Булочки бріош - рецепт з фото крок за кроком + 2 рецепта
складові
- Борошно пшеничне - 360 г
- Вода крижана - 30 мл
- Яйця - 3 шт
- Сіль - 1 ч.л.
- Цукор - 40 г
- Дріжджі свіжі - 20 г
- Вершкове масло - 125 г
Час приготування: 15 хвилин + 9 годин для вистоювання і 15-20 хвилин для випікання
Вихід: 16 штук
Булочки бриоши - це дуже смачний варіант хліба, який традиційно готують у Франції з дріжджового тіста. На жаль, в цій чудовій країні я тільки планую побувати, але рецептом автентичної французької випічки з вами поділюся. Велика кількість яєць і гарного вершкового масла дає цим маленьким бриоши невагомість і неймовірну м'якість.
Як правило, бриоши випікають як у вигляді великого круглого хліба, так і у вигляді маленьких булочок цікавої форми. У цій статті я пропоную вам рецепт найбільш класичної і популярної форми бриоши - Паризької. Незважаючи на те, що такі булочки готуються досить довго через використання дріжджів, результат вам напевно сподобається. Крім того в статті представлені рецепти шоколадних булочок з кремом Патісьер і на молоці
Як приготувати французькі булочки бріош - рецепт в домашніх умовах
Підготуйте всі інгредієнти для випічки булочок-бриошей. Борошно необхідно взяти пшеничне вищого сорту, так як булочки здобні і тільки така мука зробить їх повітряними і пухнастими в результаті. Майте на увазі, що всі інгредієнти для тіста повинні бути холодними - і вода, і масло, і яйця.
Почнемо готувати дріжджове тісто для бриошей. У глибоку і широку миску просійте дві треті борошна, додайте сіль, цукор, перемішайте. Борошно просто необхідно просівати перед використанням, я це роблю завжди, щоб дріжджове тісто краще набирало повітря і булочки були пухнастими. Якщо ви використовуєте сухі дріжджі - додайте їх разом з сіллю і цукром.
В окремій глибокій посуді розпустіть свіжі дріжджі в крижаній воді. Нехай вас це не бентежить (адже зазвичай ми додаємо теплу рідину), тісто все одно прекрасно підніметься. Додайте в воді яйця і перемішайте.
У сухих інгредієнтах зробіть явку і вилийте в неї суміш яєць з водою і дріжджами. Протягом 5-7 хвилин перемішуйте тісто рукою або ложкою. Якщо ви використовуєте комбайн або міксер - перемішуйте інгредієнти на малій швидкості, замішуючи тісто.
В цей час качалкою розбийте дуже холодне вершкове масло до м'якості. Можна швидко натерти його на крупній тертці. Розбите холодне масло невеликими шматочками умішайте в тісто. Замістити тісто ще раз. Готове тісто залиште при кімнатній температурі на 1 годину.
Через деякий час, вмочуючи руки в борошно, замістити тісто тепер уже на столі або будь-який інший рівній поверхні. Використовуючи третину пшеничного борошна, замісити колобок. Але повинен бути злегка ліпковатим і залишатися на руках, але в той же час тримати форму.
Накрийте миску з тестом для бриошей харчовою плівкою і поставте її в холодильник мінімум на 8 годин. Якщо тісто стоїть в холодильнику більше восьми годин, то через цей час його потрібно обминути.
Готове тісто дістаньте з холодильника і викладіть на стіл, присипаний борошном. Для 16 паризьких бриошей розділіть тісто на рівні 16 частин. Зручно це зробити за допомогою кухонних ваг, або ділити кожен раз тісто навпіл - спочатку на дві, потім кожну з половинок на дві і т.д.
Тепер можна приступати до формування булочок-бриошей. Кожна кулька, починаючи з того, що скачали першим, в порядку черги, покладіть на пріпиленний борошном поверхню і ребром долоні покатайте його з одного боку, надаючи йому форму кеглі. Намагайтеся робити це швидко - тісто має бути весь час холодним. Якщо нагрілося - поставте на якийсь час в холодильник.
Тепер в кожному розкатаному шматочку тесту, в його більшій частині, великими пальцями двох рук зробіть отвір.
Нарешті, просуньте в утворилося кільце меншу, довгасту вузьку частину, надаючи булочок форму паризької бриоши.
Кожну сформовану булочку-бріош покладіть в формочки, змащені вершковим маслом. Дуже зручно використовувати для цього формочки для кексів - силіконові або тефлонові. Бріош повинна займати половину формочки, так як дріжджове тісто буде рости в обсязі.
Накрийте форму тонким рушником і поставте булочки в тепле місце для вистоювання ще на 1 годину. Це час у всіх різний, це залежить від температури повітря у вашій кухні. Бриоши повинні вирости при цьому в півтора-два рази. Підійшли бриоши акуратно змастіть жовтком за допомогою кулінарного пензлика.
Поставте форми з булочками бріош в попередньо розігріту духовку і випікайте при температурі 190 градусів 15-20 хвилин до золотисто-коричневого кольору. Як тільки булочки зарум'яняться - діставайте.
Булочки дістаньте з духовки, акуратно перекладіть на решітку або дерев'яну дошку, остудіть і подавайте до столу. У розрізі видно, які вони пухнасті і повітряні.
Ідеальний сніданок для мене - це французькі булочки Бріош з заварним кремом і чашечка кави. Мої діти обожнюють такі булочки зі склянкою корисного кефіру на ніч. Напевно саме таку здобу подають на сніданок в паризьких кав'ярнях з видом на Ейфелеву вежу ...
Булочки бриоши з кремом Патісьер
Булочки-бриоши спечіть з показаного вище рецептом з фото покроково булочок бріош. Потім надріжте їх поперек, але не до кінця, щоб їх можна було розкрити і наповнити кремом, як мушлю. Якщо у вас є кулінарний шприц, можна наповнити кремом Патісьер бриоши за допомогою нього, просто вставивши насадку в м'яку булочку і видавав невелику кількість крему, як в еклер.
Інгредієнти для крему Патісьер:
- жовтки яєць - 3 шт .;
- молоко - 250 г;
- цукор - 50 г;
- крохмаль - 20 г;
- цукор ванільний - 1 пакетик.
Як приготувати крем Патісьер
2 жовтки розітріть з цукром, ванільним цукром і крохмалем, додайте 2 столові ложки молока і збийте вінчиком до однорідності (але не сильно, щоб не утворилося багато піни). Молоко закип'ятити на невеликому вогні, потім тонкою цівкою влийте в нього яєчну суміш, постійно помішуючи віночком. Злегка збивайте, прибравши з вогню, ще хвилини 2, щоб крем Патісьер заварилася і загус. Потім накрийте поверхню крему харчовою плівкою, щоб не утворилося скоринки при охолодженні, і поставте в холодильник на 1 годину.
Булочки бриоши з шоколадом на молоці
складові
- борошно пшеничне - 500 г
- молоко - 250 г
- масло вершкове - 80 г
- цукор 80-100 г
- яйце - 1 шт.
- дріжджі сухі - 1 ч.л.
- ванільний цукор - 10 г
- цедра лимона, шоколад (або шоколадні дропси)
Як приготувати солодкі бриоши з начинкою з шоколаду
Приготуйте з інгредієнтів дріжджове тісто, розчинивши в молоці дріжджі і підмісивши інші інгредієнти - розтоплене вершкове масло, цукор, яйце, ванільний цукор. Можна все інгредієнти завантажити в чашу комбайна або хлібопічки, машина з легкість впорається з замісом. Вимішуйте тісто, поки воно не стане однорідним, м'яким і легко відокремиться від рук або стінок чаші.
Залиште тісто на расстойке в теплому місці на 1,5-2 години, злегка обмять його. Потім обомніте його (випустіть повітря) і розділіть весь обсяг тесту на шматочки вагою 50-60 м Розкачайте кожен шматочок в тонкий прямокутник 5х15 см, в середину вздовж усього шматка покладіть шоколадні дропси. Скріпіть краю, у вас вийде трубочка з шоколадом усередині 15 см завдовжки. Поверніть її равликом і помістіть в формочку для кексу.
Залиште булочки на расстойке ще на 30-40 хвилин. Перед випічкою бриоши змастіть яйцем і присипте цукром. Випікайте в розігрітій до 180-200 градусів духовці 20-25 хвилин.