Знаменитий сир, який прославив Парму на весь світ, чарівним чином перетворює все, з чим поєднується. Не стали винятком і баклажани пармеджано, яким він повідомляє свій характерний аромат і пікантне післясмак, перетворюючи звичайне овочеве блюдо в рідкісну і вишукану закуску. Велика кількість часнику як невід'ємної частини італійської кухні не повинно перебити ніжний горіховий смак сиру за оригінальним рецептом.
Велика хлібна крихта становить головне своєрідність страви і відтіняє гостроту пряного томатного соусу. Баклажани краще очистити від тонкої, але міцної шкірки - вона перешкодить насолодитися стравою в повній мірі.
Складові
- баклажани 2 шт.
- хліб білий 100 г
- сир пармезан 100 г
- масло рослинне по смаку
- сир твердий 100 г
- часник 2-3 зубки
соус:
- помідори 1 кг
- часник 3-4 зубки
- базилік зелений 1 пучок
- масло рослинне 2-3 ст. л.
- сіль за смаком
- цукор за смаком
- перець чорний мелений за смаком
Приготування
1. Великі баклажани промийте та висушіть. Ображати хвостики. Наріжте кільцями товщиною 5-7 мм. В 1-1,5 літрі холодної води розчиніть 1-2 столові ложки солі. Опустіть в підсолену рідину баклажани. Зверху прикрийте кришкою, щоб всі колечка були в воді. Залиште на 30-40 хвилин. 2. Приготуйте соус. Промийте помідори. Зверху зробіть хрестоподібний надріз. Опустіть в киплячу воду на 30-40 секунд. Після перемістіть в холодну воду, остудіть. 3. Очистіть від шкірки і наріжте невеликими кубиками. 4. У сотейнику розігрійте рослинне масло. Додайте очищений і нарізаний часник. Обсмажте 1-2 хвилини на невеликому вогні. 5. Додайте нарізані помідори. Перемішайте. Накрийте кришкою і доведіть до кипіння. 6. Промийте листя базиліка, дрібно наріжте, додайте до закипілої соусу. Перемішайте. Гасіть під кришкою 30 хвилин на маленькому вогні. 7. Тим часом білий хліб нарвіть шматочками і підсушіть в духовці до рум'яного кольору при температурі 200 градусів 10-13 хвилин. 8. Сухарики подрібніть ступкою. 9. Додайте пару ложок рослинного масла і подрібнений часник. перемішайте. 10. У кінці приготування соус приправити сіллю, перцем і цукром і відключіть вогонь. 11. Баклажани промийте та висушіть серветкою. 12. Підрум'яньте на гарячій сковороді з рослинним маслом до рум'яного кольору з двох сторін по 2-4 хвилини з кожного боку на сильному вогні. 13. Глибоку форму для запікання змастіть рослинною олією. Налийте трохи томатного соусу. 14. Розподіліть частина смажених баклажанів. 15. Полийте порцією соусу і посипте натертим (або нарізаним тонкою стружкою) пармезаном. 16. Розподіліть колечка баклажанів. полийте соусом. 17. Посипте натертим твердим сиром і часниковими сухарями. Запікайте 20-25 хвилин при температурі 180 градусів. 18. Баклажани пармеджано готові. Залиште їх на 10-15 хвилин, потім подайте до столу.