Рецепт здобного дріжджового тіста
Як не крути, а підібрати оптимальний рецепт тесту для пиріжків і здобних пирогів не так вже й просто. Простіше, якщо такий рецепт перейшов вам у спадок. Але що робити, якщо спадковий рецепт був загублений або забувся? В інтернеті можна знайти безліч рецептів тесту на будь-який смак, але далеко не всі вони дійсно вдалі і перевірені. З моїм найулюбленішим рецептом тіста ви можете ознайомитися тут, але воно не підходить для випічки пиріжків і пирогів, а тільки для приготування пельменів, вареників і чебуреків. Але кращого тесту я не зустрічала.
Ділюся своїм рецептом здобного дріжджового тіста, який є сімейним і дістався мені у спадок. Моя бабуся і мама донині готують пиріжки саме на такому тесті, і вони (пиріжки) завжди виходять відмінними.
Здобне тісто для пиріжків
Складові:
- 250 мл молока
- 1,5 ч.л. сухих дріжджів
- 2 ст.л. цукру
- 1 ч.л. солі
- 2 яйця
- 40 г вершкового масла
- 3 ст.л. соняшникової олії
- борошно (приблизно 3 склянки)
Молоко повинно бути теплим, але не гарячим (не більше 40 градусів). Розчиняємо в склянці молока (250 мл) столову ложку цукру і відправляємо туди ж 1,5 ч.л. сухих дріжджів. Ми залишаємо стакан в спокої на 10-15 хвилин. За цей час дріжджі активуються.
{ad1}
У ті 10-15 хвилин, поки дріжджі прокидаються, підготуємо інгредієнти для тіста. Змішаємо яйця з цукром, що залишився (1 ст.л.), сіллю (1 ч.л.), вершковим і соняшниковою олією.
Додамо до отриманої рідкої масі молоко з дріжджами.
Вводимо борошно. Почніть з однієї склянки, потім розмішайте. Вийде рідке тісто. Додавши другий стакан вже вийде тісто густіше.
Далі слід вводити борошно з великою обережністю. Якщо додати борошна більше, ніж слід, отримаємо туге тісто і в результаті щільні пиріжки.
Тісто має бути дуже м'яким і липким, але при цьому його слід ретельно вимісити. Це завдання не з легких, але цілком здійсненна. Для того, щоб полегшити цей процес, можна змастити стіл і руки соняшниковою олією.
Після того, як тісто буде готове (а про це свідчить його однорідна консистенція), його слід перекласти в змащену олією каструлю.
Накриваємо тісто серветкою і залишаємо в теплому місці (на сонячному підвіконні, наприклад) на 1,5 години.
А ось так виглядає результат, готовий до подальшого використання. Тісто зросла більш ніж в два рази. Воно має дуже приємний вершковий аромат і ніжну консистенцію. А ще дуже примітно, що після вистоювання воно більше не липне до рук і можна з легкістю формувати з нього пиріжки.