Суп з рисом
Суп з рисом дуже поширене блюдо. Він присутній в кухнях народів різних континентів. Особливо багато варіацій супів в яких використовується рис в кулінарних традиціях народів Азії, європейських країн Середземноморського узбережжя.
Рис, який застосовують при приготуванні супу можна брати пропарений, круглий або ж довгозерний, можна використовувати також крупку. Довгозерний і пропарений беруть в тому випадку, коли хочуть отримати прозорий суп, в якому зерна рису зберегли після обробки свою цілісність. Крупу, а також круглий рис використовують в разі приготування крем-супу, супу з розвареними крупинками і крохмалисті бульйоном.
Популярності супів з рисом в не останню чергу сприяє прекрасна сполучуваність цього злаку з різними бульйону - м'ясними, овочевими, з птиці. Також гармонійно він поєднується з різними овочами.
Супи з рисом також входять в різні дієти, як лікувальні так і спрямовані на боротьбу із зайвою вагою.
Як приготувати суп з рисом - 15 різновидів
- Класичний суп з рисом
- Суп з рисом і огірками (розсольник)
- Суп з рисом і овочами
- Томатний суп з часником і рисом
- Суп з рисом сирний
- Турецький суп з рисом і томатами
- Суп з рисом і лимоном
- Сирний курячий суп з рисом і грибами в мультиварці
- Узбецький суп з рисом «мастава»
- Суп з рисом і яйцями
- Суп з рисом і картоплею
- Ніжний вершковий суп з рисом і грибами
- Довга - азербайджанський суп з рисом на заквашеному молоці
- Італійський томатний суп з рисом і мідіями
- Езидские молочний суп з рисом «Сутлі»
Класичний суп з рисом
Це найбільш поширений варіант супу з рисом, відрізняється м'якістю смакових відчуттів. Рецепт на три порції.
Складові:
- Бульйон курячий - 1 літр;
- Відварене куряче філе - 0, 150 кг;
- Морква - половина середнього коренеплоду;
- Лук - ½ середньої цибулини;
- Картопля - 3 середніх бульби;
- Рис - 2 ложки столові;
- Олія - півтори ложки столові;
- Спеції, сіль, зелень - за смаком.
приготування:
Філе вагою 0,2 кілограма кладуть в киплячу воду, зменшують вогонь, варять п'ятнадцять хвилин, знімаючи піну.
При приготуванні м'ясних бульйонів м'ясопродукти кладуть в кипляче воду. Згорнувся на поверхні шматка білок не дає вийти в воду корисних речовин, бульйон виходить прозорим.
Морква нарізати невеликими кубиками. Цибулю дрібно нарубати.
Обсмажити морква до золотистого кольору. Викласти з сотейника і в цьому ж олії обсмажити до прозорості цибулю.
Ретельно промити рис. Картоплю нарізати кубиками.
Довести бульйон до закипання і вийняти м'ясо. Засипати в каструлю рис і довести до кипіння. Додати моркву і цибулю і знову довести до закипання. Додати картоплю, зменшити вогонь до середнього, варити до готовності картоплі.
Підготувати м'ясо - поперек волокон порізати на кубики.
Коли картопля буде готова ввести м'ясо, перемішати, дати закипіти і зняти з плити.
Порваній руками петрушкою прикрасити при подачі.
Відомий кулінар Джиммі Олівер радить не різати зелень, а рвати вручну - так виділяється більше ароматичних речовин.
Суп з рисом і огірками (розсольник)
Цей суп з мінімальним набором інгредієнтів дає можливість оцінити неповторний смак саме такого виду супів, як розсольник. Знаючи типовий смак можна в подальшому підбирати різні смакові варіації. Наводиться рецептура на три літри води.
Складові:
- Нежирна яловичина - 0,3 кілограма;
- Картопля - 4 середніх бульби;
- Рис - ½ склянки;
- Морква середня - 1 штука;
- Цибулина середніх розмірів - 1 штука;
- Огірки солоні невеликі, тверді - 6 штук;
- Сіль, перець, лавровий лист - за смаком.
приготування:
Зварити м'ясний бульйон. По готовності м'яса додати нарізану картоплю і ретельно промитий рис, лавровий лист. Варити до готовності рису і картоплі не даючи кипіти.
Натерту моркву і нарізану цибулю обсмажити до золотистого кольору.
Нарізати огірки маленькими кубиками. Можна просто натерти на середній тертці. По готовності рису і картоплі ввести в суп і поварити три хвилини. Додати цибулю і моркву, спеції, варити п'ять хвилин.
Суп готовий при подачі прикрасити зеленню. Подавати з сметаною.
Суп з рисом і овочами
Легкий і одночасно живильний суп, який можна подавати дітям.
Складові:
- Бульйон будь за смаком - 1 літр;
- Рис - ½ склянки;
- Перець солодкий червоний - ½ перцю;
- Морква - 1 штука;
- Картопля середній - 2 бульби;
- Квасоля спаржева - 0,1 кілограма;
- Часник - 3 зубчики;
- Вершки 32% - 0,1 літра (можна замінити сметаною);
- Лемонграс - 2 стебла;
- Петрушка - 1 невеликий пучок;
- Лист лавровий - 2 штуки;
- Спеції, сіль - за смаком.
приготування:
Рис відварити і промити. Овочі очистити і нарізати. Перець нарізати тоненькими смужками. Закип'ятити бульйон і покласти підготовлені овочі виключаючи перець і петрушку. Варити на повільному вогні. За п'ять хвилин до готовності додати вершки, нарізані стебла лемонграсу і спеції, сіль.
Не тільки при приготуванні цього супу сіль слід класти тільки на самому заключному етапі приготування. Подібну технологію рекомендують використовувати завжди, коли готуються овочі, оскільки додавання хлористого натрію з якого, власне кажучи і складається сіль, руйнує вітаміни. Найкраще сіль при приготуванні не додавати, це можна зробити при прийомі їжі і кожен додасть в тарілку стільки, скільки вважає за потрібне. Стародавнє прислів'я: «Недосол на столі, а пересіл - на спині».
При подачі прикрасити тонкими смужками червоного болгарського перцю.
Томатний суп з часником і рисом
Цей трохи гострий суп сподобається цінителям аромату часнику і тим, хто дотримується вегетаріанської дієти.
Складові:
- Томати - 3 штуки;
- Ріпчасту цибулю - ½ цибулини;
- Часник - 1 головка;
- Коріандр в зернах - ½ ложки столові;
- Базилік - 1 ложка їдальня;
- Орегано - 1 ложка їдальня;
- Вода - 0,7 літра;
- Масло рослинне -.3 ложки столові;
- Рис - ½ склянки;
- Спеції та сіль - за смаком.
приготування:
Рис відварити на малому вогні. Часник і томати не очищаючи від шкірки запекти в духовці, температура 220˚С. Запечені овочі очистити.
У каструлю налити масло і розігріти.
Цибулю нарізати дрібно і обсмажити в каструлі до м'якості.
У каструлю до цибулі додати томати, часник. Залити гарячий водою, довести до кипіння. Додати коріандр, нарізані орегано, базилік, сіль, поварити пару хвилин, а потім блендером все подрібнити.
У тарілку покласти відварений рис і залити овочевим бульйоном.
При подачі прикрасити нарізаною петрушкою.
Суп з рисом сирний
Це дуже ситний суп, пікантний смак якого визначає сорт обраного сиру.
Складові:
- Куряче філе - 0,5 кілограма;
- Плавлений сир - 0,4 кілограма;
- Рис - 0,15 кілограма;
- Картопля - 0,4 кілограма;
- Морква - 0,15 кілограма;
- Лук - 0,15 кілограма;
- Сіль, перець - за смаком;
- Зелень - за смаком.
приготування:
З філе курки в трьох літрах води зварити бульйон. Вийняти м'ясо. У бульйоні відварити рис.
Підготовлені овочі нарізати:
- Картопля кубиками;
- Морква дрібною соломкою;
- М'ясо невеликими шматочками;
- Цибулю дрібно покришити.
Овочі викласти в каструлю і варити сім хвилин. Потім викласти м'ясо і варити до готовності картоплі.
{ad1}Додати натертий сир, ретельно перемішати і зняти з вогню.
При подачі прикрасити зеленню.
Турецький суп з рисом і томатами
Ця страва сподобається тим, хто цінує в кулінарії гостроту.
Складові:
- Борошно біла - 1 ложка їдальня;
- Оливкова олія - 2 ложки столові;
- Томати - 3 штуки (можна замінити на 80 грам томатної пасти);
- Бульйон курячий - півтора літра;
- Рис - 50 грам;
- Перець чилі мелений - ¼ ложки чайної;
- Кріп свіжий - один пучок;
- Сіль, спеції - за смаком.
приготування:
У деяких районах Туреччини для ситності в суп додають сир.
Відварити рис до напівготовності, відкинути на друшляк.
У каструлі на олії обсмажити борошно до золотистого кольору. Додати натерті помідори і довести до кипіння. Зменшити вогонь, гасити десять хвилин. Влити воду або бульйон, розмішати, довести до кипіння, додати рис і варити хвилини три - до готовності рису.
Суп готовий. При подачі додати дрібно нарізаний кріп.
Суп з рисом і лимоном
Оригінальний легкий суп грецької кухні.
Складові:
- Грудка куряча - 1 штука;
- Бульйон курячий - 2 літри;
- Сік лимонний -2 ложки столові;
- Рис - ¾ склянки;
- Морква - 1 середній коренеплід;
- Оливкова олія - 1 столова ложка;
- Петрушка рубана - 1 жменя;
- Селера - 1 стебло;
- Яйця - 2 штуки;
- Перець чорний мелений, сіль - за смаком.
приготування:
Відварене м'ясо курки розділити на волокна і дати відпочити.
Моркву і селеру дрібно нарізати.
У каструлі з товстим дном сильно розігріти масло і спасерувати моркву з селерою до м'якості.
Влити бульйон, довести до кипіння і засипати рис. На середньому вогні варити двадцять хвилин.
Видавити два лимона і збити з отриманим соком яйця. Після двадцяти хвилин варіння рису взяти ополоник супу і влити в яєчно-лимонну суміш, перемішати і повернути в суп.
Додати м'ясо курки і подрібнену петрушку, перець, сіль.
Можна подавати, прикрасивши гуртком лимона.
Замість петрушки можна використовувати свіжу м'яту - це зробить суп ще пікантні.
Сирний курячий суп з рисом і грибами в мультиварці
Легкий суп, сподобається тим, хто любить аромат грибів.
Складові:
- Ніжки та крильця курячі - 0,7 кілограма;
- Картопля середній - 5 штук;
- Морква середня - 1 штука;
- Рис - 0,1 кілограма;
- Цибулина середня - 1 штука;
- Гриби - 0,1 кілограма;
- Плавлений сир - 1 упаковка;
- Базилік, коріандр, сіль, перець - за смаком
- Оливкова олія - 2 ложки столові;
- Кріп - 1 середній пучок.
приготування:
З крилець і ніжок зварити бульйон.
Картоплю нарізати невеликими кубиками.
Лук і кріп - нарізати.
Моркву натерти на середній тертці.
Гриби нарізати кубиками.
У чашу мультиварки налити воду, посолити, покласти крильця і ніжки.
Включити режим «Гасіння» встановивши час на дві години.
За цей час:
- зробити зажарку з моркви і цибулі;
- додати гриби;
- протушкувати десять-п'ятнадцять хвилин.
Через годину в чашу мультиварки додати рис і продовжувати готувати в тому ж режимі двадцять хвилин.
Потім ввести в суп заправку і готувати до закінчення часу програми. Коли воно закінчиться ввести натертий плавлений сир, нарізаний кріп і залишити в режимі «Підігрів» на двадцять хвилин.
Смачного!
Узбецький суп з рисом «мастава»
Цей ситний суп з рисом називають також «рідкий плов». Наводиться розкладка на чотири порції.
Складові:
- М'ясо (баранина) - 0,4 кілограма;
- Рис - 0,150 кілограма;
- Картопля - 0,2 кілограма;
- Помідори середні - 1 штука;
- Морква - 1 середній коренеплід;
- Цибулина - 1 штука;
- Олія - 2 ложки столові;
- Часник - 1 зубок;
- Перець чилі перець чорний мелений, сіль - за смаком;
- Зіра - за смаком.
приготування:
Баранину нарізати невеликими шматочками. Прогріти масло в казані. На сильному вогні обсмажити м'ясо до отримання скоринки.
Цибулю нарізати півкільцями. Часник дрібно порубати ножем. Перець чилі нарізати кружальцями. Покласти їх до м'яса і все обсмажувати хвилин сім.
Полукружкамі нарізати моркву і покласти в казан. Продовжувати обсмажувати сім хвилин, постійно перемішуючи.
Засипати рис і налити два літри води. Довести до кипіння, зменшити вогонь і готувати п'ятнадцять хвилин.
Кубиками нарізати помідори і картоплю, покласти їх в суп. Посолити, додати спеції. Варити хвилин двадцять до готовності картоплі.
Подавати з хлібом і свіжими овочами.
Суп з рисом і яйцями
Гранично простий в приготуванні, але тим не менш дуже смачний суп.
Складові:
- Рис відварний - 0,1 кілограма;
- Морква середня - 1 штука;
- Цибуля - 1 штука;
- Масло вершкове топлене - 2 ложки столові;
- Картопля - 2 середніх бульби;
- Яйця - 1 штука;
- Курячий фарш - 0,3 кілограма;
- Кріп свіжий - 1 пучок.
приготування:
Моркву натерти на середній тертці, цибулю нарізати півкільцями, пасерувати в каструлі з товстим дном до прозорості лука. Залити їх окропом, довести до закипання.
Покласти в сотейник нарізаний дрібними кубиками картоплю.
Збити яйце з сіллю і зеленню.
У фарш додати сіль і спеції, розмішати, відбити про дошку, зліпити фрикадельки і викласти в киплячий овочевий бульйон. Після відновлення кипіння ввести рис.
Коли рис буде готовий тонкою цівкою, постійно перемішуючи, ввести яйце з зеленню.
Зняти з вогню, дати настоятися кілька хвилин і можна подавати, прикрасивши половинкою круто звареного яйця.
Суп з рисом і картоплею
Незважаючи на простоту рецепта, суп виходить дуже смачним, а готується дуже швидко і просто.
Складові:
- Рис - ½ склянки;
- Картопля - 4 середніх бульби;
- Цибуля - 1 головка;
- Часник - 2 зубки;
- Томати - 2 невеликих плода;
- Олія - 3 ложки столові;
- Перець чорний, горошок - 10 штук.
приготування:
Зварити такий суп гранично просто. На сковороді спасерувати дрібно нарубані часник, цибулю і томати. Підсолити киплячу воду і покласти в неї рис і нарізані кубиками картоплю і піджарку, перець, варити до готовності картоплі. Прикрасити листочками зелені і тонкими скибочками червоного болгарського перцю.
Ніжний вершковий суп з рисом і грибами
Це делікатесний суп сподобається і дорослим і дітям.
Складові:
- Оливкова олія - 2 ложки столові;
- Гриби свіжі лісові - 0,4 кілограма;
- Морква середня - 1 штука;
- Цибулина середня - 1 штука;
- Борошно - 1 ложка солов'я;
- Вода - два з половиною літра;
- Рис круглий - 1 чашка;
- Вершки - 2/3 склянки;
- Лист лавровий - 1;
- Перець, сіль - за смаком;
- Будь-яке куряче м'ясо.
приготування:
Овочі та м'ясо куряче обсмажити на оливковій олії, додати нарізані пластина гриби, обсмажити до випаровування води. Додати ложку борошна, переміщати і перенести в киплячу воду. У каструлю цівкою влити вершки, розміщувати, додати спеції і сіль, засипати рис. Варити на повільному вогні до готовності рису. Додати лавровий лист, дати настоятися десять хвилин.
Перед подачею прикрасити петрушкою.
Довга - азербайджанський суп з рисом на заквашеному молоці
Їсти такий суп особливо приємно, коли на дворі стоїть спекотна погода.
Складові:
- Молоко - 1 літр;
- Кисломолочний продукт (кефір, сметана) - 2 ложки столові;
- Борошно - 1 столова ложка;
- Яйця - 1 штука;
- Відварений рис - 1 ложка їдальня;
- Зелень (базилік або інша пряна зелень) - 1 пучок.
приготування:
Молоко змішати з кисломолочним продуктом, суміш помістити в тепле місце на три-чотири години.
Яйце змішати з борошном, додати пару ложок заквашенного молока, перемішати і ввести в заквашене молоко.
На сильному вогні довести до закипання постійно перемішуючи дерев'яною ложкою.
Після закипання вогонь зменшити і розвести суміш теплою водою у співвідношенні 1: 1, варять до готовності рису.
Зелень нашаткувати і ввести в суп.
можна подавати
Італійський томатний суп з рисом і мідіями
Цей суп з морепродуктами - візитна картка італійської кухні.
Складові:
- Томати великі - 4 штуки;
- Вино сухе біле - 0,1 літра;
- Базилік - 1 пучок;
- Консервовані мідії - 0,2 кілограма;
- Олія - 4 ложки столові;
- Часник - 2 зубки;
- Лук середній - 1 штука;
- Морква середня - 1 штука;
- Рис довгозерний - 0,1 кілограма;
- Цукор - ½ ложки чайної;
- Сіль, спеції - за смаком.
приготування:
Моркву натерти на крупній тертці, цибулю нарізати дрібними кубиками.
Розігріти в сковороді олію, пасерувати до м'якості моркву і цибулю.
На верхівках томатів сідлати Х-подібний розріз, обдати окропом і видалити шкірку.
Базилік розібрати на листочки.
Можна використовувати як червоний, так і зелений базилік.
Половину листочків і 1 томат дрібно нарізати і додати на сковорідку до цибулі і моркві. Обсмажувати шість хвилин.
Потім овочі блендіровать. Перелити в каструлю, залити двома склянками води і нагрівати до закипання. Потім зменшити вогонь.
В останньому на сковорідці маслі обсмажити рис, додати цукор і вино і тушкувати п'ять хвилин не накриваючи кришкою. Потім перекласти в каструлю і варити на середньому вогні до готовності рису.
З банки з мідіями половину соку злити, а решту половини разом з мідіями перекласти в суп.
А з останків томата видалити насіння, нарізати соломкою. Дуже дрібно порубати часник і залишився базилік, покласти в суп і варити десять хвилин.
Езидские молочний суп з рисом «Сутлі»
Огляд супів з рисом був би неповним, якщо не згадати солодкі молочні рисові супи. Пропонуємо вам рецепт традиційної страви езидов, стародавнього народу, сьогодні живе в Курдистані, Вірменії, Іраку і для якого рис, те ж саме, що для росіян - картопля. Подивившись цей ролик ви переконаєтеся - кулінарія інтернаціональне засіб спілкування. Пояснення з приготування супу даються на рідній мові господині, але все зрозуміло і без перекладу.
Складові:
- Вода - півтора літра;
- Молоко жирність 4% - півлітра;
- Рис круглий - 0,15 кілограма;
- М'ята сушена - 1 ложка їдальня;
- Цукор - 3 ложки столові.
приготування:
Воду закип'ятити. Покласти в неї рис, варити до напівготовності. Додати молоко і варити до готовності. За п'ять хвилин до закінчення приготування додати цукор, м'яту.