Лагман за класичними рецептами - покрокове приготування в домашніх умовах
Привіт всім! Ви коли-небудь пробували лагман? До недавнього часу я думала, що це суп, але не зовсім вірно. Я ніколи раніше не готувала його. Виявилося, що даремно, адже це одне з найбільш божественних і популярних страв у уйгурцев, казахів, кіргізцев і звичайно ж у узбеків. Хоча його готують і айзербайджанци і вірмени. Я закохалась в нього))).
А почалося все з того, що до нас в будинок оселилася родина казахів прямо за стінкою. Ось від них я і навчилася всім тонкощам готування справжнього лагмана. Нічого складного в цьому немає, ділюся з Вами, щоб ви теж з легкістю могли приготувати це середньо-азійський блюдо.
Так що ж це таке? Це локшина, але приготовлена незвичайним способом, яка залита спеціальним ароматним овочевим соусом або заливкою в поєднанні з запашиста приправами. Вообщем це дуже смачно, пробуйте і ви зробити! Подавати його можна хоч на перше блюдо, якщо ви його зробите рідким по консистенції, або ж використовувати його як окреме друга страва поєднання з улюбленими салатами.
Класичний покроковий рецепт приготування лагмана з редькою
Ви напевно будете здивовані, але істинно традиційний лагман готується із застосуванням редьки. Наш російський народ в більшості своїй готує без цього основного інгредієнта. І ось дарма, бо саме редька дає той самий потрібний смак, до того ж вона дуже корисна, дарма її відсунули на задній план. Досить часто трапляються рецепти без неї.
А також чому перестав наш російський народ в соус додавати цукор, це теж неправильно, якщо ви робите саме класичний лагман.
Цікаво! Існує одна дуже цікава притча, можливо легенда, про те, що лагман винайшла одна дівчина, яка дуже не хотіла відпускати свого чоловіка з родини, вона вирішила його дуже сильно здивувати, приготувавши зі звичайної так сказати локшини-пасти це казково смачне і гарне блюдо.
Для цього варіанту знадобиться досить багато різних продуктів, в принципі це стосується приправ і спецій.
Що стосується локшини, то брати потрібно спеціальну для лагмана, хоча можна замінити на спагетті, або ж приготувати домашню пасту.
Нам знадобиться:
- м'ясо баранини або яловичина - 320 г
- локшина для лагмана - 0,5 кг
- морква - 1 шт.
- помідори -2-3 шт.
- редька велика зеленого кольору - 1 шт.
- цибулина - 1 шт.
- болгарський перець - 1 шт.
- капуста білокачанна або пекінська - 100 г
- стручкова квасоля - 45 г
- часникові стрілки (якщо є) - 30 г
- томатна паста - 1 ст.л
- яблучний оцет - 1 ст.л
- часник - 9 зубчиків з них 3 для приправи
- паприка - 1ч.л
- мелений коріандр - 1 ч.л
- цукор - 1 ч.л.
- гострий перець -0,5 ч.л
- мелена зіра - 0,5 ч.л
- зелень за смаком
Спосіб приготування:
1. Оскільки лагман вважається овочевим блюдом, то візьміть свіжі овочі, такі як морква, капуста, болгарський перець. Подрібніть це все гострим кухонним ножем у вигляді невеликих смужок. Намагайтеся зробити це якомога акуратніше, щоб всі інгредієнти чисто зовні добре поєднувалися. Ріпчасту цибулю порізати на півкільця.
А ось що стосується редьки, то її краще всього натерти на крупній тертці, хоча можна і порізати також соломкою.
2. М'ясо промийте вод проточною водою, наріжте на кубики і помістіть в сковороду, а краще взяти глибокий сотейник або казанок і в цьому посуді розжарити рослинне масло і обсмажте шматочки майже до готовності, щоб мяско пріобело румяненькій колір.
Важливо! Приблизний час смаження на сильному вогні приблизно становить 10 хвилин, не забувайте помішувати, щоб нічого не пригоріло.
3. Наступним кроком внесіть різаний лук в м'ясо, розмішайте і готуйте до тих пір, поки цибуля не стане м'яким. Додайте перець червоний і розмішайте.
4. Слідом відправте рубані овочі, такі як болгарський перець, морква і редиску. Перемішайте і тушкуйте в районі 10 хвилин, вогонь повинен бути вже слабким.
5. Щоб в лагмане відчувався томатний смак в нього зазвичай додають томатну пасту або помідори. Звичайно свіжі томати найкраще підійдуть, адже смак вийде істинно натуральним. Я пропоную інший варіант, змішати томатну пасту і помідори місці, вийде ще ефективніше.
Так, ось з помідорами виконайте наступну роботу, зніміть з них шкірку, вона не потрібна, тому що при варінні вона стане твердою і жорсткою, а це погано виглядатиме, а по-друге незручно їстиме. Щоб прибрати кожурку помістіть помідори в киплячу воду на 1-2 хвилини, потім за допомогою столової ложки виловіть їх і очистіть. Наріжте м'якоть на невеликі шматочки.
Потім в шматочки м'якоті додайте томатну пасту, подрібнений через прес часник 3 шт. і дуже важливо цукор. Розмішайте цю масу і дайте їй постояти хоча б 10 хвилин. А найкраще, якщо ви маєте в своєму розпорядженні часом 1 годину.
6. У каструлі відваріть локшину, а потім, як зрозумієте що вона готова відкиньте її через друшляк.
7. Ось тепер найцікавіше, це стручкова квасоля, напевно багато хто здивується, побачивши її. А ось дарма, якщо ви готуєте так як потрібно, то обов'язково додайте цей важливий інгредієнт. Часникові стрілки теж грають досить важливу роль в часниковому смаку. Без них можна робити, але вже вийде не те. Порубати пір'ячко квасолі і часнику ось так, як показано на зображенні.
8. Тепер в ту сковорідку в якій у вас гаситься м'ясо внесіть ароматну помідорно-томатну суміш і подрібнені пір'ячко квасолі і часнику. Перемішайте і продовжуйте варити 5-10 хвилин на повільному вогні. Рідини повинно за цей час зменшитися, вона повинна випаруватися.
Потім додайте подрібнену капусту і залийте трохи цю всю овочеву суміш з м'ясом кип'яченою водою, або ж використовуйте будь-який м'ясний бульйон, наприклад яловичий. Води налийте стільки, скільки хочете, щоб вийшло в міру густо, але і не рідко, на свій розсуд.
Для додання чарівного смаку внесіть зиру, мелений коріандр. Ах, аромат незвичайний піде по вашій кухні.
9. Якщо ви відносите себе до гурманів гострої їжі, то ви тоді можете зробити остренький соус, це на любителя. Для цього в сковорідку помістіть мелений гострий перець 1 ч.л., коріандр мелений щіпку і часник подрібнений приблизно 3 зубки і смажте цю пекельну суміш на рослинному маслі на повільному вогні протягом 2,5 хвилин, поки не відчуєте чарівний аромат. Після вилийте в миску і хлюпніть яблучний оцет, розмішайте.
10. Тепер накрийте стіл, візьміть тарілочку і спочатку покладіть відварену локшину, а потім полийте її соусом. Прикрасьте гілочкою зелені петрушки або селери. Такий лагман з редькою подарує вам незабутній вечерю чи обід. Вживайте його в гарячому вигляді. Смачного!
Відео про те, як готувати лагман будинку
У попередньому варіанті я постаралася вам розповісти докладно і детально всі кроки приготування лагмана, але все ж, можливо у когось залишилися якісь питання з приводу цього, тому спеціально для Вас я знайшла ось цей відеосюжет:
А ось так готують справжні гурмани, які здатні створювати кулінарні шедеври, якщо ви любите уйгурська кухню, і готові повторити за цим кухарем всі етапи роботи, то у вас обов'язково все вийде, адже саме королем всіх лагманов в казані служить гуйру-лагман, не вірите тоді дивіться цей ролик:
Узбецький лагман з яловичиною
Ще один чисто класичний варіант, це лагман по-узбецьки. Багато хто стверджує, що саме в Узбекистані він вперше з'явився, а потім вже пішли всякого роду інтерпретації. Хоча є думка, що лагман прийшов в Середню Азію з Китаю, хоча археологами доведено, що локшину винайшли предки уйгурів тохари, хто правий, а хто ні, судити не нам. Так можна прочитати в історії про лагман.
Ви повинні усвідомити найголовніше, яким буде підлива, такий і смак передасться на весь кінцевий підсумок. Так ось, соус повинен бути часниково-гострим, виглядати червонуватим за кольором.
Нам знадобиться:
- м'ясо яловичини - 1 кг
- червоний болгарський перець - 3 шт.
- ріпчаста цибуля - 1 шт.
- морква - 1 шт.
- баклажан - 1 шт.
- локшина для лагмана - 0,5 кг
- зелень, зіра, коріандр, базилік і селеру, кінза, лавровий лист, кмин, чилі
- часник - 2 шт.
- помідори - 500 г
- томатна паста - 1 ст.л
- вода - 1,5 ст.
- рослинна олія
- цукор і сіль за смаком
Спосіб приготування:
1. Поріжте слайсами солодкий болгарський перець. Ріпчасту цибулю порізати півкільцями. Помідори подрібніть на тонкі пластики. Морква також ріжеться брусочками, а не натирається на тертці.
2. М'ясо розріжте на шматки однакового розміру, але не дрібнити вона Уваров.
3. Візьміть тепер сковорідку з товстим дном або краще казонок і Відведіть туди солодкий перець і рослинне масло, внесіть гострий червоний перець і паприку, потрібно щоб перець добре обсмажився, після додайте м'ясо і цибулю, як цибуля стане прозорою і м'яким, додайте моркву, перемішайте .
Важливо! Будьте уважні, смажаться все овочі дуже швидко, стежте за тим щоб нічого не пригоріло, особливо м'ясо.
Як обжарится морквина внесіть порізаний на кубики один баклажан. Його попередньо посоліть, потім потрібно щоб з нього вийшла вся гіркота, він повинен постояти і дати сік. Злийте сік і внесіть кубики в казанок до решти інгредієнтів.
На замітку! Замість баклажана додати можна картопля.
Після того, як пройде 4 хвилини, як погасять баклажани додайте помідори + томатну пасту. Можливо, що у вас овочі дадуть свій сік, і вийде м'ясо у власному соку, якщо ж соку виділилося мало, тоді додайте кип'яченої води або бульйону.
Додайте лаврушку, зіру, кмин і коріандр, можна внести базилік, перемішайте і варіть до готовності м'яса. Накрийте кришкою, за 10 хвилин до готовності внесіть улюблену зелень і два зубчики часнику.
4. Подайте лагман порціями, викладіть в миску локшину, а зверху бульйон. Якщо хочете, то можна зробити пожиже або погустіше, консистенцію регулюйте самі, на свій смак. Їсти можна виделкою, ложкою і навіть паличками. Пальчики оближіть! Приємних вам відкриттів!
Рецепт з курки лагмана з фото ілюстраціями
Що ж рухаємося далі, для любителів поїсти курочку пропоную зробити такий скромний варіант, але непросто курку, а з овочами за спеціальною технологією.
Виходить досить потрясно на смак, супер! А головне адже курка готується набагато битсрее, ніж будь-яке інше м'ясо, а значить ви заощадите свій час. А взагалі якщо ви любитель всього курячого, то пропоную вам подивитися ось цю замітку.
Нам знадобиться:
- ріпчаста цибуля - 1 шт.
- морква - 1 шт.
- солодкий болгарський перець - 1 шт.
- помідори - 2 шт.
- картфофель - 2 шт.
- редька або редиска - 100 г
- капуста - 200 г
- кінза, часник, сіль, перець, зіра за смаком
- куряче філе і крильця - 500 г
- локшина будь-яка, бажано для лагмана або спагетті - 400 г
Спосіб приготування:
1. Куряче м'ясо, можна взяти будь-які частини, ті які у вас є, або те, що ви любите найбільше. Філе порубати шматочками, крильця можна залишити без змін.
2. Всі овочі добре вимийте і далі поріжте все соломкою.
3. Потім поставте казанок на плиту і налийте олію, покладіть курячі шматочки, обсмажте їх злегка. Після внесіть нарізану цибулю. Перемішайте і тушкуйте 2-3 хвилини.
4. Додайте моркву, солодкий перець і зіру. Потім картопля і і редиску.
Важливо! Смажте всі інгредієнти на невеликому вогні.
В самому кінці внесіть пропущений через Часничниці часник.
5. Посоліть і покладіть нарізані на шматочки помідори. Гасіть в районі 30 хвилин, можна і менше, пробуйте на смак.
7. Після цього приготуйте локшину, відваріть її в підсоленій воді, потім злийте воду і залийте приготовленим соусом-заливкою. Прикрасьте зеленню! Смачного!
Домашній лагман в мультиварці. відеорецепт
Тим, хто любить готувати страви в мультиварці рекомендую подивитися ось це коротке відео:
Справжній класичний лагман зі свинини
За такого варіанту лагман можна приготувати не тільки вдома, а й на природі біля багаття в казані. Будуть потрібні самі звичайні продукти, приблизно такі ж як і в інших рецептах, ось тільки м'ясо тут береться Жирненький, тобто використовується свинина.
Тому звичайно смак буде відрізнятися від попередніх варіантів, пробуйте зробити саме такий, можливо він стане вашим улюбленим і неповторним, який ви захочете готувати постійно.
Нам знадобиться:
- м'ясо (м'якоть свинини) - 800 г
- локшина (для лагмана) - 500 г
- Картопля-2-3 шт.
- помідори -2 шт.
- перець болгарскій- 2 шт.
- цибуля 2 шт.
- часник-2-3 зубчики
- редька-50 г (за бажанням)
- томатна паста- 2-3 ч.л
- сіль, перець, спеції за смаком
- масло для обсмажування м'яса
Спосіб приготування:
1. Подрібніть всі овочі за списком гострим ножем, в будь-якому порядку і будь-якої форми, наприклад картопля невеликим кубиком, перець соломкою, помідори часточками, ріпчаста цибуля дрібними шматочками.
Редьку наріжте тоненькою соломкою, зубчики часнику подрібніть.
2. У казан налийте рослинне масло і розігрійте його. Опустіть шматки м'яса свинини. Перемішайте. Посоліть і поперчіть за смаком. Через кілька хвилин всипте часник, щоб він віддав свою запашиста, смажте 5 хвилин.
3. Додайте ріпчасту цибулю, розмішайте, тушкуйте приблизно 3 хвилини, після внесіть болгарський перчик і помідори. І найостаннішим компонентом внесіть редьку, весь час помішувати інгредієнти.
4. Картопля додайте в самому кінці, щоб він не розварився. Після картоплі додайте томатну пасту і варіть на повільному вогні, залийте водою, щоб всі овочі і м'ясо вкрилися.
5. У підсоленій воді відваріть локшину, вариться вона по тим же основним правилам що і звичайна локшина.
6. Після цього відварну локшину для лагмана полийте приготованим соусом з м'ясом. Подавайте до столу! Смачного!
Як приготувати тісто і локшину для лагмана в домашніх умовах
якщо ви хочете зробити локшину самі, навчитися цій справі або ж не довіряєте магазинним упаковок, то процес приготування локшини для лагмана і його рецептуру ви можете запозичити з цього відео:
На цьому у мене все, пишіть свої відгуки та побажання. Всім вдалого дня і сонячного настрою.