Заварні тістечка. Рецепт приготування з фото.
Мені давно хотілося приготувати заварні тістечка і відзняти цей процес для кулінарного блогу, але все якось відкладалося. Якщо і готувала еклери - то без камери, тому що сам рецепт досить клопіткий, а тут ще й знімати потрібно :) Але настав той день, коли всі (або майже всі) збіглося: і заварні «заварюються», і камеру не забула принести на кухню, і навіть самі еклерчікі не осіли (а бувало раніше і таке). Сьогодні я кину вас численними фотографіями приготування заварних тістечок, моїх найулюбленіших, між іншим, а ви наберіться терпіння і дочитайте-додивитеся моє оповідання до кінця :)
Інгредієнти для тіста:
- 1 склянка борошна (160 г)
- 110 г вершкового масла
- сіль
- 200 мл води
- 3 яйця
Інгредієнти для крему:
- 500 мл молока
- 200 г цукру
- 4 жовтки
- 50 г борошна
- ванільний цукор - 0,5 чайної ложки
- 50 г вершкового масла
- 2 столові ложки коньяку
Рецепт приготування заварних тістечок
У каструлю наливаємо 200 мл води і ставимо на вогонь, відразу ж додаємо 110 г вершкового масла.
Масло розтануло і рідина почала закипати.
Додаємо в почала закипати рідина борошно і сіль і тут же лопаткою інтенсивно розмішуємо борошно з рідиною.
Заважаємо, заважаємо, не знімаючи каструлю з вогню (який на мінімумі). В результаті отримуємо тісто, яке досить легко відходить від стінок каструлі і виглядає цілком однорідне, без борошняних вкраплень.
Знімаємо каструлю з вогню і даємо заварному тесту трохи охолонути перед наступним етапом. Потім вбиваємо в тісто яйця (краще по одному) і виделкою або все тією ж лопаткою замішуємо тісто. Я пішла по простому шляху і скористалася занурювальним блендером, в результаті процес пішов швидше і руки потім не хворіли від інтенсивного замішування.
Ось таке тісто має вийти в результаті. Гладке, глянсове, густе і абсолютно однорідне.
Включаємо духовку розігріватися до температури 180 градусів, а тим часом підготуємо все для випікання заварних тістечок. Деко рясно притрушуємо борошном. За допомогою змоченою у воді столової ложки набираємо порції тесту і ракпределяем їх рівномірно на поверхні дека, дотримуючись відстань між майбутніми тістечками приблизно 7 см. Можна скористатися кондитерським мішком. Але, по-перше, я поки не обзавелася таким, а по-друге, тістечка, сформовані ложкою, виглядають виключно по-домашньому і це їх абсолютно не псує.
Відправляємо деко з тістечками в розігріту духовку і випікаємо їх 30 хвилин (до легкого золотистого кольору). Потім вимикаємо духовку і тільки злегка відкриваємо дверцята, щоб еклери поступово почали остигати, інакше вони осядуть від різкого перепаду температур. Через 7-10 хвилин деко можна діставати з духовки. Заварні тістечка готові, але вони поки без крему. Наступним етапом буде приготування заварного крему для еклерів.
Рецепт приготування заварного крему на жовтках
У кухлик наливаємо 500 мл молока і ставимо на повільний вогонь.
В іншій ємності змішуємо цукор з ванільним цукром, просіяного борошном і жовтками.
Отримуємо досить густу масу.
Вводимо отриману масу в закипаюче молоко, постійно помішувати вінчиком і чекаємо, поки всі інгредієнти з'єднаються і крем почне густіти. Як тільки по краях ковшика почнуть з'являтися бульбашки, що говорять про закипання крему, відразу знімаємо кухлик з вогню.
Тепер нам необхідно остудити крем. Для того, щоб не утворилася груба застигла корочка на поверхні крему, покриємо його целофаном і залишимо остигати.
У остиглий, але все ще трохи теплий заварний крем вводимо 50 г вершкового масла і 2 столові ложки коньяку, ретельно перемішуємо. Заварний крем на жовтках готовий до використання.
Якщо у вас є кондитерський шприц, то наповніть заварні кремом за допомогою цього інструменту. Або можна просто зробити акуратні надрізи в малопомітною частини тістечок і чайною ложкою наповнити їх кремом (так вчинила і я). Наші заварні тістечка готові. Залишилося лише прикрасити їх цукровою пудрою і можна подавати до столу з чаєм або кавою. Смачного!