Тісто для вареників на кефірі - рецепти з фото крок за кроком
Вареники - це варені вироби, пиріжки, з начинкою. Вони вважаються українською стравою, але зустріти їх в ресторанній або домашньої кухні можна практично у всіх країнах. Рецепт заварного тесту для них дуже простий, а ось начинка може бути найрізноманітнішою: це м'ясо, гриби, овочі, фрукти, ягоди, сир, гречка, квасоля, риба ... Блюдо стало настільки затребуваним, що увійшло в промислове виробництво. І все ж домашні вареники і пельмені вважаються набагато смачніше, напевно тому, що кожен виріб готується з душею.
Вареники ніколи не набридають, тому що їх готують з різноманітними наповнювачами. Вибір начинки залежить від пори року, наявності поста, певних свят і просто від бажання господині. Можна варити їх у воді, але ще смачніше вареники парові. Тісто для них замішується по-різному. Існують звичайні вареники, а є рецепти їх прискореного приготування - з «ліниві» тезки. Вони теж бувають з різними начинками - сиром, гарбузом, капустою ... Чи знаєте ви, що вареники з м'ясом і пельмені - близькі родичі? Тільки в вареники закладають відварене м'ясо, а в пельмені - сире.
Ця страва стало таким популярним, що з 2006 р стали проводитися навіть змагання зі швидкісного поїдання вареників. Перший в історії переможець зумів з'їсти сто вареників за 5 мін.22 сек. Вареники були з картоплею. Існує навіть кілька пам'ятників варенику в різних країнах (Канада, Україна).
Наші предки з задоволенням проводили ігри з варениками. Для цього в кожен екземпляр при ліпленні закладався якийсь сюрприз, який щось символізував. Виходило святкове ворожіння на Старий Новий рік. Якщо їдцю попадалася ґудзик, на нього чекала обновка, квасоля означала багатство, горох - подорож, рибна луска - вагітність, ну а всі наречені мріяли побачити в варенику колечко - символ близької весілля. Може, і ви спробуєте зробити вареники з сюрпризом? Наші рецепти вам в цьому допоможуть.
зміст
- Рецепти тіста для вареників на кефірі з покроковими фото
- Вареники c картоплею (9 рецептів)
- Сирні ліниві вареники
- Ледачі вареники з сиром і манкою
- Вареники на пару з чорницею
- Вареники з квашеною капустою
- Вареники зі свіжою капустою і томатним соусом
- Вареники з сирою картоплею і салом
- Вареники c вишнею, відварені та парові (2 рецепта)
- Вареники на пару з начинкою з агрусу
- Рецепт тіста на вареники c полуницею
- Як зробити тісто для вареників, рецепт з фото (начинка з картоплі з грибами)
- Пельмені на кефірі
- Вареники в хлібопічці
- Інші прості і смачні рецепти вареників
- Вареники з яблучною начинкою
- Вареники зі сливами
- Вареники з грушею
- Вареники з гарбузової начинкою
- Шоколадні вареники з вишнею
- Вареники з абрикосами
- Незвичайні апельсинові вареники «Квіти»
- Вареники з сиром сулугуні
- Вареники зі шпинатом
- Вареники з помідорами
- Вареники з маком
- Вареники з рибою
- Ледачі вареники-рулети з капустою
- різнобарвні вареники
- Вареники-трояндочки
- Поради та секрети приготування вареників
- Чому вареники розвалюються при варінні?
- Чому вареники тріскаються в морозилці?
- Які вареники можна заморожувати?
- Чому вареники злипаються при варінні?
- Чому вареники не пишні?
- Чому вареники жорсткі?
- Чому вареники варяться довше, ніж пельмені?
- Чому вареники не склеюються?
- Скільки варити вареники після закипання води?
- Чи можна їсти вареники тим, хто худне або на дієті?
- Як красиво ліпити вареники і пельмені?
- Тісто для вареників в хлібопічці?
- Тісто для вареників і пельменів + відмінність
- Чим начинити вареники на Старий Новий рік?
- Начинки для вареників на пару
- Що робити, якщо злиплися заморожені вареники?
- Як варити вареники в мультиварці?
Рецепти тіста для вареників на кефірі з покроковими фото
Вареники c картоплею (9 рецептів)
Фото-рецепт розповість, як робити заварне тісто для пельменів і вареників. Ви зможете вибрати підходящий для вас варіант тесту: на кефірі, на мінеральній воді, картопляному відварі або молоці. Начинка з картоплі теж може бути з різними добавками. А також ви дізнаєтеся, як заморозити готове заварне тісто для вареників і пельменів в морозилці.
Дивитися рецепт заварного тесту для вареників з картоплею на кефірі
Сирні ліниві вареники
Швидкий і легкий рецепт вареників. Тут використовується особливе тісто: начинка входить до складу самих вареників. Рецепт настільки простий, що вашими помічниками можуть бути навіть діти. Тим більше, що ліниві вареники готують навіть для полуденків в дитячому саду, і багато дітей просто обожнюють їх.
Дивитися рецепт ледачих вареників з борошна і сиру на кефірі
Ледачі вареники з сиром і манкою
Ще один рецепт «на швидку руку». Замість борошна в ньому використовується манна крупа, від неї тісто стає більш ніжним. Ця страва підходить маленьким дітям, годуючим мамам і іншим людям, які намагається дотримуватися дієти.
Дивитися рецепт ледачих вареників з манки і сиру на кефірі
Вареники на пару з чорницею
Докладний рецепт приготування дуже ніжних вареників з чорницями. Тут ви знайдете докладний опис смачного тіста для вареників, рецепт з фото крок за кроком. Особливість начинки в тому, що ці ягоди можна змішувати з сирною масою.
Дивитися рецепт вареників c чорницею на кефірному тесті на пару
Вареники з квашеною капустою
В цьому фото-рецепті ви зможете дізнатися, як правильно приготувати традиційні вареники з кислою капустою, а також познайомитеся, з чим можна зробити вареники (м'ясом, картоплею, грибами).
Дивитися рецепт вареників c квашеною капустою на кефірі
Вареники зі свіжою капустою і томатним соусом
Як приготувати тісто на вареники? Класичний покроковий рецепт з фото допоможе вам без праці впоратися з цим завданням. А овочева начинка з соусом припаде до смаку самому вишуканому гурману. Радимо вам обов'язково приготувати цю страву, ваші домашні обов'язково оцінять його!
Дивитися рецепт вареників cо свіжою капустою на кефірі
Вареники з сирою картоплею і салом
Нескладний рецепт приготування вареників, адже картопля не вимагає попередньої варіння.
Дивитися рецепт вареників cирим картоплею і салом
Вареники c вишнею, відварені та парові (2 рецепта)
Ви знаєте, як робиться тісто на вареники? Рецепт з фото крок за кроком розповість про всі подробиці його приготування. Вареники можна готувати двома способами: варити у воді або робити на пару. Спробуємо зробити вареники з вишнею, а спосіб приготування ви виберете самі.
Дивитися рецепт вареників з вишнею на кефірі
Вареники на пару з начинкою з агрусу
У цьому рецепті можна дізнатися всі секрети приготування тіста на кефірі для вареників на пару! А також познайомитеся з дуже корисною і смачною ягідної начинкою.
Дивитися рецепт вареників c агрусом і кефіром на пару
Рецепт тіста на вареники c полуницею
Напевно, найсмачніші вареники виходять з ягідної начинкою. Особливо апетитними і ніжними вони виходять з полуницею. Причому, ласувати таким блюдом можна і взимку, адже для цього рецепта підійде навіть заморожена полуниця.
Дивитися рецепт вареників з полуницею на кефірі
Як зробити тісто для вареників, рецепт з фото (начинка з картоплі з грибами)
Традиційне ситне блюдо, відмінно підходить для обіду або вечері. Тут ви знайдете докладний рецепт тесту для вареників на кефірі. Гриби можна використовувати будь-які, краще використовувати вже підготовлені - обсмажені, варені або консервовані, як в цьому рецепті.
Дивитися рецепт вареників на кефірі з картоплею та грибами
Пельмені на кефірі
Тісто для пельменів і вареників робиться ідентично. Начинкою може витупать курячий фарш, а можна зробити пельмені з цибулею, зеленню і навіть з капустою.
Дивитися рецепт пельменів з курячим фаршем на кефірі
Вареники в хлібопічці
Хлебопечка - прекрасний винахід, що полегшує нелегку працю по вимішуванню тесту. З цього рецепта ви дізнаєтеся, як швидко і без зусиль приготувати смачні вареники з допомогою хлібопічки.
Дивитися рецепт тесту для вареників в хлібопічці
Інші прості і смачні рецепти вареників
Існують і інші види начинки. Розглянемо солодкі наповнювачі.
Вареники з яблучною начинкою
C цією начинкою вареники виходять неймовірно ніжними і соковитими, та й доступна вона цілий рік, а не в сезон, як інші фрукти.
Що знадобиться:
- Яблука: 5-6 шт .;
- Цукор: 2 ст.л .;
- Борошно: 3 ст .;
- Вода: півсклянки;
- Молоко: 200 мл;
- Яйце: 1 шт .;
- Сіль: 1 ч.л .;
- Масло (рослинна): 2 ст.л.
Начинка готується просто: яблука дрібно нарізаємо і засипом 1 ложкою цукру, а потім відкладемо ненадовго.
Робимо тісто. Просіяне борошно (2 ст.л.) з'єднуємо зі столовою ложкою цукру, додаємо сіль і перемішуємо. Потім вливаємо трохи підігріте молоко і знову перемішуємо. Прийшла черга води і рослинного масла. Щоразу після додавання нового продукту тісто ретельно вимішуємо. Додаємо яйце і решту борошна, замішуємо тісто.
Тісто готове, залишається розділити його на частини, розкачати, вирізати кружальця або квадратики, розкласти начинку і заліпити вареники одним із способів. Такі вареники можна готувати і на пару, і в воді.
Вареники зі сливами
Це варенки з дуже соковитою начинкою. Потрібно постаратися готувати швидко і акуратно, щоб уникнути надмірного витікання соку всередині. Зате смак у них приголомшливий!
Замішуємо тісто з будь-якого рецепту із зазначених вище. Підійде тісто і на воді, і на кисломолочних продуктах.
Для начинки знадобиться 300-400 г сливи. Її нарізаємо шматочками, посипаємо цукром. Залишилося зліпити вареники за алгоритмом і відварити їх у воді або приготувати на пару.
Вареники з грушею
Ці вареники неймовірно ароматні завдяки солодкої груші. Секрет їх в тому, що грушу ми з'єднаємо з малиною. Цей фруктово-ягідний дует приємно здивує вас своїм свіжим, кислувато-солодким смаком. Запах під час варіння буде просто фантастичний, так що вашим близьким доведеться запастися терпінням, щоб дочекатися, коли страва буде готова. Але вареники подають гарячими, так що чекати доведеться недовго.
Так як начинка з ягід дуже ніжна і соковита, то додаткова рідина в складі тесту ні до чого. Тому тісто буде складатися в цьому випадку з борошна (300 г) і яєць (3 шт.), Плюс крапля солі. Вимешенное тісто відправляємо в холодильник.
Для начинки знадобиться 150 г малини, а груші -200 м Додаємо цукор за смаком і 3 столові ложки панірувальних сухарів. Вони скріплять начинку. Ліпимо вареники, як в попередніх рецептах і варимо їх.
Вареники з гарбузової начинкою
Хоча гарбуз відноситься до овочів, начинка у нас буде солодкою. Її знадобиться всього 200 г. Гарбуз потрібно почистити, потерти на крупній тертці і згасити на рослинному маслі на сковороді до м'якості. Потім додаємо цукор за смаком і начиняє вареники.
Склад тесту майже не відрізняється від рецепта з яблуками, тільки муки візьмемо 250 г, води - 100 мл.
Шоколадні вареники з вишнею
У них дуже романтичну назву «Чорний ліс». У вас вийдуть вареники незвичайного шоколадного кольору. Тому склад тесту трохи відрізняється від звичайного білого.
- Борошно: 200 г;
- Яйце: 3 шт .;
- Какао: 60-70 г;
- Цукор: 5 ст.л .;
- Крохмаль (кукурудзяний): 1 ст.л .;
- Масло (рослинна): 2 ст.л .;
- Вишня: 0,5 кг;
- Лимон (цедра): 1 шт.
Для начинки потрібно вийняти кісточки зі свіжої вишні, що виділився сік зберегти окремо. Додати цукор (2 ст.л.), крохмаль і цедру лимона, можна замінити апельсином. Залишити на 15-20 хв.
Замісити тісто із зазначених продуктів. Сахара знадобиться 3 ст.л. Дати тесту расстояться і виліпити вареники. При подачі поливаємо сметаною, вершками і соком вишні.
До речі, подивіться рецепт торта «Чорний ліс» на кефірі
Вареники з абрикосами
Легкі, що тануть у роті вареники з фруктовою начинкою і медовим смаком.
Тісто замішуємо, як для вареників з яблуками.
Для начинки візьмемо 100 г рису, 15-17 ягід кураги. Рис відварюємо, майже до готовності, охолоджуємо і подрібнюємо блендером, знову-таки не до стану каші. Сушені абрикоси замочуються в окропі на 10 хв., Потім їх можна порізати або подрібнити в блендері. З'єднуємо курагу і рис, цукор за смаком. Начинка готова. Ліпимо вареники, відварюємо, подаємо зі сметаною або медом, який ще сильніше підкреслить кислувато-солодкий смак начинки.
Незвичайні апельсинові вареники «Квіти»
Дуже незвичайне блюдо, в якому тісто для ледачих вареників набуває неймовірну форму. Для приготування знадобляться формочки для печива у вигляді квіточок. А для прикраси знадобиться ваша фантазія! Робиться блюдо швидко, а виглядає дуже красиво.
Тісто робиться з наступних продуктів:
- Борошно: 30 стол.л .;
- Яйце: 1 шт .;
- Цукор (пудра): 2 ст.л .;
- Сир: 400 г;
- Сметана: 8 ст.л .;
- Вершкове масло: 50 г;
- Апельсин перетворюємо в цедру і окремо сік (цедру трьом на тертці, сік вичавлюємо).
- Яйце розмішуємо з цукром.
- Сир протираємо через сито.
- З'єднуємо: сир, борошно, яйце з цукром, цедру, 4 ст.л.сока апельсина.
- Накриваємо тісто і залишаємо на 20-30 хв.
- Розкачуємо тонко, бажана товщина півсантиметра.
- Вирізаємо квіти за допомогою форм для печива.
- Відварюємо їх до моменту спливання.
- Виловлюємо, викладаємо на тарілку, поливаємо розтопленим вершковим маслом, перемішуємо.
- Готуємо соус: сметану збиваємо з цукровою пудрою і 2-3 ложками соку апельсина.
- На тарілку наливаємо соус, зверху - «квіточки». В серединки можна покласти варення, шматочки фруктів, родзинки, мед і т.п.
Вареники з сиром сулугуні
У цих вареники дуже ніжна і смачна начинка. Тісто робимо, як в рецепті з яблуками.
Для начинки потрібно взяти 300 г сиру сулугуні. За бажанням, його можна посолити, а також додати дрібно порізану зелень. Сир натираємо на дрібній тертці, треться він легко. Далі розкладаємо начинку, ліпимо вареники і варимо їх як зазвичай.
Вареники зі шпинатом
Дуже корисна і смачна різновид вареників. Особливо взимку, коли не вистачає вітамінів. Складнощів в приготуванні немає, так як начинка не соковита, а значить, немає і ризику витікання її під час варіння.
Тісто готуємо, як в рецепті з яблучною начинкою. Для начинки приготуємо пучок шпинату, 2 яйця, 100 г сиру. Його треба помити і дрібно порізати або подрібнити блендером. Яйця відварюємо і подрібнюємо. Сир тремо на тертці. Його можна замінити сиром або м'яким сиром, тільки тоді не забуваємо посолити. З'єднуємо компоненти. Начинка готова.
Ліпимо і варимо вареники, хвилин 5-6 після спливання. Подаємо з дрібно порізаним кропом і шматочком вершкового масла зверху ... Смакота!
Вареники з помідорами
Незвичайні, гостренькі, красиві, яскраві і вітамінні вареники, підійдуть і для тих, хто дотримується посту.
Так як начинка дуже соковита, то тісто буде потрібно досить густе, хоч і еластичне. У цьому рецепті пропонуємо взяти продукти в таких пропорціях:
- Борошно: 600-650 г;
- Окріп: 200 мл;
- Соняшникова олія: 100 мл
В окріп кладемо масло, сіль за смаком, додаємо борошно поступово ложкою, у міру вимішування тісто трохи охолоне і можна місити руками. Після чого залишаємо його на 30 хв. для вистоювання.
Для начинки візьмемо 6 великих помідорів, поріжемо кубиками, складемо в друшляк, щоб стік зайвий сік. Дрібно нарізаємо 3 зубчики часнику і зелень. Додаємо в помідори часник, зелень, улюблені спеції, сіль і 2 ст. ложки розпеченого (важливо!) рослинного масла.
Далі розгортає тісто, вирізаємо потрібну форму (кола або квадрати), кладемо начинку, щільно закріплюємо краю і відварюємо, їм буде потрібно 6-7 хв. після спливання.
Вареники з маком
Оригінальні вареники, оригінальне і вдале блюдо для святкового столу. Тісто готуємо, як в рецепті з начинкою з яблук. Тільки співвідношення борошна і води таке: 300г на 100 мл.
Півтора склянки маку заливаємо окропом і залишаємо розпаритися. Потім додамо півсклянки цукру і столову ложку густого меду, і включаємо блендер. Начинку розкладаємо на квадратики тесту, заліплює і відправляємо в окріп. Подавати краще з шматочком вершкового масла і сметаною.
Вареники з рибою
Вареники з дивним смаком і непередаваним ароматом. Склад тесту не відрізняється від описаного в рецепті з начинкою з яблук.
Начинку приготувати так. Нам знадобиться 0,5 кг будь-червоною морської риби. Філе промиваємо, витираємо, ріжемо кубиками.
100 г ріпчастої цибулі і 3 зубчики часнику подрібнюємо. Обсмажуємо їх на сковороді з чайною ложкою цукру. Після охолодження додаємо їх до риби, солимо, плюс ще ложка цукру і спеції.
Ліпимо і варимо вареники за способом, описаному в рецепті з яблуками. Смачного!
Ледачі вареники-рулети з капустою
Легкий і швидкий рецепт ледачих вареників, якщо вже набридли вареники з сиром. Оригінальний зовнішній вигляд вареників у вигляді улиточек порадує ваших домашніх.
Тісто робимо за рецептом вареників з яблуком. Для начинки дрібно ріжемо 500 г капусти, трьом на тертці 1 велику морквину. Тушкуємо на соняшниковій олії до готовності, солимо, додаємо краплю оцту.
Розкачуємо тісто. На нього укладаємо начинку. Загортаємо начинку в тісто у вигляді рулету і ріжемо великими шматками.
Рулетики укладаємо в глибоку сковороду, заливаємо гарячою водою трохи вище середини. Варимо їх 10 хв., На невеликому вогні, під кришкою. Вареники готові!
різнобарвні вареники
Ці різнокольорові вареники в формі цукерок точно сподобаються маленьким вибагливим їдоках! Начинкою буде сир із зеленню, горіхами і часником.
Для натуральних барвників нам знадобиться морквина, буряк і кріп або шпинат. Морква і буряк треба помити, витерти насухо, загорнути у фольгу і запекти в протягом години при темп. 170 град. або відварити. Потім натерти на тертці або перетворити в пюре блендером. Кріп або шпинат дрібно ріжемо, заливаємо окропом, рідина проціджуємо через сито. Червоний, оранжевий і зелений барвники готові.
Робимо тісто. Борошно 250 г змішуємо з сіллю 1 ст.л., просіюємо через сито. У центрі робимо ямку, туди виливаємо яйце, півсклянки теплої води і робимо тісто. Його потрібно буде розділити на 3 шматочки. У кожну частину додаємо по дві чайні ложки барвника і вимішуємо тісто остаточно. Можливо, доведеться підсипати муку. Отримані три шматочки тіста залишаємо, як зазвичай, на півгодини, накривши їх тканиною або посудом.
Для начинки нам знадобляться:
- Сир: 200 г;
- Часник: 3 зубч .;
- Кріп: пару столових ложок;
- Горіхи: 3-4 столові ложки (порізані);
- сіль;
- Сметана (або йогурт): пару ложок
Сир, порізані горіхи, дрібно порізаний кріп і видавлений часник з'єднуємо і перемішуємо, додаємо сметану, солимо.
Тісто кожного кольору по черзі розгортає в пласт і ріжемо на квадрати, по 5 см кожна сторона. Розкладаємо по пів чайної ложки начинки. Сторони квадрата звертаємо в трубочку до центру, кінці притискаємо і закручуємо як конфетну обгортку. Виходить форма цукерки. Вареники-цукерки варимо в окропі по пару хвилин після спливання.
Вареники-трояндочки
Ще одна дуже цікава і нетрадиційна форма вареників - троянди.
Тісто готуємо, як описано в рецепті з начинкою з яблук. Для начинки відварюємо 400 г картоплі, додаємо півсклянки молока, яйце, перець чорний і вершкове масло, робимо пюре. 1-2 великих порізаних цибулини обсмажуємо на олії до золотистого кольору і додаємо в пюре.
Розкачуємо тісто і вирізаємо прямокутники, одна сторона приблизно 5 см, друга 15 см. Розкладаємо начинку, краї злегка змочують водою. Прямокутник потрібно скласти уздовж, щоб вийшов більш вузький прямокутник. Тепер загортаємо в трубочку, як рулет. Чи не притискаємо краю. Виходить трояндочка. Троянди можна заморозити, можна приготувати відразу. Підійде і приготування на пару, і варіння. Якщо готові троянди вмочити в сік від буряка, то вони придбають червоний колір, схожий на натуральний.
Поради та секрети приготування вареників
Чому вареники розвалюються при варінні?
Буває, що вареники розвалюються. В чому справа?
Секрети тесту:
- Тісто має бути еластичним, адже в нього закладають соковиті начинки, наприклад, ягоди. Секрет в температурі. Для додання еластичності тісто замішують на крижаній воді або молоці.
- Еластичність виникає, якщо борошно просівати через сито для насичення киснем, і тільки потім замішувати тісто.
- Краще використовувати борошно твердих сортів.
- У тісто краще додавати яйце.
- З цією ж метою в тісто додають пару чайних ложок рослинного масла.
- Тісто необхідно вимішувати дуже ретельно, протягом 10 хвилин. Рухи спрямовані на розтягування і стиснення. В кінці тісто залишають у стані спокою на 30 хвилин при кімнатній температурі.
Секрети начинки:
- Якщо ви використовуєте соковиті ягоди, потрібно додати в них крохмаль.
- Щоб тісто не розм'якшилося і не потріскалось надалі, потрібно класти начинку кімнатної температури.
- Для ягідного наповнювача тісто треба розгортати товстіший, 2-2,5 мм. Для сухої начинки достатньо 1,5 мм.
- Не потрібно класти дуже багато начинки, вона розшириться при варінні.
- Важливо добре закріпити краю. Для ліплення потрібно трохи змочувати краєчки вареників водою.
Секрети варіння:
- Каструля для варіння повинна бути дуже широкою, а води - багато, щоб вареники не склеювалися між собою. Кидаємо вареники маленькими порціями.
- Кидати вареники треба в киплячу воду, не раніше. Воду можна підсолити і покласти кілька ложок рослинного масла в неї. Вода не повинна сильно кипіти!
- Найкраще - варити на пару.
- Не варто варити їх більше 4 хвилин.
- Спливли готові вареники потрібно відразу виловлювати, інакше вони можуть розвалитися.
- Готові вареники потрібно обсушити. Для цього їх бажано покласти в нагріту каструлю і потримати її на вогні 1 хвилину, після чого вимкнути вогонь і полити вареники маслом, каструлю струсити.
Чому вареники тріскаються в морозилці?
- Важливо навчитися правильно заморожувати їх. Для заморозки на чисту і суху дошку для різання овочів потрібно натягнути пакет. На нього розкласти вареники, обов'язково в один шар і так, щоб між ними була відстань. Всю цю конструкцію поміщаємо в морозилку на пару годин. Тепер залишилося вивернути пакет так, щоб вареники були всередині нього, вичавити повітря (максимально) і зав'язати пакет. Все готово.
- Не варто тримати вареники в теплому довго приміщенні, їх потрібно кидати в воду замороженими. А підготовлену для заморозки партію відразу відправляти в морозилку. Тоді вони залишаться цілими. Відправляємо на заморожування невеликі партії.
- Якщо в рецепті вказано велику кількість яєць, це може позначитися на крихкості тесту.
- Тісто обов'язково потрібно замісити до однорідності.
- Розриви і тріщини можуть виникнути через низький вміст клейковини в борошні, особливо якщо вона була не вищого сорту. Щоб виділилося достатню кількість клейкого вмісту, тісто після замісу має постояти 30-50 хв.
- При ліпленні можна давати тесту підсихати, ліпити доведеться досить швидко. Особливо, якщо в тесті знаходиться рідка соковита начинка - не можна давати тесту намокнути від неї.
- Зберігати вареники слід в пакетах, не в відкритому вигляді, щоб захистити їх від пересушування, а також від запахів інших продуктів.
Які вареники можна заморожувати?
Будь-які. Але все ж з варениками з ягідної соковитою начинкою ризик разваривания вище.
Уже відварені вареники теж можна заморожувати, тільки відразу після охолодження, не даючи їм полежати.
Відмінно збережуться в заморожуванні ліниві вареники. Принцип заморожування такий же, як у звичайних.
Чому вареники злипаються при варінні?
- У каструлі повинно бути достатньо місця всім вареників. Тому потрібно вибирати широку невисоку каструлю. Існує формула: на 0,5 кг вареників має бути 3 л води.
- Води повинно бути багато.
- Кидаємо стільки екземплярів, скільки після спливання помістяться в один шар. Інакше вареники в другому ряду, внизу, будуть більш «липучими».
- Після закладання вареників в окріп, потрібно акуратно перешкодити їх, щоб вони не приклеїлися до дна. Краще дерев'яною ложкою.
- Виловлені вареники краще відразу полити олією, накрити кришкою і струснути - тоді вони не злипнуться.
Чому вареники не пишні?
Вся справа в рецепті. З тіста на воді не вийдуть пишні, м'які, об'ємні вареники. Якщо замісити тісто на кефірі, йогурті, сметані з водою, сироватці або суміші кисломолочних продуктів, то пухкенькі вареники вас приємно здивують. Для поста такі рецепти, звичайно, не підійдуть. Але в решту часу пишне тісто в поєднанні з будь-якою начинкою порадує ваших близьких.
Сода додасть легкості тесту. Її не потрібно гасити спеціально, досить просто додати в борошно, потім долити кисломолочний продукт і вимісити тісто. Сода погаситься вже в тесті і зробить його більш пишним.
Для пишності в тісто можна додати трохи рослинного масла.
Чому вареники жорсткі?
Щоб тісто не було жорстким, потрібно строго дотримуватися рецепт. Якщо тісто вийшло твердоватим, додавайте воду: можливо, ви поклали занадто багато борошна. Яйця також сприяють жорсткості. Краще зменшити їх кількість до мінімуму.
Замість води можна використовувати сироватку або інший кисломолочних продукт, це пом'якшує тісто. Жирність кісломолочку повинна бути побільше.
Чому вареники варяться довше, ніж пельмені?
У вареники використовується вже готова начинка, а в пельменях - сира. До того ж вареники часто готують з фруктово-ягідної начинкою, а вона сама по собі проваривается швидше м'яса, яким зазвичай наповнюють пельмені.
Чому вареники не склеюються?
Краї вареників можна злегка намочити водою для кращого склеювання.
Скільки варити вареники після закипання води?
Ідеально - 6 хвилин до спливання і 2 хвилини після нього.
Якщо в них сира начинка, то до спливання краще варити 9-10 хвилин, зменшивши інтенсивність вогню конфорки.
Вареники з сиром можна варити 1 хв. після закипання, вони дуже ніжні.
Якщо у вас вареники не тільки що зліплені, а заморожені, то потрібно дати додаткових пару хвилин і кидати замороженими, інакше вони можуть розвалитися або почати склеиваться.
Доводити до кипіння краще на максимальній потужності. Варити після закипання краще на середньому вогні. Якщо зробити вогонь дуже сильним, вони можуть розваритися, а надто маленький вогонь може змусити їх раскиснуть.
Чи можна їсти вареники тим, хто худне або на дієті?
Якщо весь час харчуватися низькокалорійними і одноманітними стравами під час дієти, то можна отримати в результаті захворювання шлунково-кишкового тракту. Вареники відмінно підійдуть тим, хто знаходиться на дієті, щоб урізноманітнити їх меню. Існує навіть спеціальна дієта на вареники. Для цих цілей вибирається ягідна, овочева, фруктова, сирна начинка. Тісто робиться не на кисломолочних продуктах, а з борошна, води, яєць і солі. Допускається використовувати нежирний кефір. Калорійність такого тесту всього 210 ккал (на 100 г). Відмінним варіантом будуть ліниві вареники, так як в них знаходиться набагато менше муки і набагато більше нежирного сиру.
Для приготування такого дієтичного тесту борошно розводять досить гарячою водою (до 90 град.). Тоді воно буде щільним і не розвалиться. Однак воно буде ще й жорстким. Тому дієтичне тісторозкочують якомога тонше.
Як красиво ліпити вареники і пельмені?
Знайти хороший рецепт вареничного тесту - тільки половина справи. Для успішного його завершення потрібно виліпити красиві і міцні вареники. Як правильно ліпити вареники? Зробити це можна по-різному, способів багато. Ну а якщо ви запросите всю вашу сім'ю на ліплення, то у вас буде веселе сімейну справу, яке швидко згуртує ваших близьких.
- Найбільш популярний метод ліплення - косичка. Розповімо докладніше, як вареники заліпити красиво кіскою.
Починають ліплення зазвичай з розкочування тіста в тонкий пласт і видавлювання в ньому гуртків. Можна використовувати формочку або звичайний стакан, чашку з тонким краєм. Діаметр повинен бути від 8 см. Потім кладуть начинку. Кожен гурток складаємо навпіл, складочки. Виходить півмісяць.
Далі потрібно з'єднати два краю гуртка щільно, притиснути їх один до одного. Кут вареника загинаємо вгору, таким чином закріпивши його. Вийде вушко. Наступний край знову загинаємо вгору, так вийде нове вушко. Продовжуємо загинати куточки, вийде гарна і міцна косичка.
Розповімо важливий секрет: щоб коса була рівною, пересувати треба руку з вареником, а не ту, яка ліпить.
- Придавливание виделкою. Досить з'єднати краї вареника і придавити їх по колу виделкою.
- Ялинка. Готуємо кружечки з тіста і розкладаємо на них начинку. Защіпнём вареник один раз з одного краю. Потім защипувати один раз інший край, тягнемо до центру і приклеюємо. Продовжуємо защипувати краю, присувати їх до центру і приклеювати там, утворюючи шов посередині.
- Можна зробити вареники не в формі півмісяця, а у вигляді трикутників. З тіста вирізують НЕ гуртки, а квадратики. Далі заліплює їх будь-яким способом. Обрізків тесту буде менше, та й за часом це більш економна форма.
Тісто для вареників в хлібопічці?
Хлебопечка допоможе швидко і без зусиль зробити Вареничне тісто. Воно вийде однорідним, нежорсткими, хлібопічка відмінно вимісить його замість вас. Вареники залишаться цілими при варінні завдяки однорідності тесту. Важливо лише точно дотримуватися пропорції і порядок закладання продуктів. Візьмемо 0,5 кг просіяного борошна, 300 г холодної води, яйце, чайну ложку солі, 2 чайні ложки масла (рослинного). Розмішаємо сіль у воді, додаємо яйце і перемішати. Ємність змащуємо маслом. Завантажуємо солону воду з яйцем, потім борошно. Тепер залишилося вибрати програму і почекати 10-20 хв. Після закінчення замісу тіста потрібно дати йому расстояться півгодини, тільки потім можна розгортати його.
Тісто для вареників і пельменів + відмінність
Відмінність є і в тесті, і в начинці. Вареники роблять з різними наповнювачами, а пельмені - з м'ясної. Тільки в вареники кладуть готову начинку, а в пельмені - сиру.
Тісто для пельменів готують з борошна з водою і яйцями. Варіантів тесту для вареників набагато більше. Їх роблять з додаванням кисломолочних продуктів, тісто може бути і дріжджовим, і прісним.
Чим начинити вареники на Старий Новий рік?
Це свято зазвичай відзначають в колі сім'ї. У вареники під час ліплення, крім начинки, додається якийсь сюрприз. Він може бути неїстівним, наприклад, гудзик і т.п. У такому випадку потрібно попередити їдців про це.
Начинка символізує побажання. Існує цілий список можливих сюрпризів і їх значень. Наприклад, шматочок апельсина або його кісточка означає задоволення, капуста потрапляє до грошей, кільце - до весілля, перець означає гострі відчуття, яблуко говорить про отримання нагороди. Можна начинити різними сюрпризами все вареники. А можна все заправити однаково з певним побажанням, наприклад вишнями, щоб всі були щасливі в новому році, або горіхами, тоді всі гості будуть здорові.
Начинки для вареників на пару
Підійде практично будь-яка начинка: сир, вишня, картопля ...
Що робити, якщо злиплися заморожені вареники?
На жаль, перетворити злиплі вареники в поодинокі вже неможливо. Навіть якщо вдасться відірвати один від іншого, вони все одно будуть пошкоджені. Залишається перетворити вареничну масу в якийсь інший блюдо. Можна зробити з вареників суп, запекти з сиром в духовці або підсмажити на сковорідці зі сметаною і цибулею. Попередньо масу треба акуратно розрізати на шматочки. Вареники з солодкою начинкою, сиром або ягодами можна просто підсмажити на соняшниковій олії. Вийде блюдо з начинкою всередині і зовні, на смак дуже цікаве.
Як варити вареники в мультиварці?
Мультиварка - відмінний багатофункціональний помічник. З її допомогою можна зварити вареники як у воді, так і на пару. При варінні достатньо 3-5 хвилин після закипання води - для свежевилепленних вареників. Заморожені готуються 6-7 хв.
Для приготування виробів на пару заливаємо окріп в чашу, встановлюємо контейнер з варениками, закриваємо кришку, відкриваємо клапан і запускаємо програму варіння на пару. Якщо вареники тільки що виліплені, то вони будуть готові через 10 хв., Заморожені - 15 хв.