Хачапурі по-імеретинськи - рецепт з фото на кефірі
складові
- Борошно - 2,5 - 3 склянки
- Кефір - 250 мл
- Імерітінскій сир - 400 гр (можна замінити сулугуні)
- Яйце - 1 шт.
- Рослинна олія - 2 ст. ложки
- Сіль, цукор - по 1 ч. Ложці
- Сода - ½ ч. Ложки
Час приготування - 40-50 хвилин
Вихід - 6 шт.
Кавказька кухня - ситна, смачна і різноманітна. Одних тільки хачапурі існує кілька видів, де найпоширенішими є по-аджарський, по-мегрельських і по-імеретинськи. Коржі з Імеретії найпростіші за складом і швидкі в приготуванні. Щоб в цьому переконатися, досить приготувати їх в домашніх умовах за пропонованим рецептом.
Як приготувати хачапурі по-імеретинськи - рецепт з фото крок за кроком на сковороді
Далі ви дізнаєтеся, як обсмажити на сковороді або в духовці ці сирні коржики. Не переживайте, правильним варіантом будуть обидва види обсмаження. І взагалі, рецептура даних виробів дуже податлива до будь-яких змін, дозволяючи замінювати продукти на свій розсуд: робити дріжджове або прісне тісто, варіювати зі складом начинок.
Класичні грузинські коржі замішуються на мацоні, який з легкістю замінюється кефіром. А ще готуються справжні грузинські хачапурі з імеретинським сиром, але рецепт з фото покаже, як можна спекти смачні коржі з не менш популярним сиром сулугуні. При бажанні для хачапурі можна зробити і начинку асорті, додавши до традиційного сулугуні рівні пропорції бринзи і моцарелли.
Підготувати всі необхідні компоненти, отмеряя потрібну кількість.
Насамперед приступаємо до замісу тіста.
Яйце злегка збовтати виделкою. Всипати до нього цукор і сіль.
Віночком ретельно розчинити їх в яйці.
Влити в миску рослинне масло.
Додати кефір середньої або високої жирності. Ретельно розмішати компоненти.
Підсипати соду. Розмішати її в масі.
Взаємодія соди і кефіру відбувається моментально у вигляді легкого шипіння і з'являються бульбашок.
Останньою просіяти в миску борошно. Досить додати 2,5 склянки, а інше залишити на підсипку при розкочування.
З усіх компонентів замісити гладке однорідне тісто. Сформувати з нього кулю і залишити для відпочинку на 50-60 хвилин.
За час підходу тесту підготувати начинку. Натерти сулугуні або інші види сиру на дрібній тертці. Краще не використовувати великі шматки сиру, щоб вони потім не прорвали коржі.
Відпочиле тісто добре вимісити руками.
Розділити масу на 4-6 однакових частин. При випічки хачапурі на сковороді орієнтуйтеся на розмір посуду.
Стіл присипати борошном і розкачати на ньому кожен коржик в невелике коло.
У центр заготовки викласти 65-70 гр сирної начинки.
Потім треба акуратно защипати краї хачапурі так, щоб весь сир залишився в середині. Це можна зробити 2 способами.
Спосіб "Конверт"
Скріпити 2 протилежних краю коржі по центру.
Потім таким же способом з'єднати другі протилежні сторони.
Місце з'єднання міцно притиснути до основи тесту.
Спосіб "Мішечок"
Край всій коржі зібрати гармошкою, підтягуючи тісто до центру.
Зібране "хвилею" тісто має сформуватися в невеликий "мішечок".
Шов акуратно приплюснути до виноградному.
Викласти отриманий виріб швом на стіл. Качалкою надати йому круглу форму. Перевернути корж і ще раз акуратно пройтися по тесту качалкою.
Викласти сире хачапурі на гарячу суху сковороду. Якщо в процесі обсмажування коржик вздуется, то зробити невеликий прокол шпажкою, щоб вийшло повітря.
Обсмажити корж 2,5-3 хвилини, а потім перевернути на іншу сторону. У проміжках між зміною хачапурі не забувайте протирати сковороду від борошна, інакше вона буде горіти.
Викладати гарячі коржі на плоске блюдо. Змастити кожен хачапурі невеликим шматочком вершкового масла.
Теплі хачапурі по-імеретинськи можуть стати як самостійним блюдом, так і прекрасним доповненням до харчо, курячому чахохбілі, шашлику.