Яскрава і ароматна айва - найкращий фрукт, яким вас може порадувати пізня осінь! У ній міститься величезна кількість пектину і корисних вітамінів, так що з айви не тільки варення і компоти, але ще і пастилу, мармелад, джеми і просто запікають у духовці, присмачивши цукром і горіхами. Безумовно, багато хто воліє запікати айву з медом, але таке блюдо не буде настільки корисно, адже мед не можна нагрівати. А ось в уже запечену айву з цукром можна додати невелику ложечку меду для ароматності!
Складові
- 1 велика або 2 середніх айви
- 2-3 ст. л. цукрового піску
- 50 г волоських або будь-яких інших горіхів
Приготування
1. Айва - дуже щільний фрукт, тому вам доведеться дуже постаратися, щоб її розрізати навпіл, а потім - ще навпіл, відразу ж вирізаючи з четвертинок насіння. Потім четвертинки необхідно промити і нарізати НЕ тонкими часточками. Якщо ж ви хочете цілком запекти цей фрукт, то вам необхідно з одного кінця вирізати все насіння, промити отвір і всипати в нього цукор з горіхами. Замотати у фольгу і запекти. 2. Часточки вже наріжте кубиками, щоб айва швидше запеклася. Викладіть їх в форму для запікання. 3. Волоські горіхи подрібніть в руках, намагаючись не перетворювати їх у крихту. 4. Поверх всієї маси в формі всипте цукровий пісок. 5. Накрийте форму фольгою і ретельно притисніть її до країв форми. Весь пар залишиться всередині і шматочки айви пропарити, ставши м'якими і соковитими на смак. Помістіть форму в духовку на 30 хвилин при 180С. 6. Як тільки зазначений час пройде - зніміть з форми фольгу і викладіть запечену айву в креманки або піали, подаючи до столу з листочками м'яти.