Цвєтаєвський яблучний пиріг. Покроковий рецепт з фото
Втомлювати вас історією виникнення рецепта цветаевского пирога з яблуками я не стану. Зауважу тільки, що рецепт цей, якщо вірити інтернету, бере свій початок з часів юності сестер Цвєтаєвих (поетеси Марини Цвєтаєвої та її сестри). Сестри готували такий яблучний пиріг і часто пригощали ним своїх гостей.
Цвєтаєвський яблучний пиріг мені сподобався відразу і всім. Мені сподобалося його готувати. Це дуже цікавий і не складний рецепт, що відрізняється від приготування класичних фруктових пирогів. Найбільше в цвєтаєвський пирозі з яблуками мене вразила солодка кремова начинка з яблуками, яку обрамляє хрустке розсипчасте тісто.
Цвєтаєвський яблучний пиріг в готовому вигляді виглядає чудово. Такий пиріг запросто можна спекти на домашній день народження, він буде нічим не гірше торта. У процесі приготування цветаевского яблучного пирога мене відвідала думка, яку я зараз озвучу. Пиріг, як я вже говорила, вийшов чудовим, яблучна кислинка і солодка кремова зметана маса відмінно поєднуються, тісто також виходить чудовим (повністю пропікається, злегка хрумтить і відмінно відтіняє кисло-солодку начинку). І я буду готувати цветаевский яблучний пиріг знову і знову. Але повертаюся до думки. Чому б мені одного разу не приготувати такий пиріг, але замість яблук взяти, наприклад, вишні або полуниці, або навіть персики? Обов'язково так і зроблю, а результат опублікую тут, на смачно-блозі.
Складові:
- 4 середніх яблука
- 250 г борошна для тесту + 2 столові ложки для начинки
- 150 г вершкового масла
- 100 г сметани для тесту + 200 г сметани для начинки
- 1 чайна ложка розпушувача (без гірки)
- 200 г цукру
- 1 яйце
- 0,3 чайної ложки солі
- 0,5 чайної ложки ванільного цукру
Цвєтаєвський пиріг з яблуками, покрокове приготування
Готуємо тісто для основи пирога.
{ad1}250 г борошна і дрібку солі змішаємо з 150 г злегка підталого вершкового масла. Перемішувати слід руками, домагаючись отримання маси, що складається з крихт.
Додамо в тісто 100 г сметани і замісити ніжне, м'яке тісто.
Шар тіста обгорнемо харчовою плівкою і відправимо в морозильну камеру на 10 хвилин.
Тим часом включаємо духовку розігріватися до 180 градусів.
Готуємо начинку для цветаевского яблучного пирога.
200 г сметани змішаємо міксером з одним яйцем, 200 г цукру, 2 столовими ложками борошна і ванільним цукром (0,5 чайної ложки).
В результаті отримаємо рідку ароматну масу, це заливка для цветаевского пирога.
Тісто злегка охолодити і з ним тепер буде легше працювати. Розкачати його на злегка присипаної борошном робочій поверхні в круглий пласт товщиною 5 мм.
Перекладаємо розкачане тісто в форму і розрівнюємо його. Формуємо бортики однакової висоти. Тісто м'яке і податливе, тому легко піддається маніпуляціям.
Яблука очищаємо від шкірки, витягаємо насіннєві коробочки. Нарізаємо яблука невеликими часточками або пластинками. Перекладаємо їх в форму і рівномірно розподіляємо.
Заливаємо яблука кремовою начинкою та відправляємо цветаевский яблучний пиріг в духовку на 50 хвилин випікатися при температурі 180 градусів.
Через 50 хвилин цветаевский яблучний пиріг готовий. Дістаємо його з духовки і даємо йому злегка охолонути. Потім акуратно витягаємо пиріг з форми. Основа цветаевского пирога досить міцна і з легкістю дозволить витягти його з форми.
Можна відразу ж приступити до дегустації цветаевского яблучного пирога, не чекаючи повного його охолодження. А можна подати пиріг остиглим. Він чудовий в будь-якому вигляді. Приємного апетиту всім зайшли!