

Перекладаємо чисту смородину в сито або друшляк і даємо стекти воді.

Перебираємо і моєму чорну смородину

На всяк випадок можете переважити ягоду. І вже з чистої ваги розрахувати, скільки води і цукру буде потрібно.

Тепер ягоду можна викласти в емальований таз і залити водою. А нам потрібно на кожен кілограм 1,5 склянки. У моєму випадку це трохи більше 5 склянок.

Варимо желе з чорної смородини

Ставимо на вогонь таз, доводимо до кипіння, витримуємо на маленькому вогні 10 хвилин. За цей час смородина полопается і стане м'якою.

Готуємо желе з чорної смородини на зиму

На глибоку каструлю встановлюємо сито, викладаємо в нього невеликими порціями гарячу уварену масу,

Протираємо чорну смородину через сито

її потрібно протерти і зцідити сік, що утворився.

Протираємо чорну смородину

Залишився в ситі макуха перекладаємо в окрему миску для охолодження і подальшої переробки.

Макуха з ягід чорної смородини

Отриманий густий сік з м'якоттю з каструлі (каструлю не мийте) переливаємо назад в таз, доводимо до кипіння.

Вводимо цукор таким чином — з розрахунку на кожен літр соку додаємо 600 грамів цукру.

Як визначити, скільки отцеженного соку у нас вийшло? Не будемо ж ми зараз з вами розливати сік в банки. Для цього в каструлю, куди протирали через сито уварені ягоди, наливайте літровими банками питну воду до рівня, на якому знаходився наш сік. У мене вийшло десь 3,5 літра.

Значить, потрібно 2,1 кг цукру, який ми вводимо в кілька прийомів до повного його розчинення.

Варимо желе з чорної смородини

Варимо при середній температурі до зменшення в об'ємі на 1/3. Пінки, як такої, не буде. Головне, постійно заважаємо, щоб на поверхні не утворювалася плівка, яка буде заважати випаровування зайвої рідини.

до Речі, на початку процесу плівка не утворюється, а починає з'являтися вже ближче до кінця, саме постійне і часте поява густий плівки на поверхні смородинового желе і на стінках посуду говорить про його готовність.

Я ще перевіряю готовність желе таким чином: на охолоджене в холодильнику блюдце я наливаю буквально чайну ложку желе і якщо при нахилі блюдця воно сильно не розтікається і на його поверхні з'являється зморщена плівочка – процес можна вважати завершеним.

Процес варіння зазвичай може тривати від 40 хвилин до години.

Вимикаємо вогонь, наливаємо гаряче желе чорних ягід в стерилізовані теплі баночки, накриваємо прокип'яченими кришками, закатуємо.

Банки відразу потрібно поставити догори дном для утворення вакууму, а через пів годинки повернути в нормальне положення.

На наступний день желе з чорної смородини виглядає так:

Желе з чорної смородини

Що ж стосується макухи, що залишилося після протирання чорної смородини, то я в каструлю в яку налила 3,5 літра водички, поклала половину макухи (а другу половину склала в пакет і в морозилку до наступного разу) і склянку цукру, поставила на вогонь, перемішала, дала закипіти і відразу вимкнула. На ранок мої діти пили чудовий напій.

Смачного і смачних заготовок на зиму.

p.s. З вказаного кількості ягід чорної смородини у мене вийшло 6 баночок об'ємом по пів літра. А як желе з чорної смородини готуєте ви? Поділіться, нам всім буде дуже цікаво.

Радимо прочитати

Желе з агрусу на зиму рецепт з фото
Желе з агрусу на зиму рецепт з фото
Ми вже заготовили на зиму смородинове желе, тепер черга за агрусом. Так от, желе з агрусу ми з вами будемо готувати на зиму трохи інакше. Але запевняю вас, що десерт вийде відмінний і взимку буде
Желе Бите скло
Желе Бите скло
Зазвичай з осені я заморожую багато ягід. Взимку їх використовую для приготування пирогів, компоту, киселю. А найбільше люблю готувати фруктове желе Бите скло або Мозайку. Його з нетерпінням чекає
Варення із червоної смородини 5 хвилинка
Варення із червоної смородини 5 хвилинка
Смородина, як відомо, буває різна: чорна, біла, червона. Більшість з нас кожен рік намагається обов'язково запастися на зиму чорною смородиною, у вигляді варення або заморожування ягід, вважаючи її
Варення з йошти
Варення з йошти
Варення з йошти володіє насиченим кольором. Унікальний кислуватий смак дозволить вживати продукт з солодкими бісквітами або в додаток до сиру. Блюдо виходить смачним і оригінальним. Це варення

0 комментариев

Ваше имя: *
Ваш e-mail: *
Код: Кликните на изображение чтобы обновить код, если он неразборчив
Введите код:
X

Зарегистриваться
/Войти

На початок сторінки