Клафуті зі сливами на кефірі - рецепт з фото крок за кроком
складові
- Зливи - 250-300 гр
- Кефір - 200 мл
- Борошно - 180 гр
- Цукор - 120 гр
- Яйце - 3 шт.
- Масло вершкове - 50 гр + 20-30 гр
- Цукрова пудра - на посипання
Час приготування - 80 хвилин
Вихід - пиріг на 12 шматків
Клафуті або заливні пироги - традиційне французьке ласощі, яке стало популярним у всьому світі. Такий десерт люблять за простоту приготування і різноманітність смаків. Пироги з ягодами висловлюють яскраві фарби літа, а соковитий клафути зі сливами уособлює зміну сезону і прихід осені. Так що вперед за насиченими сливовими десертами!
Як приготувати клафути зі сливами - рецепт з фото крок за кроком в духовці
Розглянувши всі моменти приготування клафути, ви зможете балувати їм свою сім'ю щодня. Адже з десертами, що з'єднують в собі елементи запіканок і пирогів, впорається навіть дитина.
Підготуйте і відміряйте всі необхідні компоненти.
Слива - основа нашого страви. Природно, плоди повинні бути щільними, без червоточини і підгнивання. Зверніть увагу на білий наліт по шкірці. Це - знак якості, який говорить про те, що зливу не зазнала обробці. Не бійтеся використовувати таку зливу в їжу.
Плоди ретельно вимийте і видаліть у них кісточку. Кожна сливка повинна бути розламані на 2 половинки.
Щоб пиріг пропікся правильно і рівномірно, на цьому етапі включіть її для нагрівання на 200С.
Акуратно відокремте жовтки від білків. За допомогою міксера збийте білки в щільну білу піну. Щасливі власники кухонного комбайна можуть скористатися ним, що значно полегшить вашу працю.
Жовтки з цукром міксером або комбайном перетерти до однорідності.
Правильно збиті компоненти повинні збільшитися в обсязі і стати гладкою білою масою.
У солодку масу викладіть м'яке вершкове масло кімнатної температури. Можна його попередньо розтопити, але тоді тісто буде мати більш рідку структуру. Акуратно вбити масло в масу.
Влити кефір і розмішати його. Оскільки заливні пироги часто готуються на молоці, то не бійтеся використовувати рідкі варіанти кефіру. Навіть знежирений продукт сюди прекрасно підійде.
Підсипати в тісто борошно і розмішати її, намагаючись позбутися від усіх грудочок.
Увага! Випічка з великою кількістю яєць (більше 2) може готується без розпушувача. Але якщо ви переживаєте за свій пиріг, то разом з борошном в тісто можна додати трохи соди, не більше ¾ ч. Ложки.
Акуратно введіть пишні білки. Саме вони додадуть обсяг всієї випічці.
Вмішувати білок в тісто краще силіконової або дерев'яною лопаткою. Чи не намагайтеся розбити всі бульбашки повітря, нехай вони залишаться в тесті у вигляді невеликих шматочків білка.
Випікати клафути краще в скляній формі. У ній пиріг виглядає ошатно. Щедро змастіть форму маслом або маргарином.
Ласуни можуть сміливо присипати дно форми цукром.
Тепер красиво викладіть сливи на дно форми зрізом вниз. Можна не соромитися і щільно укладати фрукти один до одного.
Тонкою цівкою влийте тісто у форму. Намагайтеся в процесі заливки не пошкодити фрукти, не треба щоб вони спливли наверх.
Тісто має повністю покрити начинку. Якщо ви все зробили правильно, то у вас буде заготовка як на фото і сливи не будуть "плавати" в тесті.
Тепер форму з тестом треба прикрити фольгою. Це необхідно для того, щоб верх пирога не підгорів.
Поставити десерт в розігріту духовку і випікати 25-30 хвилин. Через пів години прибрати фольгу з форми. Якби духову шафу не був би попередньо розігрітий, то час випікання клафути збільшилася б до 20 хвилин.
Продовжити випічку десерту ще на 15-20 хвилин для остаточного пропікання і появи апетитною скоринки зверху.
Готовому клафути дати злегка охолонути і притрусити його цукровою пудрою для краси.
Подавати десерт до чаю, кави або молока.
Цей універсальний рецепт застосовується і для порційних блюд. Такий пиріг можна випікати в маленьких формочках. Тоді для них кожну сливу необхідно нарізати тонкими часточками, розділяючи половинки на 2-3 частини. Всі інші дії виконуються згідно із запропонованим рецептом.