Клафуті з вишнею на кефірі - 2 рецепта з різними смаками - рецепт з фото крок за кроком
складові
- Цукор - 50 гр
- Кефір - 2 ст. ложки
- Борошно - 30-35 гр
- Яйце - 1 шт.
- Вишня - 150 гр
Час приготування - 25-35 хвилин
Вихід - 2 порції
Клафуті - ніжний повітряний десерт, заливна солодкість з ягідної або фруктовою начинкою. Французький пиріг з вишнею - класичне клафути, що отримало останнім часом популярність у всьому світі, завдяки швидкій і простий готуванні.
Традиційне клафути - десерт з великим вмістом яєць, за рахунок яких пиріг набуває свою впізнавану легку однорідну структуру. Однак не всім подобається цей "солодкий омлет", в якому ясно відчувається яєчний смак. Цей недолік легко виправити, замінивши деяку частину яєць кефіром або використавши в тесті тільки жовток.
Наведені рецепти допоможуть приготувати 2 види клафути з вишнею: традиційний варіант і вишнево-горіховий без борошна.
Як приготувати клафути з вишнею - рецепт з фото крок за кроком
Найпростіший спосіб приготування вишневого порційного десерту. Рецепт можна з легкістю видозмінювати під свої смаки і переваги. А щоб зробити пиріг більш легким, досить борошняну суміш зменшити вдвічі, замінивши її частина на крохмаль.
Підготувати необхідні компоненти (список інгредієнтів представлений вище)
Велике яйце з цукром збити в пишну солодку масу. Можна робити це ручним віночком, але міксером буде швидше і якісніше.
Розбавити масу 2 столовими ложками кефіру середньої або малої жирності. Перемішати.
В отриману масу просіяти пшеничне борошно. Добре перемішати, домагаючись однорідності тесту.
Розм'якшеним маслом змастити порційні формочки для десерту.
Розлити рідке тісто по формах, заповнюючи їх наполовину.
Випікати 7-10 хвилин в гарячій духовці при 180С. Після клафути дістати, за цей час схопитися тільки низ вироби, а середина і верх остануться рідкими. Розкласти поверх випічки вишню. Можна помістити ягоди з хвостиками, вони додадуть якусь родзинку готового блюда.
Продовжити випічку клафути в духовці ще 15-20 хвилин. Готовий порційний пиріг придбає апетитну кірочку зверху, залишаючись м'яким і ніжним всередині.
Дати десерту злегка охолонути і подавати в порційних керамічних формочках.
Вишневий клафути - рецепт з горіховим смаком без борошна
Варіант французького десерту для тих, хто на дієті. Випечений без борошна клафути залишається щільним за рахунок крохмалю і мигдальної муки, яку в наших реаліях можна замінити на мелений волоський горіх.
складові
- Цукор - 80 гр
- Кефір - 70 мл
- Горіхи - 70 гр
- Крохмаль - 15 гр
- Яйце - 2 шт.
- Вишня - 150-200 гр
Час приготування - 30-40 хвилин
Вихід - 4 порції
Ядра волоського горіха блендером змолоти до стану борошна.
Порада. Щоб надати горіховою масі більшої схожості з борошном, тим самим зменшивши її "зернистість", то сміливі горіхи за допомогою кавомолки.
1 яйце і 1 яєчний жовток разом з цукром перетворити міксером в пишну солодку масу.
Порада. Якщо готувати клафути з 2 повноцінними яйцями, то тоді додатковий білок додасть не тільки більшої пишності, а й посилить "яєчний" аромат готового виробу.
Влити в солодку масу кефір високої жирності. Саме цей молочний продукт замінить частину яйця в випічці.
Всипати в миску горіхи з крохмалем.
Акуратно перемішати масу. Виходить дуже легке рідке тісто з великою кількістю бульбашок повітря.
Форми для випічки змастити маслом. Можна використовувати порційні форми, або спекти один великий пиріг.
Залити тісто в форми, заповнюючи їх не більше ніж на ¾.
Зверху розкласти вишню без кісточок. Оскільки ягода важче тесту, то вона опуститися на дно форми.
Порада. Якщо хочете, щоб ягоди залишилися зверху пирога, то вчините, як в попередньому рецепті: укладіть їх поверх тесту після 10-хвилинної випічки вироби.
Випікати клафути з вишнею в попередньо розігрітій до 180-190С духовці 20-25 хвилин. Готовність визначити по появі рум'яної скоринки зверху вироби.
Готові порційні пироги перед подачею можна посипати цукровою пудрою. Усередині клафути виходить дуже м'яким, хоч зовні текстура серединки здасться погано пропечене, це не так.
Примітка. Через горіхової маси замість борошна зовнішній вигляд самого виробу буде темніше, ніж традиційне клафути, але смак залишиться ніжним.
Подається заливний пиріг зазвичай в ледве теплому вигляді в маленьких порційних керамічних формочках. Велике клафути випікається в скляній формі, в якій і ставитися на стіл.