Гострі баклажани - чемпіони серед домашніх заготовок і поступаються першість хіба що хрустким пухирчатою огіркам. У запропонованому рецепті помідори у власному соку виступають основою дивовижного соусу. Щоб уникнути втрат дорогоцінної кисло-солодкого підливи не слід заповнювати банки до самого верху: в процесі стерилізації рівень рідини в них неминуче підніметься.
Тривала термічна обробка навіть рафінованої олії небажана: вона може надати йому невелику гірчинку, а підливі - прогірклий смак. Запашним соняшниковою олією можна цілком присмачити баклажани по-татарськи вже при подачі на стіл.
Складові
- баклажани 500-600 г
- помідори 800 г
- болгарський перець 400 г
- часник 1 головка
- перець гострий 1 шт.
- сіль 0,5 ст. л.
- цукор 65 г
- масло рослинне 65 г
- оцет столовий 65 мл
Вихід: 3 банки ємністю 500 мл
Приготування
1. Стиглі м'ясисті помідори будь-якого розміру промийте. Розріжте навпіл, обріжте плодоніжки. Наріжте тонкими півкільцями. Перемістіть в підходящу каструлю для варіння. Насипте сіль, цукор і налийте олію. Залиште на кухні на 20-30 хвилин. 2. Тим часом підготуйте інші інгредієнти. Болгарський перець сполосніть. Розріжте навпіл, видаліть насіння. наріжте брусочками. 3. Промийте баклажани. Купуйте овочі з невеликими насінням і щільні на дотик. Очистіть від шкірки. Наріжте невеликими шматочками. 4. Очистіть часник і гіркий перець. Їх кількість регулюйте на свій смак. Щоб зменшити гостроту, пекучий перець очистіть від насіння, використовуючи одноразові рукавички. Підготовлений часник і перець подрібніть в м'ясорубці. 5. Коли помідори пустять сік, перемішайте і відправте на помірний вогонь. Доведіть до кипіння і варіть 2-3 хвилини. 6. У киплячу томатну масу додайте підготовлені баклажани, перець солодкий, подрібнений пекучий перець з часником. Перемішайте і відправте на сильний вогонь. Накрийте кришкою і дайте вмісту добре закипіти. 7. Якщо рідини замало налийте півсклянки окропу. Овочі повинні бути покриті рідиною. Продовжуйте варити на середньому вогні під кришкою 30-40 хвилин до готовності всіх овочів. 8. За 10 хвилин до відключення вогню налийте оцет. Перемішайте і продовжуйте тушкувати під кришкою. 10. Промийте і простерилизуйте банки з кришками. У стерильні банки розфасуйте гарячі овочі до самого верху. Струсіть банку, щоб не було порожнеч. Укупорьтекришками і переверніть. Обов'язково укутайте і залиште до повного охолодження. Баклажани по-татарськи на зиму готові.