Посипані зеленню пряні баклажани по-кавказьки з темної глянсуватою шкіркою, плаваючі в яскравому соусі з дрібними овочевими зернятками, викликають гостре бажання негайно закусити ними чарочку холодної горілки. Представлений рецепт - чи не єдиний, в якому бажано велика кількість часнику. Щоб овочі залишалися цілими і разом з тим м'якими, їх необхідно грамотно підготувати. Щільну баклажанну шкірку можна видалити, але без неї закуска не виглядатиме настільки ефектно.
Для приготування просто необхідні стиглі солодкуваті помідори. Їх слід звільнити від шкірки, обдавши окропом.
Складові
- баклажани 2 шт.
- помідори 2-3 шт.
- перець пекучий 1 шт.
- часник 5 зубків
- хмелі-сунелі 1 ч. л.
- сіль за смаком
- масло рослинне для смаження
- цукор за смаком
- зелень
Приготування
1. Використовуйте баклажани середнього розміру з щільною структурою. Зріжте хвостики з двох сторін. Розріжте на пластини по всій довжині, що не дорізаючи до іншого краю. Добре посоліть. Залиште на 15-20 хвилин. Після промийте та висушіть рушником. За бажанням шкірку можна видалити. 2. Помідори промийте, зніміть з них шкірку. Наріжте м'якоть невеликими кубиками. 3. Очистіть часник. Наріжте пластинками. Зробіть неглибокі надрізи по всьому баклажана і нашпигуйте його часниковими пластинками. Посоліть. Промийте та висушіть гострий перець. Видаліть всередині насіння. Наріжте невеликими шматочками. Кількість гіркого перцю регулюйте на свій смак. 4. У глибокій сковороді розігрійте масло. У гаряче масло опустіть баклажани. Обсмажте з усіх боків на помірному вогні 8-10 хвилин. Сковороду прикрийте кришкою, щоб масло не бризкало. 5. Додайте нарізані помідори, гіркий перець, хмелі-сунелі, сіль. Накрийте кришкою і тушкуйте 15 хвилин на невеликому вогні. 6. Спробуйте соус на смак. Якщо він кислуватий, додайте трохи цукру. Промийте зелень: кинзу, петрушку, кріп, базилік. Наріжте і додайте до баклажанів. Гасіть під кришкою 2-3 хвилин. 7. Баклажани по-кавказьки готові. Остудіть їх і відправте в холодильник хоча б на 2-3 години. Чим довше вони наполягають холодильнику, тим закуска смачніше. Подавайте до м'ясних і рибних страв або як самостійну закуску.