» » Салат Кубанський - смачна заготівля на зиму. Кращі рецепти і секрети приготування

Салат Кубанський - смачна заготівля на зиму. Кращі рецепти і секрети приготування


Кубань славиться щедрими врожаями овочів. Тому не дивно, що саме там з'явився улюблений багатьма салат Кубанський на зиму, що містить до дев'яти видів городніх культур. Такий різноманітний склад відмінно заповнює зимовий дефіцит вітамінів і мінералів. Завдяки приємному гострому смаку, річному аромату і хрусткою структурі, Кубанська закуска прекрасно доповнює зимове меню і так швидко з'їдається, що бажано заготовлювати її побільше. Розглянемо її найпопулярніші рецепти з фото.

Традиційний Кубанський салат

Найпоширеніший варіант рецепта Кубанського салату на зиму містить такі інгредієнти:

  • Огірки - 1 кг;
  • Помідори червоні, але щільні, не м'яка - 1 кг;
  • Капуста білокачанна (можна використовувати і краснокочанную) зимових сортів - 1 кг;
  • Морква - 1 кг;
  • Цибуля ріпчаста - 500 г;
  • Перець болгарський - 500 г;
  • Кріп свіжий (можна використовувати петрушку) - 100 г;
  • Часник - 1 середня головка;
  • Гострий перець - 1 стручок;
  • Чорний перець мелений - 10 г;
  • Соняшникова олія - ​​200 мл;
  • Сіль - 40 г;
  • Цукор - 80 г;
  • Оцет столовий 9% - 80 - 150 мл;

Цей рецепт Кубанського салату дає вихід 4 л готового продукту.

Для приготування цієї заготовки на зиму знадобиться об'ємна каструля. Всі овочі миємо, чистимо.

  1. Капусту шаткуємо, як на засолювання, відправляємо в каструлю, присаливаем і обминали руками, щоб вона пустила сік.
  2. З огірків очищаємо грубу шкірку і ріжемо, як на звичайний салат. З зелених молодих огірочків шкірку зрізати не треба.
  3. Морква крупно натираємо.
  4. Помідори ріжемо, як зазвичай, на салат.
  5. Лук і болгарський перець нарізаємо половинками або четвертинками кілець.
  6. Пекучий перець і часник дрібно нарізаємо. Часник можна пропустити через чеснокодавку.
  7. Зелень шаткуємо.
  8. Порізані овочі посипаємо сіллю, що залишилася і цукром, акуратно перемішуємо, накриваємо кришкою і залишаємо години на 2-4 для виділення соку.

Наші подальші дії будуть залежати від того, як ми хочемо приготувати Кубанський салат - зі стерилізацією або без стерилізації. Якщо рецепти з капустою та огірками, то краще вибрати спосіб зі стерилізацією, щоб краще зберегти їх хрусткі властивості.

Спосіб заготовки зі стерилізацією

Попередньо необхідно стерилізувати скляну тару і кришки. Потім злити рідину з овочевої маси в каструлю і поставити її на вогонь. «Сухий» салат розкласти по стерилізованим банкам, довести злиту рідину до кипіння і залити нею салат, залишивши в кожній скляній ємності трохи місця для масла і оцту. Заповнені баночки відразу ж ставимо у велику каструлю з гарячою водою, щоб її рівень доходив до «плічок», і прикриваємо стерилізованими кришками.

{ad1}

Увага! Щоб при стерилізації банки не тріскалися, дно каструлі рекомендується застелити матер'яної серветкою.

Після закипання води в ємності з банками, зменшуємо вогонь і засікаємо час. Літрові баночки стерилізуємо 20 хвилин, півлітрові - 10. В кінці стерилізації вливаємо розігріте до кипіння масло, додаємо оцет і відразу ж закочує кришками. Закупорений на зиму салат ставимо кришками вниз і тепло укутують. Після охолодження її можна відправляти в комору і зберігати при кімнатній температурі.

Спосіб заготовки без стерилізації

При цьому способі в каструлю з справжніми овочами вливаємо олію і оцет, ставимо на вогонь, доводимо до кипіння і кип'ятимо 4-5 хвилин.

Увага! При стерилізації салатів оцет краще додавати перед закочуванням. А при кип'ятінні суміші c капустою чи огірками, додавайте оцет відразу, він не дасть овочами занадто розм'якшити при варінні.

Паралельно стерилізуємо скляну тару і кришки, розливати киплячу суміш бажано в ще гарячі банки. Швидко розкладаємо вміст каструлі в приготовані банки, закочує кришками, перевертаємо і вкутуємо до охолодження.

Рецепти Кубанського салату допускають різні комбінації інгредієнтів. Вони можуть бути з цибулею або без нього, є варіанти з кабачками і баклажанами. Незмінні компоненти, які містить цей смачний салат - помідори та моркву. І також в більшість рецептів входить капуста. З іншими інгредієнтами можна експериментувати. Головне - заготовляємо закуску, дотримуючись пропорцію загальної кількості овочів, солі та оцту.

Кубанський салат з баклажанами

Це один з небагатьох рецептів, коли Кубанський салат готується без капусти. Для тих, хто любить баклажани, це справжня смакота. Щоб зробити 4 л Кубанської закуски з баклажанів на зиму, знадобиться:

  • Баклажани - 1,5 кг;
  • Помідори червоні - 1 кг;
  • Морква - 1 кг;
  • Гіркий перець - 1 середній стручок;
  • Часник - 3 середніх головки;
  • Соняшникова олія - ​​0,5 л;
  • Оцтова кислота 9% - 120 мл;
  • Сіль - 2 ст.л .;
  • Цукор - 200 г.

Увага! Салат з баклажанів краще готувати з м'ясистим помідорами. Ідеально підійдуть для цієї заготовки на зиму помідори сорту «сливка».

Перед приготуванням салату Кубанського на зиму помиємо овочі, почистимо баклажани від шкірки, перець від насіння і часник від лушпиння. Розглянемо, як приготувати покроково.

  1. Помідори, перець і часник подрібнити на м'ясорубці, помістимо в простору каструлю, додати сіль, цукор, масло, згідно з рецептом, і поставимо на вогонь.
  2. Баклажани порізати невеликими кубиками, посолити і залишимо на 15 хвилин, щоб з соком з них пішла гіркота.
  3. Морква подрібнити на крупній тертці.
  4. Коли томатна маса закипить, зменшуємо вогонь і варимо її 15 хв, щоб вона трохи загусла.
  5. Потім додаємо в неї баклажани, викручуючи їх в жмені від виділився соку.
  6. Потім відправляємо туди ж потерту моркву.
  7. Після закипання овочів в томаті зменшуємо вогонь і варимо півгодини помішуючи.
  8. Ближче до закінчення варіння вливаємо оцет, а також стерилізуємо скляну тару і кришки.
  9. Розкладаємо овочевий салат, закочує, відразу ж перевертаємо і тепло укутують до повного охолодження.

Корисні поради

Не використовуйте для кип'ятіння суміші з оцтом або томатному соусом алюмінієвий посуд. Від кислоти верхній шар алюмінію руйнується, і його молекули потрапляють в продукт, що шкідливо для організму.

Діставати при стерилізації банки з окропу незручно і загрожує опіками. Краще робити це за допомогою пристосування, що продається в господарських магазинах.

Для Кубанського салату зазвичай використовують стиглі помідори. Якщо ви шукаєте салати на зиму із зелених помідорів з огірками, зверніть увагу на рецепти Донського салату.

Кількість солі, цукру, спецій в рецептах Кубанської закуски кожна господиня може відкоригувати за своїм смаком.

Щоб Кубанський салат на зиму виглядав більш яскравим, вибирайте для нього перець червоного або оранжевого кольору.

Радимо прочитати

Салат Донський - відмінна закуска на зиму. Популярні рецепти і секрети заготовки
Салат Донський - відмінна закуска на зиму. Популярні рецепти і секрети заготовки
Восени часто залишаються томати, які не встигли визріти. Для їжі в свіжому вигляді зелені помідори непридатні, але з них можна заготовити на зиму салат, який виходить дуже смачним. Одна з таких
Салат з капустою і болгарським перцем
Салат з капустою і болгарським перцем
Овочевий салат - це прекрасний варіант для легкого перекусу. Завдяки таким салатів відбувається насичення організму, при цьому ми отримуємо максимум користі і мінімум калорій. Одним з часто
Закуска з баклажанів на зиму
Закуска з баклажанів на зиму
Літо радує великою кількістю смачних вітамінів у вигляді фруктів і овочів. Щоб продовжити цей багатий бенкет, варто зробити ґрунтовні запаси на зиму. З несолодких делікатесів найчастіше в банки

0 комментариев

Ваше имя: *
Ваш e-mail: *
Код: Кликните на изображение чтобы обновить код, если он неразборчив
Введите код:
X

Зарегистриваться
/Войти

На початок сторінки