Баурсаки на кефірі
У кожного народу є свої фірмові страви. Наприклад, у російських - пиріг курник, в українців - галушки, а у тюркських народів - баурсаки. Ці смачні пончики (по-нашому) азіати смажать і в будній день, і в свято. Жодне застілля не обходиться без рум'яних Баурсак!
Тісто для них готують в основному дріжджове. Але досвідчена господиня і на кефірі приготує такі смачні баурсаки, що гості «відірватися» від них не зможуть!
Щоб приготувати баурсаки на кефірі, вам знадобиться:
- 250 грам кефіру;
- 100 грам цукру;
- 2 яйця;
- 400 грам борошна;
- 5 грам солі;
- 5 грам соди;
- 60 грам соняшникової олії в тісто і 200 -300 грам для смаження.
Багато господині радять кефір перед використанням підігріти. Але я зробила висновок, що на холодному кефірі тісто виходить більш повітряне і набагато смачніше! Тому кефір гріти не треба.
У миску розбийте яйця, насипте цукор і сіль. Добре збийте міксером.
Налийте в цю суміш кефір і масло. Розмішайте ложкою. Більше міксером не користуйтеся. Інакше баурсаки з такого тесту вийдуть щільні і можуть не пропектися.
Поступово насипайте борошно, не забувши покласти спочатку соду. Розмішуйте ложкою, а потім тісто вимісити рукою. Воно повинно вийти у вас дуже м'яке.
Стіл добре посипте борошном і викладіть на нього тісто. Розділіть його на кілька ковбасок. Від ковбаски відрізати шматочки тіста і робіть невеликі товстенькі коржики, злегка посипаючи їх борошном.
У казан налийте олію і добре його розжарите.
Опускайте по кілька штук лепёшечек в казан, попередньо струсивши зайву муку, інакше масло від неї буде сильно горіти і диміти. Коржики розмішуйте вилкою і постійно перевертати, щоб вони рівномірно присмажився. Коржі прямо на очах починають надуватися і перетворюватися в круглі баурсаки.
Коли вони стануть рум'яними, виловіть їх шумівкою і викладіть на тарілку, покриту паперовою серветкою, щоб стік зайвий жир.
Баурсаки зазвичай подають до столу з пилу, спеку. Тоді вони зовні злегка хрусткі, а всередині дуже м'які й ароматні.
Приємного чаювання!